Domov zaliaty slnkom si praje väčšina z nás, no táto radosť má aj svoje úskalia. Letné slnko často spôsobuje nadmerné prehrievanie domácnosti a nepríjemne oslňuje, čo môže byť obmedzujúce napríklad pri práci na home office. Ako sa vyhnúť invazívnym slnečným lúčom a „trópom“ v domácnosti? Riešenie ponúka vhodná vonkajšia alebo interiérová protislnečná ochrana okien.

 

Regulácia teploty, a s ňou súvisiace vetranie, začína pri stavebnom návrhu. Pre získanie čo najväčšieho množstva svetla a tepla sa odporúča orientovať obytné miestnosti na juh. Presklená plocha južnej steny by však nemala presiahnuť 40 %, aby nedochádzalo k prehrievaniu miestností. Do úvahy je potrebné brať aj oslnenie, ktoré môže negatívne ovplyvniť čitateľnosť monitora počítača. Jednoduché riešenie ponúka protislnečná ochrana, ktorú je možné prispôsobiť ročnému obdobiu aj dennej polohe slnka. Majte ale na pamäti, že neexistuje univerzálny produkt na každú budovu a riešenie sa vždy „šije na mieru“.

 

Vnútorná ochrana proti slnku

 

Vnútornú protislnečnú ochranu je možné nainštalovať ľahko a rýchlo a je použiteľná takmer v akejkoľvek budove bez nutnosti konštrukčných zmien jej vonkajšieho plášťa. Jednou z možností je klimatické zasklenie s vnútornou ochranou proti oslneniu. Vďaka tomuto riešeniu naďalej preniká denné svetlo do interiéru prirodzene, ale už bez ultrafialového žiarenia, ktoré klimatické sklá z väčšiny odfiltrujú. Práve UV žiarenie je totiž zdrojom tepla. Účinnosť UV filtrov sa pohybuje okolo 98 % pri UVA aj UVB žiarení. Číre klimatické sklá pritom neuberú množstvo denného svetla v miestnosti, a teda neuškodia ani izbovým rastlinám.

 

„Správne vetranie miestnosti je dôležitým spôsobom, ako si poradiť s teplom. V lete nevetrajte cez deň, ale iba v noci alebo ráno, kedy je vzduch chladnejší. Pokiaľ potrebujete vetrať cez deň, využite prievan. V najchladnejšej miestnosti otvorte ventilačku, pootvorte všetky dvere cestou do vetranej miestnosti a v nej nechajte okno otvorené dokorán zhruba tridsať minút,“ radí Milan Klepsa, zástupca spoločnosti VEKA v ČR a SR, ktorá je popredným svetovým výrobcom plastových profilov okien a dverí triedy A.

 

Alternatívou sú tiež vnútorné alebo vonkajšie termoizolačné fólie na sklo. Vonkajšie fólie sú ideálnym riešením voči nechcenému prehrievaniu obytných priestorov. Dokážu odrážať väčšinu tepelnej energie ešte predtým, než vstúpi do zasklenia. Výhodou fólií je, že ich môžete nalepiť na akýkoľvek tvar okna a slúžia celý rok! V letných mesiacoch zabraňujú prestupu tepelného žiarenia a znižujú tak teplo v miestnosti, pričom tie najkvalitnejšie  ponúkajú aj vysokú svetelnú priepustnosť. V zime, naopak, fungujú ako spoľahlivá izolácia zabraňujúca únikom tepla.

 

Najčastejším prvkom ochrany pred slnečným svetlom sú žalúzie. Tie síce pôvodne slúžili ako ochrana súkromia, ale časom začali byť využívané aj pred nežiaducim svetlom. Jednoduchým natočením pohyblivých lamiel je možné usmerniť dopad svetla a regulovať jeho objem.

 

Rolety ochránia pred slnkom aj zlodejmi

 

K vonkajším riešeniam ochrany pred slnečným svetlom patria klasické, otočné či vonkajšie rolety. „V prípade vonkajšej ochrany je dôležité zohľadniť všetky aspekty realizácie už pri návrhu stavby, aby sa ochrana dokonale prispôsobila jej architektúre. Tieto prvky možno, samozrejme, inštalovať aj neskôr, ale najlepšie výsledky dosiahnete, ak sa s nimi počíta už pri návrhu,“ konštatuje Milan Klepsa.

 

Všestranným riešením pre mnoho obytných a komerčných budov sú rolety, ktorých rozvinuté stabilné lamely vytvoria pri spustení pevnú ochrannú vrstvu s univerzálnym využitím. Interiér je účinne chránený nielen pred slnkom, ale aj hlukom, dažďom alebo snehom. Navyše, majiteľ objektu získa aj prvok ochrany pred vlámaním.

 

 


Množstvo atraktívnych farebných vyhotovení a dekorov dreva uspokojí rôzne požiadavky na dizajn. Na prefarbenie materiálu sa používajú studené farebné pigmenty, ktoré pôsobia proti zahrievaniu slnkom a znižujú tepelné zaťaženie rolety. V spojení s vysokou kvalitou materiálu zaručujú bezporuchovú prevádzku celé desaťročia.

Zobrazenia: 36

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby