Sieť čerpacích staníc GAS prichádza na Slovensko s netradičnou a originálnou architektúrou čerpacích staníc.  Prvou lastovičkou je čerpacia stanica v Matúškove, ktorá bola spustená do užívania v roku 2011.  Architektonické stvárnenie svojich predajných miest zveril investor do rúk architektonickému ateliétu z Čiech Atelier SAD s.r.o. z Prahy. 

Cieľom architektov bolo navrhnúť sieť originálnych čerpacích staníc, ktoré by sa už na prvý pohľad výrazne odlišovali od bežne zaužívaného vizuálu týchto stavieb.  Koncept a celkový vizuál čerpacej stanice ako aj celej budúcej siete architekti navrhli tak, aby bol použiteľný pre celú sieť staníc GAS od  jednostojanovej až po  veľkú diaľničnú čerpaciu stanicu a bol na prvý pohľad čitateľný.  

Pilotná čerpacia stanica v Matúškove je dvojstojanová s malým predajným kioskom s dreveným obkladom.  Prestrešenie priestoru tankovania je zabezpečené pre tento typ stavby netradične monolitickou železobetónovou konštrukciou, ktorá napriek použitému materiálu a veľkosti plochy pôsobí veľmi subtílne.  Celá konštrukcia strechy je osadená na troch zvislých stĺpoch, ktoré plynule prechádzajú do rotačných stĺpov lievikového tvaru, ktoré sú navzájom pospájané vodorovnými stropnými doskami.  Tento systém umožňuje vysokú variabilitu sústavy lievikovitých stĺpov a ich vzájomného prepojenia stropnými doskami a zároveň dávajú čerpacej stanici jedinečný štýl.  Tento konštrukčný model je výhodný hlavne pre svoju materiálovú a konštrukčnú jednoduchosť, nakoľko je možné na všetky stĺpy použiť jedno debnenia a to aj napriek tomu, že jeden zo stĺpov má menší priemer hlavice. Celá konštrukcia prestrešenia je z pohľadového betónu, ktorý v kontrase s dreveným obkladom a interiérom predajného kiosku dáva príjemný a prirodzený vzhľad celému areálu stanice. 

Stredom každého stĺpa je vedená inštalačná šachta v ktorej sú umiestnené rozvody elektriny, odvetrania ako aj dažďovej kanalizácie, ktorá z vyspádovanej strechy odvádza dažďovú vodu.  Strešná rovina je vyspádovaná do dažďových vpustí v miestach osadenia stĺpov. Kruhový motív hlavíc stĺpov je zopakovaný v tvare hlavného pásového osvetlenia a v pojazdnej betónovej ploche, ktorá je okolo každého stojana vyspádovaná pre odvod znečistenej vody z vozovky. Ostatné prístupové vozovky a spevnené plochy sú pokryté asfaltom.

Predajný kiosk je jednopodlažný, konštrukčne sa jedná o ľahkú montovanú sendvičovú konštrukciu , kde nosný skelet tvoria drevené rámy.  Kiosk tvoria priestory pre samoobslužný predaj s dvomi pokladňami.  Funkčné celky sú navrhnuté s potrebným priestorovým a technickým zázemím. (t.j . sklady, sociálne a hygienické priestory pre obsluhu a návštevníkov, šatňu pre zamestnancov, kanceláriu a i.).  Hygienické zariadenia pre návštevníkov sú prístupné priamo z predajne.  Celá predajňa je prispôsobená pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu.

Stropné drevené trámy sú v interiéri priznané - pohľadové, tak aby podporili koncept použitia prírodných materiálov. Interiérové vybavenie je navrhnuté takisto s dôrazom na prírodné materiály a je štýlovo prepojené so samotným objektom. Kiosk je orientovaný presklenou fasádou smerom k výdajným stojanom. Presklenná stena je z hľadiska doplnená oceľovou roletou, ktorá po zatiahnutí chráni aj vonkajšiu predajnú policu.

 

Základné kapacitné údaje:

Plocha pozemku:               3.322 m2

Úžitková plocha plocha:      1.000 m2

Plocha prestrešenia:           245,5 m2

Zastavaná plocha kiosku:    123,6 m2

 

Realizácia:  2011

Lokalita:      Slovensko - Matúškovo

                   MgA. Adam Jirkal & MgA. Jerry Koza

Autori:         Ateliér SAD s.r.o. Praha

Autor. inžinier: Ing. Tomáš Kalhous

Spolupráca: Ing. Arch. Vít Markvart

                    Dušan Sinetar & Koen Huyghe

 

 

Foto: Tomáš Souček

Zdroj: www.atelierSAD.cz

Vypracoval: Ing.Lea Procházková

Článok bol autorizovaný

Zobrazenia: 1606

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby