Prečo a ako projekt vznikol?

V septembri 2011 sme navrhli plávajúcu plaváreň pre Prahu. V tejto fáze nikoho nenapadlo, že by sa mohlo uvažovať o realizácii. Chceli sme sa zapojiť do rastúcej diskusii o využití Vltavy projektom s reálnym základom, ktorý by naznačil jednu z možných ciest využitia rieky.

Rieka ponúka obrovský potenciál ako súčasť mestského verejného priestoru. Je miestom, kam majú obyvatelia prirodzenú potrebu chodiť, či už na náplavky, na ostrovy alebo na vodné bicykle. Dlhodobým cieľom by mala byť postupná kultivácia a sprístupnenie brehov, a hľadanie vhodných funkcií, ktoré by doplnili vnútorné mesto. Plávajúce objekty nezaťažujú nábrežie novou zástavbou a dopĺňajú urbanistickú štruktúru s ohľadom na existujúce väzby.

Koncept

Prahe chýba platforma, ktorá v srdci mesta umožňuje nerušené kúpanie. Podobné kúpaliská sú napríklad v Berlíne, vo Viedni, v Paríži aj v New Yorku. V Prahe mali tradíciu od začiatku 19. storočia až do konca 70.rokov 20.storočia.  Vinou úpadku verejných priestorov za normalizácie i vzrastajúceho znečistenia riečnych vôd sa obyvatelia od rieky odvrátili a prestali ju vnímať ako neoddeliteľnú súčasť svojho života.

Konceptom našej plavárne sa stal OSTROV uprostred rieky. Plávajúci ostrov. Sú to práve ostrovy, ktoré Pražanom po stáročia slúžia ako miesta konania spoločenských aktivít a organizovanie kultúrnych podujatí. Plaváreň by mala slúžiť hlavne Pražanom a navrátiť život priamo na Vltavská hladinu.

 

 


 

Technické údaje

• priemer plavárne 50 m
• bazén dĺžky 25 m
• 24 kabínok pre variabilné využitie
• prístup po pontónovej lávke alebo lodičkou
• riečna voda filtrovaná membránou

Plaváreň by poskytovala zázemie pre bar prístupný ako od kúpaliska, tak pre lodičky priamo z rieky. Súčasťou bude sauna a parný kúpeľ. Časť je vyhradená pre deti, odpočiváreň s lehátkami, šatne a wc.

Plocha kruhového bazéna bude v zime využiteľná ako klzisko - vďaka tomu sa na Vltavu vráti ďalšia dlho zanedbávaná tradícia. Klzisko nevznikne priamo na vodnej hladine, ale na vybednenej ploche, ktorá umožní vytvorenie slabej ľadovej vrstvy dostačujúcej pre korčuľovanie.

Aby bol objekt plavárne využiteľný počas celého roka, navrhujeme ako ďalšie funkcie trhovisko alebo platformu pre organizovanie koncertov a iných kultúrnych akcií. Plaváreň by sa mala stať miestom, kam budú ľudia chodiť za rôznym účelom vo všetkých ročných období.

 

.

 

Lokalita:      Praha

Autori:          Andrea Kubná, Ondřej Lipenský a Michal Volf

Foto: http://www.kubna.cz/

Zdroj: http://www.kubna.cz/

Vypracoval: Ing.Lea Procházková

Článok bol autorizovaný

 

Zobrazenia: 508

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby