Architektka Zaha Hadid je známa dekonštruktívnym a organickým štýlom architektúry. Jeden z jej projektov sa práve dokončuje. Projekt pomenovaný ako vodné centrum v Londýnskom Olympijskom parku pre hry v roku 2012. Táto budova je zastrešená 160 metrov dlhou zvlnenou strešnou konštrukciou. Strecha budovy Londn Aquatic Centre v tvare raje je obrovským krokom vpred. No úspešnosť návrhu posúdia až samotní návštevníci, plavci a diváci súťaží ako aj iní. Ich hodnotenie sa bude zakladať nielen na vizuálnom dojme ale aj na environmentálnych aspektoch.

Gigantické oceľové priehradové nosníky ktoré tvoria nosnú časť konštrukcie strechy vážia viac ako 3.000 ton. Celá strecha je podopreté iba v troch miestach, železobetónovou stenou na južnej strane a dvojicou železobetónových pilierov na severnej strane. Takto mohol vzniknúť veľký otvorený priestor pre súťažné bazény a hľadisko.


Výstavba vnútornej štruktúry stien, v ktorých sú početné otvory pre klimatizácie a iné technické rozvody bola komplexná. Ako murivo boli použité duté bloky ktoré dokážu prenášať veľké zaťaženia a znášať nápory vody aj vetra. Zvolený systém od firmy Wembley Innovation Limited poskytuje komplexné riešenie umožňujúce stavať vysoké a dlhé steny s veľkými otvormi bez potreby použitia dodatočných železobetónových prvkov.

Zdroj : www.zaha-hadid.com , www.wembleyinnovation.co.uk

Zobrazenia: 996

Komentár


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o September 5, 2011 na 12:38
Veru sánka dole z tej strechy. A klobúk dole pred statikmi a konštruktérmi - ten model je tak geniálne jednoduchý.

ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o September 5, 2011 na 11:58
...tak konečne niečo pekné a jednoduché od Zahy Hadid - tu je však hlavne čo obdivovať statikov a konštruktérov

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby