Máte doma domáceho miláčika? Určite vám prináša veľa radosti a lásky, no okrem toho aj chlpy a špinu na labkách. Aj keď sa veľa majiteľov snaží svojich štvornohých miláčikov od malička naučiť, aby odpočívali vo svojich pelechoch, určite im občas neodoprú leňošenie na pohovke alebo vo svojej posteli. Ohrozujú tým však čistotu a hygienu svojej domácnosti.

Obrázok: Trápi vás špinavá sedačka od vášho psa alebo mačky? Zaobstarajte si ochranný poťah.

Hlavne na jar a na jeseň zvieratká veľmi plznú a ich chlpy sú doslova všade. Ďalším problémom sú špinavé labky. Zvonku si na nich prinesú všetko, po čom cupitali počas venčenia a aj keď im labky očistíme, nie vždy je to stopercentné. Predovšetkým v domácnostiach, kde sú malé deti lezúce po podlahe a chytajúce všetko, čo im príde do cesty, je vhodné udržiavať zvýšenú hygienu.

Ponúkame vám pár tipov, ako na to.

Pravidelné upratovanie a čistenie povrchov pohovky a matracov

Na odstránenie chlpov je najúčinnejší výkonný vysávač s HEPA filtrom, ktorý zachytí všetky nečistoty a zvieracie chlpy. Pravidelným vysavaním povrchov sa zbavíte nielen nečistôt zo zvierat, ale aj roztočov a prachu.

Čo sa týka matracov, zaobstarajte si antibakteriálny poťah na posteľ, aby ste eliminovali prienik tekutín a baktérií do jadra matraca. Ideálnymi chráničmi matracov sú aj tzv. toppery. Ľahko sa perú a dokonca zlepšia vlastnosti vášho matraca. Toppery zoženiete v každom obchode s potrebami pre zdravý spánok.

Ak sa stane nehoda a vaša mačka alebo psík vykoná potrebu na posteľ, poťah jednoducho vyperiete a je po probléme.

V prípade gaučov a kresiel je čistenie škvŕn či zápachu od zvierat náročnejšie. Existujú však prípravky, ktoré vás dokážu zbaviť oboch problémov. Pri výbere dbajte na to, aby boli bezpečné pre vaše zviera i pre vás samotných.

Použite ochranné deky a prikrývky

Najjednoduchším spôsobom, ako ochrániť gauč alebo posteľ pred znečistením a chlpmi, sú ochranné deky. Zaobstarajte si takú, ktorá neprepustí tekutiny a chlpy sa z nej jednoducho odstraňujú. Keď bude deka špinavá, vyperiete ju v práčke.

Ochrannou dekou prikryte aj posteľ a večer nebudete musieť loviť chlpy z vankúša či periny. Špeciálne prikrývky pre zvieratá sa predávajú aj do áut. Zídu sa hlavne pri dlhej ceste alebo po prechádzke v mokrom prostredí. Vaše sedačky v aute ostanú vždy čisté a voňavé.

Vyhýbajte sa chlpatým dekám a prikrývkam, z ktorých sa ani po vypraní neodstránia všetky chlpy. Uprednostite radšej prírodné materiály, na ktorých sa bude pohodlne sedieť a ležať aj vám.

Ani pri ochranných prikrývkach nezabúdajte na ich pravidelnú údržbu

Obrázok: Používajte kvalitné antibakteriálne poťahy na matrace, ktoré sa ľahko čistia.

Ako odstrániť škvrny po zvieracích nehodách?

Čistenie zvratkov a moču po zvierati určite nie je príjemnou záležitosťou. Treba reagovať čo najskôr a účinne. Existujú efektívne postupy, ako sa zbaviť nielen škvŕn, ale aj nepríjemného zápachu z matraca, periny či sedačky.

  1. Čím skôr sa do čistenia pustíte, tým bude výsledný efekt lepší. Na zvratky použite vysávač alebo papierovú utierku, ktorou odstránite pevné časti. Moč čo najviac vysajte papierovou alebo bavlnenou utierkou. 
  2. Na škvrnu naneste špeciálny prípravok, ktorý je určený na odstraňovanie tohto typu škvŕn. Nechajte pôsobiť a následne vlhkou bavlnenou handričkou povrch opatrne umyte a usušte.
  3. Ak doma nemáte žiadny špeciálny prípravok na čistenie škvŕn, použite octový roztok. Do nádoby nalejte rovnaký pomer octu a vody a naneste na škvrnu. Nechajte pôsobiť približne 15 minút, opláchnite čistou vodou a osušte. 
  4. Aby ste sa zbavili zbytkov škvrny a zápachu, použite sódu bikarbónu. Posypte ňou škvrnu a nechajte pôsobiť cca 30 minút. Sódu odstráňte vysávačom so špeciálnym nástavcom na vysávanie textilných povrchov.

Ak chováte domáce zvieratká, myslite na to už pri zariaďovaní domácnosti. Pri výbere sedacieho nábytku a postele dbajte na jednoduchosť ich čistenia. Nehoda sa môže stať kedykoľvek, preto je dobré zamerať sa nielen na dizajn a pohodlie, ale aj na materiál, z ktorého je nábytok vyrobený.

Zobrazenia: 43

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby