Zastavenie výroby hliníka v Žiari neovplyvnilo produkciu slnečných kolektorov

Zastavenie výroby primárneho hliníka v Slovalcu, a.s. v Žiari nad Hronom neovplyvnilo výrobu slnečných kolektorov v spoločnosti THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. Produkcia firmy plynulo pokračuje z dodávok od európskych dodávateľov a tržby sa oproti minulému roku zdvojnásobili. Súčasne sa o jednu pätinu zvýšila aj zamestnanosť. Firma plánuje ďalšie rozšírenie výroby a zvýšenie zamestnanosti, ako dôsledok pokračujúceho boomu v oblasti obnoviteľných zdrojov energií (OZE). Väčšina na Slovensku namontovaných kolektorov pochádza zo Žiaru, väčšinu produkcie však firma vyváža prakticky do celého sveta. Informuje o tom Alfréd Gottas, riaditeľ THERMO|SOLARU.

,,Mrzí nás, že skončila, minimálne dočasne, výroba primárneho hliníka na Slovensku. Sieť dodávateľov hliníka je v súčasnosti natoľko diverzifikovaná, že nespôsobuje žiadne zásadné problémy pre zákazníkov spoločnosti THERMO|SOLAR. Aj napriek tomu, že pracujeme výhradne s európskymi dodávateľmi hliníkových plechov a profilov, bolo nám dodávateľmi potvrdené, že všetky plánované objednávky budú splnené. V dlhodobom horizonte však môže ukončenie výroby primárneho hliníka na Slovensku spôsobiť také zvýšenie cien hliníkových materiálov, že ho budeme nútení premietnuť do koncových cien našich výrobkov,“ vysvetľuje A.Gottas.

Dodáva, že zástupcovia firmy dostávajú často podobné otázky. THERMO|SOLAR sa v súčasnosti nachádza v štádiu výrazného rozvoja prakticky všetkých svojich aktivít. A to ako v oblasti výroby slnečných kolektorov a komponentov k nim, tak aj v realizácii nových výrobkov pre skupinu Hargassner.

Člen skupiny spoločností Hargassner

THERMO|SOLAR pôsobí od jari roku 2022 ako člen skupiny spoločností Hargassner Holding, nezávislej skupiny výrobcov zariadení na využitie OZE, patriacej do vlastníctva rakúskej rodiny Hargassner. THERMO|SOLAR v nej pôsobí ako dodávateľ slnečných termických kolektorov pre celú sieť skupiny, ale aj ako výrobca a dodávateľ niektorých montážnych celkov a komponentov pre spoločnosti v rámci skupiny Hargassner.

,,THERMO|SOLAR po rozbehnutí výroby komponentov na výrobu kotlov pokračuje v ďalšej diverzifikácii portfólia výrobkov. V priebehu leta tohto roku bola do Žiaru nad Hronom presunutá výroba komponentov pre systémy na využitie drevnej štiepky, predovšetkým rozvádzačov s elektronikou na riadenie týchto systémov pre materskú firmu Hargassner. Zaujímavé na tomto projekte je, že po jeho úspešnom rozbehnutí sa bude kompletný sortiment týchto výrobkov pre skupinu Hargassner vyrábať iba v Žiari na Hronom. Aj toto je ocenenie kvality a spoľahlivosti spoločnosti THERMO|SOLAR a jej zamestnancov. Vzhľadom na to, že spoločnosť THERMO|SOLAR má bohaté dlhoročné skúsenosti s výrobou vlastných typov tepelných čerpadiel, nie sú obavy, že by tento projekt nebol úspešný. Dôležité je, že prinesie nielen nové možnosti v oblasti zamestnanosti, ale aj príležitosti pre miestnych dodávateľov v oblasti elektrokomponentov,“ konštatuje A.Gottas.

Posilnenie výrobnej kapacity

Dodáva, že paralelne so spomenutými aktivitami dochádza aj k posilneniu výrobnej kapacity v oblasti termických kolektorov, ktoré sú a budú najvýznamnejším produktom spoločnosti. Súčasne sa v oblasti výroby nosných konštrukcií pre fotovoltické panely spoločnosť THERMO|SOLAR stáva jedným z najvýznamnejších hráčov na slovenskom trhu.

,,Naša spoločnosť bude naďalej pôsobiť pod menom THERMO|SOLAR Žiar. V súčasnosti je značka THERMO|SOLAR najstarším a v branži najdlhšie pôsobiacim výrobcom slnečných kolektorov a vstup do skupiny spoločností Hargassner by mal pozitívne pôsobiť na posilnenie tohto mena nielen v Európe,“ konštatuje A.Gottas.

Dobré časy odbytu

Pre THERMO|SOLAR je situácia v odbyte v celej vyspelej Európe priaznivá. V Maďarsku pomohlo opätovné spustenie podpory pre solárne systémy a domáci trh a český majú tiež dlhodobú podporu. Pomáha predovšetkým projekt Zelená domácnostiam, kde inštalácie podporujú poukážky SIEA. Byť energeticky aspoň čiastočne sebestačným sa stáva výhodou nielen pre krajiny, ale aj firmy a obyvateľov. Tu je priestor pre ďalší rast všetkých druhov OZE.

Komplexné služby

Spoločnosť je jediným priemyselným výrobcom plochých vákuových kolektorov, ktorých zásadnou prednosťou je veľmi dobrý pomer ceny a kvality. THERMO|SOLAR poskytuje na slnečné kolektory 12 ročnú záruku. Praxou overená životnosť slnečných kolektorov z produkcie žiarskej fabriky dosahuje 40 a viac rokov. THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. je nielen najväčším slovenským výrobcom slnečných kolektorov, ale poskytuje aj ďalšie služby a produkty súvisiace s OZE. Počas viac ako 40 ročnej existencie vyrobil stovky tisíc solárnych systémov využívaných hlavne na prípravu teplej vody, ohrev vody v bazénoch, vykurovanie, výrobu priemyselného tepla a iné špeciálne účely.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Zobrazenia: 41

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby