Znečisťovanie prírody plastami patrí k najrozšírenejším problémom súčasnosti. Ovplyvňuje ľudské zdravie a zdravie živočíchov,  kvalitu a bezpečnosť potravín, spôsobuje znečisťovanie oceánov, morí a tiež klimatické zmeny. Až jedna pätina všetkých plastov je využívaná práve v stavebníctve.

Najčastejšie na výrobu izolačných a hydroizolačných materiálov, podlahových a strešných krytín, okenných rámov alebo vodovodných potrubí. Plasty môžu dopomôcť k získaniu základných technických a funkčných vlastností, ktoré sú pre moderné stavby nevyhnutné. Sú prítomné takmer vo všetkých častiach stavieb.

Najčastejšie využívané plasty v stavebníctve:

Polyetylén (PE)

Je známy najmä pod komerčnými názvami Alathon, Hostalen, Lupolen, Vestolen, Bralén a pod. Ročne sa ho na svete vyprodukuje približne 60 mil. ton. Má dobrú chemickú stabilitu a vodeodolnosť. Hoci jeho pevnosť nie je vysoká, pri nízkej teplote je dosť pružný. Polyvinylchlorid (PVC)

Asi jeden z najznámejších stavebných plastov. Má lepšiu chemickú stabilitu a odolnosť voči starnutiu, no veľmi nízku odolnosť voči teplu. Môže sa veľmi ľahko rozložiť, keď teplota presiahne 100 °C. Najlepšie je ho využívať pri teplotách nižších ako 60-80°C.

Polystyrén (PS)

Klasický stavebný materiál, ktorý sa nájde takmer na každej stavbe. Polystyrén je odolný voči vode, ľahko spracovateľný a má nízku cenu. Tento druh plastu má však slabú tuhosť, zlú odolnosť voči nárazom, nízku tepelnú odolnosť a ľahkú horľavosť. Tieto slabé stránky značne obmedzujú jeho použiteľnosť, na druhej strane patrí medzi najpoužívanejšie stavebné plasty.

Polypropylén (PP)

Vďaka svojej nízkej hmotnosti, odolnosti voči teplu a vode je využívaný najmä v interiéri. Polypropylén sa spolu s polyetylénom a polyvinylchloridom stal hlavnou odrodou stavebného plastu. Plastové kufre na cestovanie sú tiež vyrábané z polypropylénu, alebo aj niektoré typy hmoždiniek.

Polymetylmetakrylát (PMMA)

Transparentný termoplast používaný ako náhrada klasického skla. Jeho nevýhody sú slabá abrazívna odolnosť a vysoká cena. Slúži na výrobu okien, kupolí atď. Ďalšími pomerne využívanými plastmi v stavebníctve sú napríklad polyesterová živica, fenolická živica a polysiloxan.

Záver

Vedeli ste, že iba taký obyčajný polystyrén sa v prírode rozkladá približne 1000 rokov? Aj to je jeden z dôvodov prečo stavebný odpad z každej stavby mal skončiť v kontajneri a nie na nelegálnych skládkach v prírode.

Zobrazenia: 296

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby