Udržiavanie zdravého a dobre vyzerajúceho trávnika je dôležitou súčasťou starostlivosti o záhradu. Upravený trávnik nielenže zlepší estetiku vášho domu, ale poskytne aj pohodlný priestor pre oddych. V tomto článku sa budeme venovať tomu, ako si vybrať najlepšiu kosačku, a ako ju udržiavať, aby vám vydržala dlhé roky.

Výber vhodnej kosačky je nevyhnutný na to, aby váš trávnik vyzeral krásne a upravene. Pred nákupom je však potrebné zvážiť niekoľko základných faktorov. Pri výbere prihliadajte aj na údržbu, ktorá je nevyhnutná pre zabezpečenie bezproblémového chodu a predĺženie životnosti kosačky. „Vždy si prečítajte pokyny výrobcu týkajúce sa starostlivosti, údržby, bezpečnostného postupu a starostlivo ich dodržiavajte. Investujte do kosačky, ktorá vyhovuje vašim potrebám, a poskytne vám roky radosti a spokojnosti,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v marketových predajniach Hornbach.

Aká kosačka sa hodí pre váš trávnik?

Nie každá kosačka, sa hodí na každú záhradu. Výber tej správnej závisí od vašich preferencií a potrieb. „Ako prvé je dôležité zohľadniť samotnú veľkosť záhrady. Na malej záhrade si vystačíte aj s kosačkou s menším výkonom. Opatrnejší buďte, ak je vaša záhrada veľká. Tu dobre zvážte potrebný výkon, druh pohonu a výšku záberu. V neposlednom rade myslite aj na množstvo financií, ktoré ste ochotní do nákupu investovať,“ vysvetľuje odborník z Hornbachu.

Okrem toho sa tiež zamyslite, či chcete aby mala vaša kosačka aj ďalšie funkcie. Mnoho kosačiek ponúka tiež mulčovaciu súpravu, alebo zbernú nádobu.

Aké možnosti existujú

Rôzne typy kosačiek sú vhodné pre rôzne veľkosti trávnikov. Pre menšie trávniky je ideálna AKU alebo elektrická kosačka. Pre stredne veľké a veľké trávniky budete potrebovať benzínovú alebo robotickú kosačku, ktorá pokosí záhradu za vás.

  • Elektrické kosačky

Elektrické kosačky sú nestarnúcou klasikou na záhradách. Je to aj preto, že sú ľahké, tiché, ekologické a cenovo výhodné. Majú menší výkon a preto sa hodia predovšetkým do menších až stredných záhrad. Niektoré prémiové modely si poradia aj s veľkými záhradami. Ich nevýhodou je napájací kábel, ktorý je nepraktický, ak máte na záhrade stromy alebo kríky. Na druhej strane, sú veľmi jednoducho ovládateľné a nevyžadujú si štartovanie lankom.

  • AKU kosačky

Sú veľmi tiché, ľahké a dobre sa s nimi pracuje. Majú menší výkon ako elektrické či benzínové, a preto sú vhodnejšie predovšetkým pre menšie záhrady. Vďaka prevádzke pomocou akumulátorových batérií sú ekologické a nevypúšťajú do ovzdušia žiadne splodiny. Ich nevýhodou je ale vyššia cena, a tiež nemožnosť použitia dokým sa batéria nenabije.

  • Benzínové kosačky

Sú veľmi výkonné, a preto ide o správnu voľbu pre veľké záhrady (od 200 m2). Vďaka vysokému počtu otáčok kosia trávu veľmi rýchlo. Ich výhodou je, že nemajú kábel,  vďaka čomu umožňujú voľný pohyb po záhrade. Sú ale veľmi hlučné a do ovzdušia vypúšťajú splodiny. Práca s benzínovými kosačkami si vyžaduje kvôli ich vysokej váhe trochu tréningu, pretože manipulácia s nimi môže byť niekedy náročná. „Na trhu nájdete dva spôsoby štartovania benzínových kosačiek: ručný a elektrický. Drahšie modely s elektrickým štartérom spojazdnia kosačku jednoduchým stlačením štartéra. Lacnejšie modely majú zvyčajne štartovacie lanko, ktoré je potrebné silne zatiahnuť tak, aby sa spustila štartovacia vlna,“ vysvetľuje odborník.

  • Robotické kosačky

Kto by nechcel mať vždy dokonalý trávnik bez námahy? Tento sen sa vďaka robotickým kosačkám stal skutočnosťou. Ich obsluha je mimoriadne jednoduchá, majú tichú prevádzku a sú ekologické, pretože na kosenie nevyžadujú pohonné látky a nevytvárajú splodiny. Robotické kosačky sú zároveň vybavené mnohými bezpečnostnými funkciami a všetky modely majú zabudovanú mulčovaciu funkciu. „Nepopierateľnou výhodou je aj to, že záhradu pokosia za každého počasia a poradia si aj s nerovnosťami povrchu. Na ich obsluhu stačí vyhradiť požadovanú plochu vymedzovacím káblom a máte hotovo. Niektoré modely obsahujú tiež vyhľadávací kábel, ktorý navedie kosačku späť do nabíjacej stanice,“ hovorí David Benda.

  • Traktory a ridery

Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že sú pre svoju veľkosť vhodné predovšetkým pre veľké záhrady, uplatnenie nájdu aj pri menších záhradách. Najväčšou výhodou záhradných traktorov je ich univerzálnosť. Môžete ich totiž použiť aj na iné činnosti ako je kosenie trávy. Stačí na ne pripojiť zariadenie ako snehovú frézu, zmeták, sypač a mnoho ďalšieho.

Údržba kosačky

Ak chcete, aby vaša kosačka zostala spoľahlivá a účinná, mali by ste jej zabezpečiť správnu údržbu. Tá sa bude odlišovať od typu kosačky, ktorú vlastníte. AKU kosačky sú v takmer bezúdržbové. Okrem brúsenia nožov nie je nutné vykonávať žiadne ďalšie servisné práce. Elektrické kosačky by ste mali dôkladne vyčistiť predovšetkým po poslednom použití v roku. Zvyšky trávy prilepené na stroji sa odstraňujú drevenou alebo plastovou stierkou. Nezabúdajte ani na zvyšky na výfuku, ktoré predstavujú nebezpečenstvo vzplanutia. Zvyšok kosačky môžete vyčistiť vodou, dávajte ale pozor aby ste prúdom vody nepoškodili súčiastky motora, tesnenie alebo ložiská. Nakoniec nastriekajte vnútro kosačky údržbovým sprejom.

Benzínové kosačky si okrem odstránenia zvyškov trávy vyžadujú aj vyprázdnenie nádržky na pohonné hmoty a kontrolu oleja. Dbajte na dobré uskladnenie, ktoré by malo byť bezprašné, suché a mrazuvzdorné.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 46

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby