Vinylové podlahy sú aktuálne veľmi trendy. Niet sa čomu diviť, prinášajú totiž celý rad výhod – vyrábajú sa v krásnych dekoroch, sú príjemné na dotyk a veľa toho vydržia. Aj samotná realizácia je jednoduchá. Stačí sa držať jednoduchého návodu a položenie vinylovej podlahy so systémom „klik“ zvládnete úplne sami.

 

Betón, dlažba, bridlica alebo klasické drevo? Nech už chcete vášmu interiéru prepožičať akýkoľvek štýl, pomôže vám k tomu vinylová podlaha. „S vinylovou podlahovou krytinou sa stretnete v mnohých moderných domácnostiach. Hodí sa prakticky do každej miestnosti, či už je to obývačka, spálňa, kuchyňa alebo kúpeľňa. Veľmi populárna je napríklad vinylová podlaha 5.0 dub stonewashed, ktorá je vhodná do priestorov so zvýšenou vlhkosťou a môžete ju kombinovať s podlahovým vykurovaním. Drevený dekor navyše vdýchne interiéru jedinečnú atmosféru tradičného vidieckeho štýlu, ktorý je dnes veľmi populárny,“ hovorí Richard Klička, odborník na podlahové krytiny v projektových marketoch Hornbach.

 

Položenie vinylovej podlahy nie je žiadnou vedou. V prvom rade je dôležité vybrať správny podklad. „Ako podklad pod vinylovú podlahu neodporúčam parkety, laminátovú krytinu alebo koberec. Vinylové lamely sa podkladajú na začistený betónový podklad, ktorého hrubosť by mala byť maximálne 3 mm  na 1 m2. Ak betón nie je vystierkovaný do hladka, bude na jeho povrchu veľa nerovností, prachu a malých kamienkov,“ popisuje Richard Klička z Hornbachu. Skôr než na podklad položíte parotesnú fóliu, mali by ste odmerať jeho vlhkosť. Ak podklad stále vykazuje známky vlhkosti, mali by ste ešte počkať, miestnosť vyvetrať a vysušiť. Pod parotesnou fóliou by sa totiž hromadila para a časom by všetko začalo plesnivieť.

 

Ďalším kľúčom k úspechu je uskladnenie materiálu v miestnosti, kde sa bude pokladať. „Práve tu robia mnohí z nás chybu. je naozaj dôležité, aby sa materiál dostatočne prispôsobil podmienkam v miestnosti. Nechajte ho v nej aspoň 48 hodín. Vlhkosť vzduchu by sa mala pohybovať medzi 40 % a 70 %. Krytinu odporúčam pred realizáciou ešte skontrolovať,“ radí R. Klička. Podlahovú krytinu by ste mali nechať prispôsobiť sa podmienkam v miestnosti aj v prípade, že sa ju chystáte pokladať na zapnuté podlahové vykurovanie. V prípade, že vinylovú podlahu položíte na podlahové vykurovanie, ktoré ešte nefunguje, v ďalších dňoch by mala teplota v miestnosti pozvoľna stúpať o jeden stupeň denne.

Vyvarujte sa tiež kladenia v jednom „kuse“, napríklad cez dve miestnosti. „Na každých 8 metroch je potrebné urobiť dilatačnú škáru. Vďaka nej predídete, v prípade možných zmien spôsobenými teplotou alebo vonkajšími silami, vydúvaniu podlahovej krytiny. Podlaha by mala končiť a začínať pri dverách,“ vysvetľuje a uzatvára odborník.

 

Návod na kladenie vinylovej podlahy krok za krokom:

  1. Najprv si pripravte povrch, na ktorý bude vinylovú krytinu klásť. Plochu dokonalo vyčistite. V prípade nerovností na povrchu použite silnejšiu kročajovú izoláciu.
  2. Pripravte si parotesnú fóliu a kročajovú izoláciu. Fóliu položte tak, aby jednotlivé kusy presahovali cez seba o 20 cm. Pri stene vytiahnite materiál do výšky 2 cm. Jednotlivé kusy prilepte k sebe lepiacou páskou. Na parotesnú fóliu položte kročajovú izoláciu. Táto podložka tlmí zvuk smerom do miestnosti. Jednotlivé kusy k sebe prilepte lepiacou páskou. V prípade, že je kročajová izolácia súčasťou vinylovej lamely, nemusíte túto vrstvu riešiť.
  3. Medzera medzi stenou a podlahou by mala byť 10 mm. Po realizácii prvého radu tieto medzery zafixujte zarážacími kolíkmi, ktoré umiestnite po oboch stranách na prechode medzi lamelami.
  4. Začnite kladením celej lamely. Presah jednotlivých dielov nesmie byť menší než 20 cm.
  5. Poslednú lamelu pri stene odmerajte a zrežte. Zostávajúcim kusom začnite nový riadok.
  6. Ak máte v miestnosti nejaké výklenky, neklaďte lamely až tesne k rohom. Roh sa snažte vždy obložiť zrezaným dielom jednej lamely. Lamelu odmerajte, zrežte do tvaru steny a pokračujte ďalej.
  7. Na rezanie vinylových lamiel vám postačí nôž, na menšie kúsky sú vhodné kliešte, ktorými narezaný kus jednoducho odlomíte.
  8. V prípade potreby vyrežte do lamiel otvory. Rúrky od kúrenia potom môžete zakryť delenými rozetami. Rovnako postupujte pri kuchynskej linke, ktorá by na vinyle nemala stáť.
  9. Na rezanie a meranie lamiel môžete použiť napríklad dosku alebo inú lamelu. Poslúži nielen ako dlhé pravítko, ale budete mať hneď jasnú predstavu, aká bude lamela široká.
  10. Nakoniec si namerajte ukončovacie lišty a ich konce zrežte v uhle 45 stupňov. Dobre potom k sebe zapadnú. Naneste lepidlo a prilepte lišty na stenu.
  11. Na samý záver vyplňte medzery pri dverách silikónom a zahlaďte gumovou stierkou.

 

 

Pracovný návod aj so zoznamom potrebného materiálu nájdete na stránke www.hornbach.sk v sekcii Návody.

 

 

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 404

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby