Kvalitný spánok je pre naše zdravie veľmi dôležitý. Počas spánku sa naše telo pripravuje na nasledujúci deň a regeneruje sa. Ak chcete svojmu telu dopriať to najlepšie, môžete staviť na takzvaný ortopedický matrac. Ten je navrhnutý tak, aby zabezpečil zdravý spánok a správnu polohu chrbtice.

Čo je ortopedický matrac

Ortopedický matrac je navrhnutý tak, aby poskytoval kvalitný spánok prakticky v akejkoľvek polohe. Jeho vlastnosti sú zvyčajne doložené príslušným certifikátom. Často sa tiež spolieha na prírodné materiály, ktoré majú priaznivý vplyv na chrbticu a celé telo.

Ortopedické matrace na vaše telo počas spánku netlačia a nespôsobujú nepohodlie. Naopak, matrac presne kopíruje krivky vášho tela a poskytuje mu výnimočnú oporu.

Ortopedické matrace v sebe zvyčajne kombinujú niekoľko materiálov. Zdroj: Materasso.sk

Aké faktory treba zvážiť pri výbere ortopedického matraca

Uvažujete o kúpe ortopedického matraca a investícii do kvality svojho spánku? Ak áno, je potrebné zvážiť niekoľko dôležitých faktorov.

Typ postavy a spánkové preferencie

Čo rozhoduje o výbere matraca? V prvom rade sú to proporcie vášho tela. Napríklad vysokí ľudia sa môžu poobzerať po predĺženom matraci, ktorý bude vyhovovať aj ich predĺženej posteli. Rozhodujúca je tiež celková nosnosť matraca, ktorá musí byť vyššia ako vaša hmotnosť.

Nezabudnite tiež zvážiť svoju obľúbenú spánkovú polohu. Ak napríklad radi spíte na chrbte, môžete si spravidla vybrať z mäkších matracov, ako keď preferujete polohu na boku či na bruchu.

Materiál matraca

Ortopedické matrace sa vyrábajú v rôznych materiálových prevedeniach. Každý variant má prirodzene svoje výhody a nevýhody.

  • Taštičkové matrace majú pružiny uložené v jednotlivých taštičkách. Tieto matrace majú veľmi dobrú bodovú elasticitu a ponúkajú aj vynikajúce ortopedické vlastnosti. Sú vzdušné a možno ich položiť na pevnú dosku aj na pevný latkový rošt.
  • Matrace z PUR peny sú synonymom pevnosti a vysokej nosnosti. Tento materiál je lacnejší a často sa používa v pružinových a sendvičových matracoch, kde tvorí pohodlnú vrchnú vrstvu.
  • Latexové matrace vynikajú mimoriadnou bodovou elasticitou. Zároveň sa dokonale prispôsobia krivkám vášho tela a sú vhodné aj pre alergikov.
  • Lenivá pena je čoraz obľúbenejším materiálom. Matrac sa presne prispôsobí vašim krivkám, takže vás nikde nič netlačí. Matrace z lenivej peny sú ideálne pre ľudí, ktorí trpia bolesťami veľkých kĺbov (bedier a ramien).
  • V ortopedických matracoch sa často používa kokosové vlákno na ich odvetrávanie. Pomáha tiež zvýšiť nosnosť a tvrdosť matraca.

Tuhosť matraca

Aby sa vám spalo pohodlne, mali by ste dbať aj na správnu tvrdosť matraca. V tejto súvislosti existuje niekoľko základných pravidiel. Napríklad muži si vo všeobecnosti vyberajú tvrdšie varianty ako ženy. Podobne ľudia s vyššou hmotnosťou si často vyberajú skôr z tvrdších matracov, ktoré udržujú chrbticu v správnej polohe. Naopak, pre seniorov sú vhodné mäkšie zdravotné matrace.

Ako si vybrať tvrdosť matraca? Môžete sa stretnúť s nasledujúcimi tvrdosťami:

  • Veľmi mäkký matrac - pre tých, ktorí spia na boku alebo trpia bolesťami kĺbov. Vhodný aj pre seniorov a ženy s hmotnosťou okolo 50 kg.
  • Mäkký matrac - ponúka veľmi pohodlné spanie a oporu pre vašu chrbticu. Je skvelý pre spáčov, ktorí uprednostňujú spánok na boku.
  • Stredne tvrdý matrac - je univerzálnou možnosťou. Môžu ho používať ľudia, ktorí spia na boku, na chrbte aj na bruchu.
  • Tvrdý matrac - má zvyčajne vyššiu nosnosť. Dobre sa hodí pre ľudí, ktorí spia na chrbte alebo na bruchu. Na druhej strane, pri spaní na boku by mohlo dochádzať k tlaku na ramená a boky.
  • Veľmi tvrdý matrac - poskytuje skvelú oporu pre vašu chrbticu. Najviac bude vyhovovať ľuďom s nadváhou.

Veľkosť matraca

Nakoniec si nájdite vhodnú veľkosť. Ortopedické matrace sú dostupné v štandardných a predĺžených šírkach a dĺžkach. Štandardný rozmer zdravotného matraca je 90x200 cm pre jednolôžko alebo 180x200 cm pre dvojlôžko. Veľkosť matraca musí presne zodpovedať veľkosti postele.

Tvrdosť matraca si vyberte podľa preferovanej polohy na spanie

Aké ďalšie aspekty treba zvážiť pri výbere zdravotného matraca

Okrem uvedených parametrov je vhodné zvážiť aj ďalšie faktory. Medzi ne môže patriť napríklad cena alebo rozpočet, ktorý ste si stanovili na nákup nového vybavenia. Pozornosť môžete venovať aj tomu, ako sa dá matrac vyčistiť, ak sa zašpiní. V každom prípade však možno na predĺženie životnosti matraca odporučiť zakúpenie tzv. chráničov matraca, ktoré poskytujú ochranu pred fyzickým poškodením.

Pri výbere matraca môžete venovať pozornosť aj tomu, či vami vybraný matrac disponuje certifikátmi, ktoré potvrdzujú kvalitu jeho spracovania a podobne.

Kde kúpiť kvalitný zdravotný matrac

Ortopedické matrace sú v súčasnosti bežnou ponukou v kamenných predajniach a internetových obchodoch. Ak teda toto vybavenie potrebujete, môžete zájsť do špecializovaných predajní, kde si ortopedické matrace môžete pozrieť na vlastné oči a vyskúšať ich. Takto si nemusíte vyberať matrac naslepo a môžete si lepšie zvoliť napríklad jeho tvrdosť.

Široký sortiment výrobkov je k dispozícii aj v rôznych internetových obchodoch. V tomto prípade nezabudnite venovať dostatočnú pozornosť popisom výrobkov, aby ste zistili všetky vlastnosti, ktoré sa vzťahujú k vami vybranej možnosti.

Záverom

Nezabúdajte, že veľkú časť svojho života trávime spánkom. Jeho kvalita má priamo úmerný vplyv na to, ako sa budete cítiť nasledujúci deň a ako zvládnete náročný každodenný život. Pri výbere matraca preto venujte pozornosť všetkým jeho vlastnostiam a vyberte si variant, ktorý vám stopercentne vyhovuje. Rozhodujúca pre vás bude nielen tvrdosť, ale aj použité materiály, rozmery alebo dokonca certifikácia.

Zobrazenia: 21

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby