Počasie už láka na posedenie na čerstvom vzduchu a na vyberanie nábytku do záhrady alebo na terasu či balkón už nastal najvyšší čas. Ako sa ale rýchlejšie zorientovať v pestrej ponuke a zaobstarať tie správne kúsky? Užitočné rady a tipy, ale aj štýlové trendy pre tohtoročnú sezónu prináša odborník z Hornbachu.

K vonkajšiemu vybaveniu záhrady patria nielen stoly, stoličky a lavice, ale aj záhradné ležadlá, hojdačky, ochranné obaly alebo boxy. Ujasnite si, kam nábytok umiestnite, z čoho bude vyrobený a koľko času zostane na údržbu. „Pod šíre nebo či na čiastočne zastrešené miesta je vhodný nábytok z odolnejšieho materiálu, ktorému nevadí slnko, vietor a dážď. Do úplne zastrešených priestorov je možné vybrať akýkoľvek materiál,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach. Pri výbere berte do úvahy aj to, na čom bude nábytok stáť – drevené dosky, dlažba alebo trávnik.

Aby ladil s okolím

Vyberať sa dá medzi kúskami z najrôznejších materiálov, takže kombinácia vonkajšieho priestoru a záhradného nábytku nebude problém. Záhradný nábytok je možné podľa spôsobu využitia rozdeliť na jedálenský a relaxačný. „Môžete staviť na rokmi preverenú a novými akcentmi ozvláštnenú klasiku, alebo si zaobstarať rovnocennú vonkajšiu obývačku s pohodlnou sedačkou, kreslami, taburetom aj stolíkom. Pokiaľ preferujete spoločné stolovanie pod holým nebom, je možné voliť medzi rôznymi záhradnými zostavami stolov a stoličiek,“ vysvetľuje špecialista.

Pre záhradný nábytok všeobecne platí, že kolekcie obsahujú nielen stôl, stoličky a kreslá. Jednotlivé rady dopĺňajú aj lavice, taburety a výrobky pre deti. Spravidla je možné dokúpiť aj hojdačku či záhradné ležadlá. V pestrej škále sa vyrábajú aj zásteny a paravány, ktoré vaše súkromie odtieni od pohľadov zo susedstva aj z ulice.

Impregnácia sa vyplatí

Čalúnené časti je nevyhnutné pred sezónou naimpregnovať. „Špeciálne impregnačné prípravky naozaj odpudzujú vodu a predlžujú vonkajšiemu textilu farbu aj životnosť. Všetok záhradný nábytok by sa pri nákupe mal rovno opatriť ochranným obalom. Predáva sa v dostatočných variantoch, takže prikryje akýkoľvek vybraný model,“ upozorňuje David Benda.

Trendy palety

Nábytok z paliet hýbe svetom. Pokiaľ chcete popustiť uzdu svojej kreativite, potom sú tou najlepšou voľbou. „Je len na vás, či si kúpite už opracované a nalakované palety, alebo si všetko spracujete svojpomocne. Pre tých, ktorí uprednostňujú už pripravené prvky, je ideálny napríklad systém Buildify, ku ktorému sú aj návody na zostavenie rôznych kusov nábytku z paliet a drevených debničiek. Možno využiť aj workshopy na výrobu paletového nábytku,“ hovorí odborník.

Umelý ratan v móde

Najnovším trendom v oblasti záhradného nábytku sú kúsky z umelého ratanu s pohodlným čalúnením s vonkajšou úpravou, konferenčným stolíkom aj ležadlami. Tieto výrobky sú takmer bezúdržbové, veľmi ľahké, pevné, stálofarebné, odolné voči UV žiareniu aj zlému počasiu a vynikajú dlhou životnosťou. Tvorí ich hliníková konštrukcia opradená umelým ratanom. Nevyhnutným doplnkom sú ľahko vyberateľné podušky farebne ladiace s dizajnom nábytku. Stoly chráni pred počasím i drobnými nehodami sklenená doska.

„Top tipom pre nadchádzajúce leto sú vonkajšie modulové zostavy z umelého ratanu v luxusnom prevedení. Nerezový rám a vrchnú dosku z tropického dreva, alebo z hliníka lakovaného do farby rámu, dopĺňajú sedáky. Obľúbené sú aj oporné vankúše. Samozrejmosťou je unikátne riešenie opierok s možnosťou nastavenia sklonu a vysoká modularita kolekcie. Toto zariadenie vynikne ako v záhrade, tak aj na terase či pri bazéne,“ tvrdí špecialista z Hornbachu.

Drevo – štýlová klasika

Drevo je klasika, s ktorou nikdy nešliapnete vedľa. Vyberať je možné zo smreku, borovice, buku, duba, exotického teaku a ďalších. Rozdiely sú hlavne v tvrdosti dreva - čím tvrdšie drevo, tým dlhšia životnosť. Drevený nábytok je vhodný na záhrady klasického designu a tam, kde nie sú vítané väčšie zmeny. „Výrobky všetkých farieb i kvalít vyžadujú menšiu údržbu. Raz ročne ich ľahko prebrúste hrubšou kefou a napustite konzervačným olejom,“ hovorí David Benda a dodáva: „Tropické drevá sú dostatočne odolné aj proti stredoeurópskemu podnebiu, ale za dlhodobejšie nepriaznivé počasie je lepšie nábytok prikryť na mieru šitými obliečkami. Inak môže zmeniť farbu a získať nádych patiny.“

Sortiment dreveného záhradného nábytku dopĺňajú aj kolekcie z tuzemských driev bez povrchovej úpravy, na ktoré je možné použiť farbu podľa vášho výberu. Tieto modely oceníte k pieskoviskám alebo do detského kútika. Pokiaľ drevený nábytok nie je súčasťou zastrešeného vonkajšieho priestoru, treba ho na zimu upratať. Sneh a mráz mu príliš neprospieva a pri jeho kúpe je dobré myslieť aj na to, kam ho zazimujete.

Takmer nezničiteľný plast

Keď sa povie plastový nábytok, nejedná sa len o ikonu záhradného nábytku – bielu plastovú stoličku. „Dnes sú k dispozícii elegantné kolekcie z plastu, ktorý evokuje prírodné materiály. Moderný dizajn podčiarkuje matné prevedenie, dobre kombinovateľné napríklad s novou pokrývkou terasy. Obrovskou výhodou je ľahká údržba. Plastový nábytok môže stáť vonku po celý rok a na jar ho stačí utrieť od nečistôt,“ myslí si odborník.

Kúzlo prírodného ratanu

Nábytok z prírodného ratanu je ľahký, vzdušný a dobre znáša mierne rozmary počasia. Nevadí mu krátkodobý dážď ani slnko, a pokiaľ sa materiál začne „zatrhávať", stačí ho obrúsiť a obnoviť bezfarebným lakom na drevo. Každý kus je de facto originálom a prírodný vzhľad dodáva priestoru ten správny šmrnc. Obzvlášť pristane zimným záhradám, ktoré ho celoročne chránia pred vplyvmi počasia. Pokiaľ je vašim favoritom aj do exteriéru, je nutné ho na zimu upratať.

Kovový záhradný nábytok

Trendom na nadchádzajúcu sezónu zostáva nábytok z kovu. Vyrába sa z odľahčených materiálov a je stohovateľný, teda ľahko uskladniteľný. „Kovové výrobky sú vďaka povrchovej úprave veľmi odolné a nevyžadujú väčšiu údržbu. V tomto prevedení sa ponúka pestrá škála stolov, stoličiek, kresielok, ležadlá, lavíc aj úložných priestorov na textilné súčasti. Všetko sa dá doladiť slnečníkom či záhradnou hojdačkou,“ uzatvára špecialista z Hornbachu.

Na pohľad studený materiál sa dá skvele kombinovať s farebnými vankúšmi, drevenými detailmi, tkaninami aj syntetickými materiálmi. Najčastejšie je vyrobený z hliníka, ktorého prednosťou je dlhá životnosť, odolnosť a nenáročná údržba. Na výrobu vonkajšieho nábytku sa tiež používa oceľ. Oba materiály sú už povrchovo upravené a majú vysokú nosnosť. Na dosky stolov sa často používa plechová mrežovina.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 91

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby