Napriek veľmi miernej tohoročnej zime, uplynulý víkend na území severného Slovenska trochu viac nasnežilo - a výsledok : Zrútená strecha zimného štadióna v Námestove (22.1.2012)!!!
Správa z tlače :
TRSTENÁ – Legendárny hokejista Richard Zedník, desiatka návštevníkov a detí zažila poriadnu drámu. Počas propagačnej akcie zimného štadióna v Námestove totiž začala praskať strecha a konštrukcia budovy. Už o pár minút sa strecha zrútila, našťastie všetci prítomní stihli ujsť.
Zrútenie vnútornej časti stropnej konštrukcie iba prednedávnom sprevádzkovaného zimného štadióna v modernom hotelovom komplexe Altis na brehu Oravskej priehrady si v nedeľu 22. januára našťastie nevyžiadalo žiadne zranenia. Presné príčiny nečakaného kolapsu stavebného materiálu budú predmetom ďalšieho skúmania. "Práve sme natáčali zábery z popoludňajšieho tréningu hokejovej prípravky, keď sa nádejam venoval aj bývalý reprezentant Richard Zedník,"povedal v pondelok priamy svedok incidentu, športový redaktor TV Oravia Tomáš Brna s tým, že v inkriminovanom čase sa v hale nachádzalo približne 150 ľudí.
Väčšiemu nešťastiu podľa neho zabránila duchaprítomnosť okolo mantinelov stojacich rodičov malých hokejistov. "Všimli si, že zo stropu začala zrazu padať na ľad akási záhadná námraza, preto rýchlo zvolávali deti, aby išli preč z ľadovej plochy. Vzápätí sa ozvalo prasknutie a doslova za pár sekúnd sa strop masívne zrútil," opisoval Brna.
Polícia začala vyšetrovať presné príčiny zrútenia stropu novopostaveného zimného štadióna na brehu Oravskej priehrady počas nedeľného tréningu hokejovej prípravky. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Jana Balogová.
"Poverený príslušník Obvodného oddelenia PZ v Tvrdošíne už začal trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia, napriek tomu, že v tomto prípade ešte nikto nepodal trestné oznámenie. Začali sme bezodkladne konať z úradnej povinnosti,"spresnila hovorkyňa KR PZ.
Poškodenie stropnej konštrukcie si duchaprítomne všimli okolostojaci rodičia detí, ktoré práve vtedy trénoval bývalý hokejový reprezentant Richard Zedník. Ihneď ich odvolali z ľadovej plochy, na ktorú vzápätí spadla izolácia a materiál tvoriaci podhľad stropu. Nikto z približne 150 prítomných neutrpel žiadne zranenia.

foto: skyscraperCity.com


Komentár prispievateľa : Obávam sa, že takýchto prípadov bude pribúdať, je to výsledok legislatívneho chaosu a čiastočne aj výsledok stavu, keď stavebné zákazky vyhráva výhradne ten, kto je najlacnejší...

 

 

Zobrazenia: 1425

Komentár


PROJEKTANT
Komentár osoby Teodor Pongó o Január 23, 2012 na 21:17

tak tak, cim lacnejsie tym "kvalitnejsie"..  ale mozno pri realizacii pokradli srobiky na upevnenie podhladu.. no ktovie ako to bolo..


PROJEKTANT
Komentár osoby Martin Roth o Január 23, 2012 na 21:07

No neviem, havária tohto podhľadu so zateplením podľa mňa nemá nič spoločné s množstvom snehu na streche. Mám taký dojem, že bolo spôsobené kondenzovaním vlhkosti na nosných plechových profiloch tejto haly, ktoré sú nad samotným zateplením minerálnou vlnou a následným odkvapkávaním vody do tej izolácie. To spôsobilo zvýšenie hmotnosti. Potom k tomu ešte mohlo prispieť pri zmene teploty zamrznutie tejto vody v podhľade so všetkými dôsledkami spôsobenými zväčšením objemu - možno odtrhnutie závesov. To je taký môj prvý a nezaručený nástrel, ktorý vychádza iba z videných fotografií a video záznamu.


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Január 23, 2012 na 18:13

Použiť sendvičový plášť ako opláštenie zimného štadióna ? To nato nikto nespravil bilanciu vlhkosti počas roka ? Nikoho z projektantov nenapadlo že tam bude vlhkosť kondenzovať v minerálnej vlne a kondenzát nebude mať šancu sa odpariť? Ako je možné že tam pustili rodičia svoje deti keď hala nebola skolaudovaná ? Som veľmi zvedavý ako dopadne vyšetrovanie ..... a kto za toto bol v skutočnosti zodpovedný. Projektant? Realizačná firma? Investor ? 

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby