Či už rekonštruujete existujúcu nehnuteľnosť alebo staviate nový dom, vždy budete postavení pred neľahkú voľbu - výber správnych okien. Zvoliť plastové okná s dlhou životnosťou, esteticky dokonalé drevené okná alebo tie hliníkové? S rozhodovaním vám pomôže odborník z Hornbachu.

Čím všetkým sa riadiť pri vyberaní nových okien? V prvom rade musíte brať do úvahy parametre stavby a prostredia, kde budú okná slúžiť. Pokiaľ je dom v mieste s náročnými poveternostnými podmienkami alebo väčšou hlukovou či prachovou záťažou, malo by sa to zohľadniť aj pri výbere profilového systému. „Isté špecifiká platia aj pre pasívne domy. Súčiniteľ prestupu tepla celým oknom Uw musí byť menší ako 0,8 W/m2K. Tepelnoizolačné vlastnosti okien sa odvíja nielen od použitého materiálu okien, ale závisí predovšetkým na stavebnej hĺbke okenného profilu a kvalite zasklenia,“ vysvetľuje Richard Klička, špecialista z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach.

Trojité či dvojité

Pri výbere okien sa budete tiež musieť rozhodnúť, či na presklenie zvoliť izolačné dvojsklo alebo trojsklo. Tu si treba uvedomiť, že vhodná voľba dokáže významne ovplyvniť kvalitu života i náklady na vykurovanie. „Podstatným parametrom je zároveň bezpečnosť. Moderné okná ponúkajú množstvo ochranných prvkov, ktoré sťažujú vlámanie. Preto odporúčam zoznámiť sa s ponukou doplnkov a najmä s kvalitou i vlastnosťami kovania, ktoré zásadne ovplyvňuje funkčnosť okien,“ radí odborník.

Voľba materiálu

Nenechajte sa zmiasť zastaranými názormi, že izolačné vlastnosti závisia predovšetkým na kvalite materiálu alebo, že plastové okná oproti dreveným eurooknám „nedýchajú“. Ak sú okná správne nastavené, správajú sa úplne totožne. Každý z materiálov má svoje prednosti, ale aj nedostatky. Finálna voľba závisí od zákazníka, ktorý môže vyberať zo širokej ponuky farieb a dekorov.

Plastové versus drevené

V súčasnosti sú najobľúbenejším typom okien tie plastové. A to najmä pre svoju cenovú dostupnosť a skutočnosť, že nie je potrebné starať sa o ich povrchovú úpravu, ako je to v prípade drevených okien. Najčastejšie sa v sortimente stretnete s bielymi rámami, ktoré patria medzi najlacnejšie. Málokto ale vie, že aj plastové okná môžu byť na prvý pohľad prakticky na nerozoznanie od drevených. Plast si totiž môžete nechať potiahnuť fóliou, ktorá imituje drevo. Výhodou okien z plastu je ich nenáročná údržba, výborná tepelná izolácia a odolnosť voči vonkajším podmienkam. Plastové okná majú aj dve dôležité certifikované vlastnosti - prievzdušnosť (celková tesnosť okna) a vodotesnosť. Nevýhodou je nutnosť pravidelného vetrania a častejšie nastavovanie, hlavne pred zimnou sezónou.

Drevené okná na trhu zdatne sekundujú tým plastovým, a to ako v požiadavkách na údržbu, tak v termoregulačných vlastnostiach. „Farby, ktoré sa dnes na náter okien používajú, sú flexibilné a pružné, „pohybujú sa“ spoločne s drevom a sú vysoko odolné proti poveternostným vplyvom aj UV žiareniu. Istou nevýhodou drevených okien je ich pravidelná údržba. Tá by mala dvakrát ročne spočívať v náteroch špeciálnou tinktúrou, ktorá udrží drevené okná v dobrej kondícii,“ zdôrazňuje Richard Klička. Za drevené okná si priplatíte trochu viac. V súčasnosti sú vyrábané z tzv. eurohranolov, ktoré sú veľmi stabilné a odolné. Veľmi dobre tepelne izolujú a pri správnej údržbe vydržia roky. „Na rozdiel od plastových okien sa dá ľahko opraviť povrch a v prípade rozbitého skla aj ľahko zaskliť. Pretože drevo je materiál, ktorý stále pracuje, môže byť pre niekoho nevýhodou nutná pravidelná údržba povrchu,“ dodáva špecialista.

Drevohliníkové alebo hliníkové

Pokiaľ chcete priestor oživiť esteticky dokonalými oknami, ale zároveň sa nechcete zaoberať starostlivosťou o ne, sú ideálnou voľbou drevohliníkové okná. Dopĺňa ich totiž vonkajšie hliníkové opláštenie, ktoré ich tiež chráni. „Na výber sa ponúka celý rad rôznych tvarových variácií hliníkového plášťa, ktoré veľmi podstatne zmenia vzhľad i charakter stavby – od klasického predsadeného či plošne zarovnaného designu, až po varianty so skrytým krídlom,“ upresňuje odborník.

Hliníkové okná patria do najvyššej cenovej kategórie. Na tie sa zamerajte v prípade, že potrebujete veľké okná a dvere, napríklad na terasu. Za svoje peniaze získate spoľahlivého a odhodlaného spoločníka, ktorý vnesie do domu nádych moderny a bude slúžiť po dlhú dobu. Tieto okná zaručujú perfektnú tvarovú stabilitu, dlhodobú funkčnosť a najdlhšiu životnosť z vyššie uvedených materiálov.

Nepodceňujte voľbu dodávateľa

Kvalita okien sa spozná až po niekoľkých mesiacoch používania za rôznych klimatických podmienok a vzhľadom na to, že obstaranie nových okien je nezanedbateľnou investíciou, veľmi záleží najmä na dodávateľovi. „Z vlastnej skúsenosti odporúčame oslovovať iba známe a preverené spoločnosti, ktoré na našom trhu pôsobia dlhú dobu,“ uzatvára Richard Klička z Hornbachu.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 121

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby