Spánok je dôležitý ako pre našu duševnú pohodu, tak aj pre fyzické zdravie. Často ho však zanedbávame, či už kvôli práci, alebo kvôli večerným voľnočasovým aktivitám. To môže mať za následok zhoršenie nášho duševného a fyzického zdravia. Niektorí z nás napriek dodržiavaniu spánkovej hygieny nemajú kvalitný spánok. Dôvodom môže byť nevhodný matrac, prostredie, v ktorom spíme, alebo iné faktory, ktoré spánok negatívne ovplyvňujú.

Obrázok: Užite si kráľovský spánok vo svojej spálni. Zdroj: Lechomat.com

Obdivujete na exkurziách na zámkoch spálne s honosnými a veľkými posteľami s baldachýnom a priestranné miestnosti s krásnym nábytkom?

Svoju spálňu si môžete zariadiť rovnako pohodlne a luxusne ako tú, ktorá očarí návštevníkov hradu. Mnohí z nás sa zameriavajú na luxusný a kvalitný nábytok do obývačky, ktorú máme na očiach nielen my, ale aj naše návštevy. V spálni však trávime oveľa viac času, dalo by sa povedať, že až tretinu svojho života. Práve preto si táto miestnosť zaslúži minimálne rovnakú pozornosť ako obývacia izba.

Kráľovské spálne sú stále in

V hoteloch na dovolenkách si užívame luxus, ktorý nám ponúka hotelová izba. Ich vysoké a pohodlné postele sú pre nás rajom na zemi. Prečo sa týmto luxusom nerozmaznávať každú noc aj u seba doma?

Kráľovsky zariadená spálňa znamená, že si dáte záležať na výbere každého kusu nábytku, aby bol vkusný, pohodlný a vyrobený z kvalitných materiálov. Jednak sa obklopíte tým najlepším a jednak vám takýto nábytok vydrží naozaj dlho.

Obrázok: Do spálne voľte prírodné farby, ktoré pôsobia upokojujúco a pozitívne. Zdroj: Lechomat.com

Vybavenie kráľovskej spálne

Pri zariaďovaní spálne sa najskôr zamerajte na výber postele. Tá je v spálni najdôležitejším kusom nábytkom. Posteľ by mala byť dostatočne vysoká a veľká, hlavne ak sa jedná o manželskú posteľ. Najkvalitnejšie a najluxusnejšie postele sú moderné kontinentálne postele nazývané boxspring. Tie vám zabezpečia kvalitný a pohodlný spánok na dlhé roky.

Pri výbere postele nezabudnite na kvalitný matrac. Každý z nás má iné požiadavky na spánok a podľa toho si vyberáme aj matrac. Niekto potrebuje tvrdý, iný zase mäkký, niekto je alergik a niekto má zdravotné problémy, ktoré si vyžadujú ortopedický matrac

Ak chcete čo najviac využiť pohodlie a súkromie manželskej postele, kúpte si posteľ s baldachýnom. Na baldachýn pripevnite jemnú elegantnú textíliu alebo priehľadnú sieťovinu. Tá vás v lete ochráni pred dotieravým hmyzom a ak chcete mať úplne súkromie, za závesom si ho určite užijete. Baldachýn navyše vyzerá honosne a elegantne.

Ak už máte posteľ vybranú, zlaďte ju s ostatným nábytkom v miestnosti. Pokiaľ je vyrobená z remeselne spracovaného prírodného materiálu, ktorý je pevný a odolný, tieto vlastnosti by ste mali hľadať aj pri výbere skríň, nočných stolíkov, taburetiek či kresiel. 

Najlepším prírodným materiálom na výrobu nábytku je masívne drevo. Medzi najkvalitnejšie dreviny patrí dub, borovica, jelša. Ak máte radi prirodzený vzhľad dreva, vyberte si borovicu, ktorá sa vyznačuje krásnymi prírodnými vzormi a je plná rôznorodých odtieňov.

Jelšového dreva je v našich končinách ako šafránu, je však o to vzácnejšie. Jeho najväčším plusom je, že vo vlhkom prostredí pevne a tvrdne, čo oceníte hlavne v obydliach na horách a pri vode, kde sa drží vysoká vlhkosť.

Najobľúbenejší nábytok je z dubového dreva, ktoré je pružné, tvrdé a má veľmi dlhú životnosť. Práve kvôli jeho vlastnostiam sa často využívalo na výrobu nábytku v šľachtických obydliach, aby ich interiér vydržal čo najdlhšie. Dub je obľúbeným materiálom aj pri výrobe podláh. Nepraská a je odolný voči poškriabaniu, preto vám podlaha vydrží dlho krásna.

Spálňu vybavte pohovkami, kreslami a iným sedacím nábytkom s kvalitným čalúnením. Čalúnenie by malo byť tiež vyrobené z prírodných materiálov, ktoré sú príjemné na dotyk a ktoré sa ľahko čistia od prachu, roztočov či prípadných nečistôt.

Obklopte sa príjemnými farbami

Odborníci odporúčajú spálne ladiť do modrých odtieňov, pretože modrá farba v nás vzbudzuje pokoj, uvoľnenie a pocit bezpečia. Nie každý má modrú v obľube, preto sa držte farieb, ktoré sa vám páčia. Dávajte si však pozor na výrazné a agresívne farby, ako je sýtočervená či fialová, ktoré vo vás môžu vyvolať skôr agresiu či nepokoj.

 

Spálňa by mala byť ladená do prírodných farebných odtieňov, odporúča sa kombinácia maximálne troch farieb. Najjemnejšia a najsvetlejšia by sa mala použiť na najväčšie plochy, ako je podlaha či steny. Výraznejšia farba na veľké kusy nábytku, periny, prehozy a pod. Najtmavšia a najvýraznejšia farba sa hodí na malé kusy nábytku, dekorácie, lampičky, vankúše či deky.

Či už preferujete plne vybavenú kráľovskú spálňu, alebo minimalistickú spálňu s trochou nábytku, vždy myslite hlavne na výber kvalitnej postele. Na nej totiž trávite najviac času, preto by vám mala zabezpečiť pokojný a ničím nerušený spánok.

Zobrazenia: 35

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby