Posteľ je základným kusom nábytku v každej spálni. Svoje miesto tu často majú postele s čalúneným čelom. Aké sú výhody tohto variantu? Ako postupovať pri výbere čalúneného čela postele a ako sa oň starať?

Čalúnené čelá postelí prešli dlhým vývojom

Postele sa prakticky od dávnych čias zdobia určitým čelom. V staroveku napríklad čelo postele pomáhalo udržať baldachýn na svojom mieste, aby spáčov neobťažoval všadeprítomný hmyz. V stredoveku boli čelá postelí určené na ochranu spiacich pred chladom.

Bohato zdobené čelá v renesancii boli znakom veľkého bohatstva majiteľa. Zdobenie čela látkou sa prvýkrát objavilo v období baroka. Pokrývanie látkou pokračuje aj v rokoku, ale čelo nie je nijako zmäkčené. V klasicistickom období boli čelá často zdobené kvetinovými vzormi. Prelom nastáva v období romantizmu, kedy sú čalúnené čelá vybavené vťahovacími prvkami, ktoré zabezpečujú ich pohodlie. Vo funkcionalizme naopak prevládali hladké zaoblené čelá s vysokým leskom.

 

Posteľ s čalúneným čelom pôsobí elegantne. Zdroj: Materasso.sk

Význam a funkcia čalúneného čela

Predtým sa posteľ používala výlučne na spanie. V modernom svete je však jej využitie oveľa širšie. Tento kus nábytku výborne poslúži aj pri sledovaní televízie, lúštení krížoviek, čítaní alebo dokonca práci.

Vďaka čelu sa môžete o posteľ pohodlne oprieť a byť tak lepšie pripravení na všetky tieto činnosti. Ďalším účelom tohto prvku je poskytnúť určitý tepelný komfort. Čelo postele totiž dokáže chrániť spiaceho pred chladom, ktorý preniká do miestnosti cez steny. Slúži tiež na navodenie pocitu tepla, mäkkosti a bezpečia. Spálni zároveň dodáva pocit útulnosti, čo napomáha našej relaxácii počas spánku.

Vďaka posteli s čalúneným čelom sa môžete pohodlne oprieť v polosede. Čelá sú totiž navrhnuté tak, aby kopírovali zakrivenie vašej chrbtice a nespôsobovali bolesť ani pri dlhom sedení.

Materiály a dizajn celočalúnených postelí

Čelá postelí sú zvyčajne drevené alebo čalúnené. Dizajn je potom doplnený dekoratívnymi prvkami. V ponuke nájdete napríklad tieto varianty:

  • Čalúnené čelo postele s prešívaním. Čelo je rozdelené na menšie časti a zaujme už na prvý pohľad. Ľahko sa stane ikonickým prvkom vašej spálne.
  • Čalúnené čelo v kombinácii s drevom. Takto získate skvelý kontrast medzi surovým drevom a mäkkou čalúnnickou látkou.
  • Čalúnené čelo postele zložené z viacerých častí. Pôsobí plastickým dojmom. Jednotlivé časti môžu mať pravidelný alebo nepravidelný tvar.
  • Čalúnené čelo širšie ako posteľ. Umožňuje jednoduché zabudovanie nočných stolíkov. Spálňa tak pôsobí celistvo.

Výber správnej postele s čalúneným čelom

Je vám dizajn postelí s čalúneným čelom blízky a chcete si týmto kusom nábytku zariadiť spálňu? V tom prípade čítajte ďalej a dozviete sa, aké parametre treba pri výbere zohľadniť.

Z vyššieho lôžka sa vám bude ľahšie vstávať. Zdroj: materasso.sk

Veľkosť postele

Dôležitým kritériom je, samozrejme, veľkosť postele. Tú by ste mali vyberať nielen s ohľadom na počet spiacich osôb a ich potreby, ale aj na priestor, ktorý máte k dispozícii. Do menších spální môžete umiestniť čalúnené postele s rozmermi 180x200 cm, 160x200 cm alebo 140x200 cm. Ak bojujete s nedostatkom priestoru, vyberte si čalúnenú posteľ s úložným priestorom.

Ak máte naopak k dispozícii dostatok priestoru, môžete sa rozhodnúť pre predĺžené postele s vysokým čelom, ktoré sa stanú výrazným prvkom celej miestnosti.

Materiál a štýl

Ďalšie rozhodnutie by sa malo týkať dizajnu. Vzhľad luxusnej čalúnenej postele je potrebné vybrať s ohľadom na štýl vašej spálne. Ak napríklad v interiérovom dizajne inklinujete k škandinávskemu štýlu, posteľ s čelom, ktoré kombinuje svetlé čalúnenie a drevo, môže vyzerať dobre.

Farba

Čalúnené postele spravidla umožňujú veľmi pestrý výber farieb. Môžete sa rozhodnúť pre verziu v neutrálnych farbách, ale môžete si vybrať aj výrazný model, ktorý bude dominantou vašej spálne.

Venujte pozornosť matracu

Vzhľad postele je jedna vec, no okrem toho je potrebné venovať pozornosť aj matracu. Pri jeho výbere zohľadnite preferencie a zdravotné potreby jednotlivých spáčov. Je dobré vybrať si vyšší matrac, ktorý uľahčuje líhanie a následné vstávanie. Postele s vysokým čelom bývajú samy o sebe vyššie. Často sú približne 50 až 60 cm nad zemou.

Ako zakomponovať čalúnenú manželskú posteľ do spálne

Čalúnené postele s vysokým čelom sa hodia najmä do minimalistických interiérov, kde skutočne vyniknú. Ak napríklad uprednostňujete v poslednom čase obľúbený škandinávsky štýl bývania, môžete siahnuť po čalúnenej posteli v svetlých tónoch poťahovej látky. V miestnosti sa budú skvelo vynímať drevené prvky.

V avantgardnom štýle spálne dokonale zapôsobí čalúnené čelo postele s geometrickými tvarmi a materiálmi, ktoré zdôrazňujú čisté línie. V tomto prípade sa môže skvele hodiť napríklad posteľ s elegantnými zlatými nohami.

Dekorácie a doplnky k vysokej čalúnenej posteli

Aké dekorácie a doplnky zaradiť do takejto spálne? Čalúnená posteľ je sama o sebe dosť výrazná, takže čo sa týka doplnkov, buďte skôr striedmi. Vo všeobecnosti odporúčame siahnuť po štýlových dekoračných vankúšoch alebo prehoze na posteľ.

Jednou z možností môže byť aj kusový koberec z materiálov, ktoré sú príjemné na dotyk. Ak ho umiestnite po stranách postele, budete môcť každé ráno vstúpiť do príjemne mäkkého a teplého materiálu.

Svoje čestné miesto má v takejto spálni, samozrejme, aj osvetlenie. Rozhodnite sa pre nápadný luster alebo napríklad štýlové lampy po stranách postele, ktoré poslúžia aj na čítanie. Vzhľad spálne umocnia aj izbové rastliny alebo obrazy.

Starostlivosť a údržba čalúneného čela

Pravidelnej údržbe čalúnených čiel sa z pochopiteľných dôvodov nevyhnete. Každý týždeň je dobré vziať vysávač a vyčistiť čelo od prachu a nečistôt. Môžu sa naň nalepiť vlasy aj chlpy domácich zvierat.

Ak sa na čalúnenom čele objaví čerstvá škvrna, zvyčajne postačí handrička a čistá voda. Prípadne môžete použiť jemné mydlo. Vyhnite sa však intenzívnemu drhnutiu postihnutej oblasti. Takýmto spôsobom by ste mohli nečistoty zatlačiť ešte hlbšie do vlákien.

Čalúnené čelo môžete približne raz za mesiac vyčistiť špeciálnym čistiacim prostriedkom na čalúnenie.

Záverom

Postele s čalúneným čelom sú v posledných rokoch veľmi obľúbené. Samotné vysoké čelo je však s nami prakticky od staroveku. Okrem výrazného dizajnu so sebou prináša aj množstvo užitočných funkcií. Pri výbere takejto postele nezabudnite zvážiť jej veľkosť, preferovaný dizajn a farebné prevedenie. Nezabudnite ani na pravidelnú údržbu, aby posteľ vyzerala stále ako nová.

Zobrazenia: 20

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby