V posledných rokoch sme si uvedomili, aké dôležité sú vonkajšie priestory. Od pokojných raňajok po rodinné večere strávené pod hviezdnou oblohou – terasy sa stali rozšíreným obytným priestorom. Práve preto sa architekti čoraz viac zameriavajú na to, aby bol aj exteriér pohodlný ako vaša obývačka. Odborník z Hornbachu prezrádza, ako vybudovať trendy terasu.

Terasy sú ideálnym miestom na záhrade, kde si môžete užívať teplé počasie alebo voľný čas s rodinou a priateľmi. Extrémne letné horúčavy a podcenenie správneho návrhu však môžu spôsobiť, že aj tá najkrajšia terasa ostane nevyužitá.

Začnite od základov

Záhrada je priestorom, kde sa človek dostáva do kontaktu s prírodou a načerpá chýbajúcu energiu. Prečo túto možnosť nevyužiť pri návrhu terasy, ako prechodného priestoru medzi domom a záhradou? Výber vonkajšej dlažby je prvou úlohou, ktorú musíte absolvovať pri návrhu dokonalej terasy. Okrem toho, že vyberáte vhodný vzhľad, musíte zohľadniť aj požiadavky prostredia a prírodných živlov. Ideálne si pri voľbe podlahovej krytiny nechajte poradiť od odborníkov.

„Pred kúpou podlahovej krytiny si musíte najskôr ujasniť, ako bude plocha využívaná. Do okolia bazéna voľte protišmykové podlahy ako sú napríklad WPC dosky alebo keramická dlažba. Pre príjazdové cesty či záhradné chodníky sa zas výborne hodia betónové dlažby, ktoré sú k dispozícii v mnohých dekoroch. Drevená klasika vynikne dobre v okolí celého domu, počítať ale musíte s pravidelnou údržbou a nátermi. Menej odolné drevo bude tiež viac náchylné na teploty, a časom sa môže vykrúcať,“ upozorňuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Aby vás počasie nezaskočilo

Či už si čítate pri bazéne alebo grilujete vonku s rodinou a priateľmi, skryte sa pred silným slnkom pod slnečníkmi. Chránia vás pred ultrafialovými lúčmi, takže si môžete užívať čas strávený vonku bez obáv zo spálenia. Zadovážte si voľne stojaci terasový slnečník, ktorý môžete ľubovoľne premiestňovať, alebo si kúpte taký, ktorý sa zmestí do stredu stola na terase.

Ak slnečník nestačí, môžete pristaviť k domu markízu. Vďaka nej znížite dopad slnečného svetla či odleskov, a ochránite váš terasový nábytok. Vyrábajú sa v niekoľkých štýloch a ich inštalácia môže byť rovnako jednoduchá ako otvorenie slnečníka. „Markízy sa vyrábajú v niekoľkých konštrukčných typoch: kazetové, kĺbové, puzdrové a balkónové markízy, ale tiež markízy upínacie alebo s padacími ramenami. Ich inštalácia je jednoduchá – postačí ich pripevniť k nosnej stene domu. Okrem pestrých dekorov a konštrukčných typov môžete vyberať aj spôsob ovládania – manuálny alebo elektrický,“ hovorí David Benda

Dožičte si súkromie

Čím viac času trávite vonku, tým viac sa vám bude žiadať súkromie od pohľadov okoloidúcich či susedov. Ploty sú výborným riešením, ako dosiahnuť dostatok súkromia medzi vaším pozemkom a ulicou. Dizajn oplotenia by mal ladiť s vašim domom a s okolitým prostredím, nemal by ale byť na prvom mieste. Šikovným pomocníkom sú aj živé ploty a kríky. Aby vám ale takáto pohľadová ochrana neprerástla cez hlavu, budú si vyžadovať pravidelné zastrihávanie a polievanie. „Ak hľadáte zaujímavejší spôsob ako ochrániť vaše súkromie, zaobstarajte si záhradný altánok. Vyzerá výborne a jednoducho naň môžete pripevniť bočné diely z textílií, ktoré ochránia nielen pred pohľadmi ale aj dažďom či vetrom. Okrem toho dodá vašej záhrade orientálny šmrnc,“ radí odborník.

Keď interiér zavíta do záhrady

Záhradné kuchyne sú hitom už niekoľko rokov. Čo tak ale relax na čerstvom vzduchu v dokonalom pohodlí? Záhradné obývacie izby si získavajú čoraz viac fanúšikov. S modulárnymi záhradnými zostavami si vytvoríte dokonalú obývaciu izbu s tým najkrajším výhľadom. „Záhradný nábytok sa predáva v kompletných kolekciách obsahujúcich stôl, stoličky, kreslá a ležadlá. Doplniť ich samozrejme môžete o lavice, taburety či dokonca výrobky šité na mieru. Sortiment je široký a ideálnu zostavu si nájde skutočne každý,“ hovorí David Benda. Na dotvorenie atmosféry zakomponujte do vonkajšej izby aj záhradný krb. Nezabudnite ani na osvetlenie, ktoré vylepší terasu nielen esteticky, ale aj funkčne. Pre záhradné obývačky sa najlepšie hodí vstavané exteriérové osvetlenie zapustené priamo do podlahy, ktoré má často aj zabudovanú funkciu stlmovania.

Bohémske nebo

Vyčarujte bohémsku atmosféru na vašej terase kombinovaním a vrstvením farieb, materiálov a motívov. Experimentujte so vzorovanými kobercami, zaobstarajte si rastliny rôznej výšky a vyberte si pohodlný vonkajší nábytok, na ktorom môžete relaxovať, kdekoľvek vás napadne. „Závesné hojdacie kreslá sa tento rok stali skutočným hitom. Vyzerajú štýlovo a terase dodajú bohémsky a uvoľnený vzhľad. Pre väčšie pohodlie je potrebné doplniť hojdačku mäkkými vankúšmi a dekou. Alternatívou k závesnému kreslu je hojdacia sieť upevnená v rohu terasy,“ vysvetľuje David Benda z Hornbachu.

Nielen okrasné rastliny

Rastliny na terasu jednoducho patria. Ak ale nemáte dostatočne priestrannú záhradu, nemusíte sa rozhodovať medzi okrasnou záhradou alebo priestorom na posedenie. Ideálnym riešením sú vyvýšené záhony, ktoré sú praktické a krásne. Do vysokých nádob môžete zasadiť nielen kvety a okrasnú trávu, ale aj kuchynské bylinky či dokonca vysadiť mini záhony so zeleninou. Druhou možnosťou sú vertikálne záhrady. „Záhrady, ktoré rastú smerom hore, šetria miesto ale zlepšujú estetiku každého vonkajšieho priestoru. Zvislú záhradku vytvoríte veľmi jednoducho s mrežami na popínavé rastliny. Nechajte ich obrásť okrasným brečtanom, alebo na ne zaveste kvetináče s kvetmi, papraďami či sukulentami,“ dodáva odborník z Hornbachu.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 74

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby