Riaditelia stavebných spoločností zhoršujú svoje očakávania vývoja slovenského stavebníctva. Tento rok tak podľa nich dôjde k poklesu sektoru o 4,5%, zatiaľ čo v máji odhadovali pokles len o 1,8%. Budúci rok by ale podľa mienky slovenských stavbárov už mohol priniesť mierny nárast (o 1,8%). Vyplýva to z najnovšej Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva 08/2011, ktorú vydávajú spoločnosti CEEC Research a KPMG Slovensko. Výskum tiež podporujú spoločnosťou Harsco, Terrastroj a Považská cementáreň.

Rast, i keď menší, než riaditelia predpovedali skôr, by mal prísť už v budúcom roku.

Ako uvádza riaditeľ spoločnosti CEEC Research Jiří Vacek:

Firmy vo svojich predikcií spoliehajú predovšetkým na verejné obstarávanie a aj financovanie z eurofondov, nových projektov financovaných zo súkromných zdrojov pribúda veľmi pomaly.


To potvrdzuje aj Juraj Dančišín, obchodný riaditeľ Eurovia SK:

Predpokladáme , že slovenské stavebníctvo by sa mohlo mierne budúci rok oživiť vďaka rýchlejšiemu čerpaniu eurofondov v dopravnom staviteľstve.


Výsledky podobného prieskumu realizovaného v Českej republike ukazujú, že české firmy očakávajú tento rok veľmi podobný pokles trhu ako slovenské a to o 4, 1%. Vo výhľade na rok 2012 sú ale pesimistickejšie (odhadujú pokles o 2,4%).


Pavel Kliment, Partner spoločnosti KPMG Česká republika:

Základné tendencie vo vývoji stavebného trhu je medzi Českou republikou a Slovenskom zhodná. Slovenské stavebné firmy sú optimistickejšie viac spoliehajú na rast v oblasti inžinierskeho staviteľstva. Vyťaženosť kapacít je u slovenských firiem vyššia, čo môže indikovať ďalší potenciál k vnútornej optimalizácii u slovenských stavebných firiem.

 

S ohľadom na vývoj trhu spoločnosti zhoršujú svoje predikcie tržieb v tomto roku, aktuálne počítajú s poklesom o 3,3%. Najpesimistickejší sú v tomto zmysle spoločnosti zaoberajúce sa inžinierskym staviteľstvom, očakávajú pokles až o 10,4%. V roku 2012 by ale mali zase tržby aspoň mierne rásť.

Oživenie stavebného trhu predpokladáme hlavne v inžinierskom staviteľstve. Veľká väčšina týchto projektov je financovaná z fondov EÚ, ktorých možnosť čerpania sa blíži ku svojmu koncu.


Vysvetľuje Tibor Kočvara, generálny riaditeľ Skanska SK. České stavebné firmy tento rok očakávajú miernejší pokles tržieb a to o 1,7%.

Stále pokračuje pozvoľný pokles sebadôvery slovenských stavebných spoločností, aktuálne si verí v prekonanie konkurencie menej ako polovica firiem (46%). K výraznému poklesu došlo predovšetkým v inžinierskom staviteľstve, v tomto sektore si verí len tretina firiem. Vo výhľade na rok 2012 sebadôvera slovenských firiem tiež klesá, v lepšie výkony oproti konkurencii na budúci rok verí 61% riaditeľov. V Českej republike je situácia v tomto smere podobná, v prekonanie konkurencie verí aktuálne len 49% firiem, do budúceho roka sa optimisticky pozerá asi ale len 48%.

Vyťaženosť kapacít slovenských stavebných spoločností v aktuálnej plnej sezóne oproti máju mierne klesá . Celkovo sa pohybuje na neštandardne nízkej úrovni, čo ukazuje na stále existujúci priestor pre optimalizáciu stavebných kapacít trhu. Naopak vyťaženosť slovenských stavebných spoločností pokračuje v raste (84%).

Kľúčovými problémami slovenských stavebných spoločností, ktoré limitujú ich hospodárske výsledky, sú vysoká miera byrokracie (požiadavky úradov), ktorej vplyv podľa riaditeľov stavebných firiem stále rastie a tiež nedostatočný dopyt financovaný zo súkromných alebo verejných zdrojov.

Aktuálne problémy v našom odvetví momentálne predstavuje hneď niekoľko tém :

  • nízka miera verejných investícií
  • neprimerane silné konkurenčné prostredie na tak malom trhu ako je Slovensko
  • neuhradené pohľadávky od investorov
  • zrušené tendre

Vymenúva Juraj Hirner, generálny riaditeľ ZIPP Bratislava.

Vzhľadom k nízkej vyťaženosti stavebných kapacít a klesajúcemu optimizmu v očakávaniach nových zákaziek zostáva kľúčovou prioritou pre nastávajúcich 12 mesiacov zvyšovanie efektivity stavebných spoločností a aj tlak na ich dodávateľa. Naopak slovenské firmy často nepočítajú s investíciami.

 

Zdroj : CEEConstruction

Zobrazenia: 563

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby