Ako mladí sme sa dokázali vyspať doslova na čomkoľvek. Či už to bola nepohodlná karimatka v stane, gauč u kamaráta alebo nafukovací matrac na návšteve. So zvyšujúcim sa vekom však pribúdajú aj rôzne zdravotné problémy, predovšetkým pohybového aparátu, preto pre kvalitný spánok potrebujeme stále pohodlnejšiu posteľ.

Obrázok: Kvalitný odpočinok na pohodlnej posteli je pre seniorov veľmi dôležitý.

Pri výbere správneho matraca a postele hrá dôležitú úlohu náš vek, pretože v priebehu života sa menia naše potreby pre zdravý spánok. Deti na svoj vývoj potrebujú mäkší matrac a nižšiu posteľ, starší ľudia naopak vyššiu posteľ a tvrdší matrac, ktorý poskytuje dostatočnú oporu pre oslabené kĺby a svalstvo.

Vekom nám tiež pribúdajú rôzne zdravotné problémy, ktoré ovplyvňujú požiadavky na výšku, šírku postele a tvrdosť matraca. Napríklad pri artróze je potrebný matrac, ktorý má dostatočnú podpornú vrstvu pre pohodlný spánok.

Vek a zdravotný stav však nie sú jedinými faktormi, ktoré rozhodujú o výbere matraca. Závisí tiež na váhe a výške jedinca. Je preto dôležité vyberať matrac podľa individuálnych požiadaviek a potrieb každej osoby.

Špecifiká spánku seniorov

Pre seniorov je výber postele a matraca obzvlášť dôležitý. Seniori odpočívajú omnoho častejšie než mladí ľudia. Vďaka pribúdajúcemu veku a zdravotným problémom je ich spánok prerušovaný a kvôli problémom s pohybovým aparátom často menia spánkovú polohu.

Aby si dostatočne oddýchli, nemalo by ich pri relaxe a spánku nič rušiť. Okrem ideálneho matraca potrebujú dostatočne veľkú a vysokú posteľ, ktorá im zaistí pohodlné vstávanie.

Seniori navyše často trpia nedostatočnou reguláciou telesnej teploty, preto by mal mať matarac dobrú ventiláciu a schopnosť termoregulácie.

Výber matraca pre seniorov

Veľkosť matraca, jeho tvrdosť, výška a časté striedanie spánkových polôh. To všetko sú faktory, ktoré treba vziať do úvahy pri rozhodovaní sa pre konkrétny druh matraca. Pokiaľ má senior vážne zdravotné problémy, mal by výber matraca konzultovať s lekárom alebo fyzioterapeutom. Pre týchto ľudí sa typicky hodia zdravotné ortopedické matrace s anatomickými zónami pre úplne pohodlie.

Veľkosť matraca je, samozrejme, závislá od veľkosti postele. Pred kúpou je teda potrebné dobre zmerať rám postele. Ak sa jedná o manželskú posteľ, obstarajte si 2 matrace, a to podľa individuálnych požiadaviek každého z manželov.

Ak má senior obmedzenú schopnosť meniť polohy a na posteli trávi väčšinu dňa, mal by si zvoliť matrac s väčšou podporou a tlmením pohybu. Ideálne matrace pre tento prípad sú latexové alebo z pamäťovej peny.

Výber správnej postele a roštov

Výber roštov je úzko spätý s typom postele a matraca. Ak vyberáte rošt na manželskú posteľ, siahnite po 2 roštoch, ktoré sú v strede upevnené stredovou lištou. Seniori určite uprednostnia polohovací rošt v oblasti chrbtice a nôh. Uľavia tak pohybovému aparátu a môžu pohodlne odpočívať pri čítaní knihy alebo pozeraní televízie. Pre maximálny komfort sú ideálne elektricky polohovateľné rošty, ktoré sa obsluhujú prostredníctvom diaľkového ovládača.

Ako sme už spomínali, postele pre seniorov by mali byť dostatočne vysoké, aby sa z nich pohodlne vstávalo. Ideálna výška je približne 60 cm od zeme. Samozrejme, záleží od výšky seniora.

Určite je vhodné vyberať postele s vyššou nosnosťou, a to hlavne pre ležiacich a imobilných seniorov. V dnešnej dobe nebudete mať problém zohnať jednolôžko s nostnosťou až 200 Kg.

Čo sa týka materiálu, najvhodnejší je masív alebo kvalitný kov. Rohy postele by nemali mať ostré hrany, aby mohol okolo nej senior bezpečne prechádzať. Vhodné sú aj čalúnené postele, no z materiálu, ktorý sa ľahko čistí od škvŕn a prachu.

Vybavenie spálne seniora

Seniori majú často problémy s mobilitou, preto by ich spálňa nemala byť zbytočne preplnená nábytkom, ktorý vytvára prekážku pri prechádzaní miestnosťou.

Aby sme sa v spálni vyvarovali množeniu roztočov a prachu, postačí základný nábytok, ako je posteľ, skriňa a nočný stolík, ktorý je dostatočne veľký pre odkladanie vecí, ktoré senior potrebuje mať pri ruke.

Pre zdravý spánok nie je dôležitá len posteľ a matrac, ale aj posteľná bielizeň, vankúš a perina. Všetko by malo byť zo zdravotne nezávadných materiálov, najlepšie prírodných, ktoré nedráždia pokožku a sú antialergénne.

Nielen seniori, ale aj my ostatní by sme si mali užívať spánok v maximálnom pohodlí, pretože výrazne ovplyvňuje našu náladu, zdravotný stav a energiu do nasledujúceho dňa. Správny výber matraca, roštu a postele je preto podstatný nielen v prípade, že trpíme nejakým zdravotným problémom, ale aj keď sa cítime úplne fit.

Zobrazenia: 49

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby