Správa z tlače ( bolo to aj v televíznych novinách v TV Markíza, dňa 28.4.2012 ) .

Rodiny z bytovky v Považskej Bystrici sa musia vysťahovať
27. apríla 2012 14:25

Pre narušenú statiku bytovky, postavenej v roku 2003, musia vysťahovať 20 rodín.

Bytovka na považskobystrickom sídlisku Rozkvet, ktorú skolaudovali v roku 2003, má narušenú statiku. Vysťahovať sa z nej musí 20 rodín. Mesto sľubuje, že náhradné bývanie im zabezpečí.

"Nájomníkov musíme v krátkom čase odtiaľto vysťahovať. Samozrejme, 20 bytov nie je ľahké zohnať, presný termín nemáme, ale snažíme sa to celé čo najskôr uskutočniť," povedal prednosta Mestského úradu v Považskej Bystrici Jozef Smatana.

Na stavbu použili zlý materiál

Mesto si nechalo vypracovať statický posudok stavby, ktorý potvrdil, že tu použili zlý materiál. "Výskumný ústav v Žiline potvrdil, že materiál, ktorý tam bol použitý, nebol v súlade s projektom. To znamená, že bol použitý iný materiál, ktorý vykazuje deštrukciu pri takomto zaťažení," tvrdí Smatana. Mesto sa podľa neho obráti aj na súd, aby záležitosť preskúmal.

"Vieme, že jednotlivé podlažia sa stláčajú, tým stláčaním dochádza k vydutinám, preto opadávajú omietky či obklady. Základová doska je v poriadku," objasnila šéfka Odboru rozvoja mesta a služieb Tatiana Kozárová.

Obyvatelia bytovky sa už niekoľko rokov sťažovali na hluk, popraskané múry a padajúcu omietku. "To je skôr vidieť a v noci je to zase počuť," povedala jedna z obyvateliek domu.

Ďalšia sa už v bytovke začala báť. "Počula som zvuky asi tak mesiac dozadu, to bola šupa a ste počuli, ako omietka padá. Ja mám zimomriavky doteraz," povedala. Náhradné bývanie sa jej zdá neadekvátne, keďže rodina sa sťahuje z troj- do dvojizbového bytu. Riešenie však berú len ako dočasné.

Sanácia budovy je krajnou možnosťou

Zatiaľ nie je jasné, aký osud čaká poškodenú bytovku. Mesto chce počkať na stanoviská statikov. "Ťažko dopredu hovoriť, tam je to na špecialistoch, aby dali návrhy a sanácia tejto budovy je krajná možnosť. Budeme sa snažiť zafixovať ju a priestory upraviť tak, aby sa tam vysťahovaní nájomníci mohli vrátiť," informoval Smatana.

Firma PSS, ktorá bytovku v Považskej Bystrici stavala, sa zatiaľ k celej záležitosti odmietla vyjadriť, keďže nedostali výsledok statického posudku. "Zatiaľ sa k tomu nebudeme vyjadrovať, uvidíme, čo bude neskôr. Nemáme sa o čo oprieť," uviedol Vladimír Mužík z PSS. Bytovku skolaudovali v roku 2003. Býva tam asi 65 ľudí.

Otázka do pléna - pre odbornú i laickú verejnosť :
Koľko bytoviek bude musieť ešte spadnúť, aby sme si konečne začali vážiť činnosť autorizovaných stavebných inžinierov a architektov - projektantov stavieb ???

Tento prípad poukazuje, čo sa stane, ak stavebná firma NEDODRŽÍ PROJEKT STAVBY - AK STAVIA PODĽA VLASTNEJ ĽUDOVEJ TVORIVOSTI...ak nedodrží platné normy STN, mal by to byť odstrašujúci príklad pre všetkých tých, ktorí podceňujú činnosť autorizovaných stavebných inžinierov - projektantov, žiaľ stále je veľa stavebníkov (= investorov) i staviteľov (= stavebných firiem), ktorí berú projekt len ako kopu pre nich zbytočného papierovania vhodného len pre stavebných úradníkov...

Zobrazenia: 620

Komentár


STAVEBNÝ DOZOR
Komentár osoby Ing. Ján Žember o Máj 14, 2012 na 20:44

k  činnosti  autorizovaných inžinierov mám dodatok: pozložení skúšky môžu titul autorizovaný inžinier používať aj technici so stredoškolským vzdelaním, takže skúška za pár € nahrádza cca 50 skúšok VŠ .


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Apríl 29, 2012 na 17:09

V tej správe chceli asi napísať že Asanácia je krajná možnosť, k sanácii dôjde s určitosťou. Je to smutné keď sa takto hazarduje so životmi ľudí :-(

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby