Americké postele sú v českých spálňach čoraz obľúbenejšie. A niet divu. Spája sa v nich maximálny komfort pri spánku, kvalitné spracovanie a výnimočný dizajn. Vďaka tejto kombinácii si počas noci užijete pohodlie a ráno sa zobudíte oddýchnutí a pripravení na nové výzvy.

História a vývoj kontinentálnych postelí

Luxusné americké postele (známe aj ako boxspringové alebo kontinentálne postele) boli vyvinuté v USA. Prvá posteľ typu boxspring uzrela svetlo sveta v 19. storočí. Vtedy sa začala ich výroba v Amerike, odkiaľ sa rýchlo rozšírili do anglicky hovoriacich krajín a potom do celého sveta. Na Slovensku sa americké postele objavili len nedávno, ale okamžite si našli svojich priaznivcov.

Americké postele sa od tradičných líšia svojou konštrukciou. Hlavnou súčasťou je masívna drevená konštrukcia, ktorá zabezpečuje ich stabilitu, pevnosť a trvácnosť. V nej sa nachádza tzv. boxspring, ktorý sa skladá z pružín. Tieto pružiny sa vždy prispôsobia tlaku vášho tela. Ďalej nasleduje hlavný matrac, ktorý môže byť buď taštičkový, penový alebo prírodný. Ďalšou vrstvou je topper, čiže vrchný matrac. Jeho účelom je zvýšiť pohodlie počas spánku, a zároveň slúži ako ochrana hlavného matraca.

Charakteristika amerických postelí

Ako sme už spomenuli, boxspringové postele sa skladajú z dvoch matracov. Práve preto si môžete vychutnať výnimočné pohodlie, ktoré je s nimi spojené. Dôležitou vlastnosťou je aj výška. Americké postele sú vyššie ako bežné postele, čo uľahčuje líhanie a vstávanie.

V neposlednom rade musíme spomenúť aj perfektný dizajn. Americké postele už na prvý pohľad pôsobia luxusným dojmom a každý deň sa v nich budete cítiť ako v špičkovom päťhviezdičkovom hoteli. V závislosti od konkrétneho výrobcu máte navyše možnosť vybrať si z nepreberného množstva poťahových látok, a tak si dizajn postele do istej miery prispôsobiť svojim potrebám. Vzhľadu každej postele dominuje výrazné čalúnené čelo. Tieto čelá sú tiež k dispozícii v rôznych veľkostiach, tvaroch a farbách.

Americká posteľ má dva matrace pre dokonalý odpočinok. Zdroj: Ferreti.eu

Hlavné výhody vysokých postelí

Americké postele so sebou vo všeobecnosti prinášajú množstvo výhod. Preto sú v slovenských spálňach čoraz populárnejšie. Matrace, ktoré sa navzájom dopĺňajú, výborne reagujú na vaše telo a pohyb počas noci. Vďaka nim sa môže vaše telo dokonale zregenerovať a vy budete lepšie pripravení na ďalší deň. Keďže spánkom trávime veľkú časť svojho života, stojí za to zamyslieť sa nad tým, čo môžete urobiť pre podporu jeho kvality.

Výšku amerických postelí ocenia najmä ľudia, ktorí majú problémy s pohybovým aparátom. Táto výška tiež uľahčuje starším ľuďom líhanie a vstávanie.

Vďaka tomuto dizajnu sa americké postele stanú ikonou každej spálne. Už pri vstupe do tejto miestnosti nadobudnete dojem, že je zariadená luxusným nábytkom a každý deň sa budete cítiť mimoriadne pohodlne.

Vysoké čelo nie je len dizajnovým prvkom. Plní aj praktickú funkciu. Jeho výhody oceníte najmä vtedy, ak si pred spaním čítate knihy a potrebujete sa pohodlne oprieť.

Ako si vybrať luxusnú americkú posteľ

Pri výbere vysokej americkej postele vás zvyčajne čaká niekoľko rozhodnutí. V prvom rade sú to rozmery. Zvážte, aký rozmer postele sa vám do priestoru zmestí, prípadne či potrebujete predĺženú alebo širšiu verziu postele. Klasický rozmer americkej postele je 180x200 cm, ale môže byť aj väčšia (200x200 alebo 200x220 cm) alebo menšia (120x200 cm).

Vďaka širokej škále rôznych druhov čalúnenia si môžete dizajn postele do značnej miery prispôsobiť. Je len na vás, či sa rozhodnete pre výrazný odtieň, alebo neutrálny variant.

Dôležitým faktorom pri výbere je aj matrac. Pri jeho voľbe nezabudnite zohľadniť špecifické potreby každého jedinca. Na trhu môžete nájsť rôzne materiálové prevedenia a každá možnosť má, prirodzene, určité výhody a nevýhody.

Vysoké čelo americkej postele sa stane dominantným dizajnovým prvkom spálne. Zdroj: Ferreti.eu

Ako sa starať o kontinentálnu posteľ

V prvom rade musíte myslieť na pravidelné vysávanie. Čalúnené lôžko tak zbavíte prachu a nečistôt, ktoré sa na ňom môžu nahromadiť. Ak sa čalúnenie zašpiní, použite bielu mäkkú handričku a čistú vodu. Na odolnejšie nečistoty môžete použiť špeciálne čistiace prostriedky určené špeciálne na čalúnený nábytok. Ďalšou modernou metódou čistenia je používanie takzvaných nano hubiek, pri ktorých sa nepoužívajú žiadne chemické prípravky.

Trendy v dizajne amerických postelí

Pri zariaďovaní spálne sa, samozrejme, môžete riadiť aktuálnymi trendmi. Pokiaľ ide o farby, v súčasných spálňach zohráva osobitú úlohu najmä ružová, fialová, tehlovo červená až hnedá alebo námornícka modrá. Jednotlivé odtiene preto môžete zohľadniť vo farbe čalúnenia.

Pri posteliach typu boxspring dizajn ovplyvňuje aj čelo postele. To môže obsahovať napríklad ozdobné prešívanie, gombíky alebo trblietavé kamienky.

Záverom

Ako vidíte, vysoké manželské postele sú kvalitným kusom nábytku, ktorý si určite nájde svoje čestné miesto v mnohých spálňach. Okrem perfektného dizajnu ponúkajú aj maximálnu funkčnosť. Vďaka kvalitnej konštrukcii sa vám v takejto posteli bude krásne zaspávať a vaše telo si dokonale oddýchne. Tešiť sa môžete aj na ich jednoduchú údržbu.

Zobrazenia: 15

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby