V posledných rokoch sa do obľuby znovu dostávajú čalúnené postele. Sú pohodlné, vyzerajú luxusne a stávajú sa estetickým prvkom spálne. Ich popularita rastie možno aj preto, že sa často objavujú v dizajnových a fotografických inšpiráciách na internete, ako je Pinterest alebo Instagram. Čalúnené postele sa nachádzajú najmä v luxusných hoteloch a penziónoch.

Obrázok: Čalúnené postele sú vďaka svojmu pohodliu obľúbené už od staroveku. Zdroj: Materasso.sk

História

História čalúnených postelí siaha až do starovekého Egypta. Čalúnená posteľ bola zdobená hodvábom alebo ľanovým plátnom. Postele mali dekoratívne prvky a čelá sa skrášľovali výšivkami či inými vzormi.

V období stredoveku a renesancie sa čalúnené postele nachádzali v príbytkoch šľachty a majetného obyvateľstva. Boli bohato zdobené zlatými niťami a rozmanitými vzormi. V období baroka a rokoka bolo zdobenie ešte viac výrazné a majestátnejšie.

V druhom desaťročí 20. storočia sa dizajn v interiéroch začal meniť. Bol čoraz jednoduchší, a to sa týkalo aj dizajnu postele. Honosne zdobené látky sa postupne začali meniť na jednoduché textílie alebo umelú kožu a postele s čalúnením sa stávali čoraz dostupnejšie.

Výhody postele s čalúneným čelom

Posteľ s čalúneným čelom má množstvo výhod, preto sa po tisícročia teší veľkej obľube.

Čalúnené čelo je veľmi pohodlné, najmä ak si chcete v posteli prečítať knižku alebo pozrieť film a pritom sa pohodlne oprieť.

Jeho vzhľad krásne doplní dizajn spálne a pôsobí luxusne. Práve preto sa čalúnené postele využívajú aj hoteloch vyššej kategórie. Výhodou je, že čalúnenie môžete prispôsobiť štýlu miestnosti. Je len na vás, aký materiál, vzor a farbu si vyberiete. Ak sa vám viac páči rustikálny štýl, použite zamat a ak preferujete moderný či industriálny štýl, výbornou voľbou je napríklad koža či eko koža.

Okrem toho, že výrobcovia postelí ponúkajú rôznorodú škálu čalúnení, sú aj takí, ktorí vám dokážu vyrobiť posteľ na mieru. Sami si vyberiete materiál rámu postele, požadované rozmery, druh a farbu čalúnenia.

Na čo si dávať pozor pri výbere čalúnenej postele

Ak premýšľate nad kúpou čalúnenej postele, zamerajte sa na to, aby bola pohodlná, dostatočne veľká a vyrobená z materiálov, ktoré sa ľahko čistia a majú dlhú životnosť.

V prvom rade sa sústreďte na veľkosť postele. Zmerajte si priestor v spálni, kde ju chcete umiestniť. Ideálne jednolôžko má rozmer 90 cm x 200 cm a dvojlôžko 160 cm x 200 cm. Ďalším podstatným rozmerom je výška postele. Tá by mala byť aspoň 40 cm. Čím je posteľ vyššia, tým pohodlnejšie sa z nej vstáva.

Ideálny materiál pre rám postele je masívne drevo, alebo kvalitný kov. Výber čalúnenia je na vašich preferenciách. Záleží, aký materiál je vám príjemný na dotyk. Dbajte aj na jeho odolnosť voči poškodeniu a jednoduchosť čistenia.

Pri výbere matracov sa zamerajte na ich vlastnosti. Každý z nás má iné požiadavky na pohodlný spánok a tomu by mal zodpovedať aj matrac.

Posteľ by mala ladiť s ostatným nábytkom v miestnosti, a to nielen farbou, ale aj materiálom a dizajnom. Výrobcovia ponúkajú rôzne štýly postelí od rustikálnych cez vintage postele až po moderné minimalistické dizajny.

To, aký dizajn postele si vyberiete, alebo aký materiál uprednostníte, je len na vás. Vždy sa však zamerajte na kvalitu. Preverte si predajcu postelí, napríklad prostredníctvom recenzií zákazníkov alebo referencií, ktoré ľahko dohľadáte na internete.

Buďte obozretní, pretože niektorí predajcovia lákajú na veľmi nízke ceny, no ich výrobok je natoľko nekvalitný, že po niekoľkých rokoch budete musieť hľadať novú posteľ.

Zobrazenia: 48

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby