Industriálny štýl už dávno nie je len dizajnérskym štýlom reklamných agentúr či žurnalistických vydavateľstiev. V 60. rokoch minulého storočia sa tento na prvý pohľad chladný dizajn začal používať v domácnostiach vybudovaných v bývalých továrňach, ktoré si žiadali prispôsobiť interiér danému prostrediu.

Obrázok: Nechajte pracovať fantáziu a vytvorte si domov v industriálnom štýle.

Čo je industriálny dizajn?

V minulosti sa industriálny štýl uplatňoval predovšetkým v budovách, ktoré na to mali predpoklady. Jednalo sa o bývalé fabriky, pivovary alebo iné výrobné haly, ktoré sa budovali ešte počas 19. storočia, v období manufaktúr. Tie postupom času zanikli a kvôli urbanizácii sa prestavali na bytové jednotky či firemné priestory. Najlepšia ukážka tohto štýlu je napríklad Fórum Karlín v Prahe.

V súčasnosti sa tento dizajn stáva čoraz viac populárny, a to bez ohľadu na to, či sa jedná o historickú fabriku, stavbu z minulého režimu alebo o novostavbu. Obľúbeným sa stáva hlavne preto, že sa zameriava predovšetkým na prírodné materiály, ako je drevo, kameň, kov či betón.

Všetky tieto materiály sú odolné a vydržia naozaj veľmi dlho. Pri správnom spracovaní nepôsobia vôbec chladne, skôr naopak, vytvárajú príjemnú atmosféru moderného domova.

Základom tohto štýlu je priznanie štrukturálnych prvkov - tehly, kameň, potrubie - a ich začlenenie do dekoru miestnosti

Aké materiály sa používajú na výrobu nábytku v industriálnom štýle?

Ako sme spomínali v úvode, pri výrobe industriálneho nábytku sa najčastejšie používajú prírodné materiály - masív, kov, kameň a stavebné materiály, ako sú tehly či betón.

Obrázok: Zariaďte si miestnosť tak, aby bola priestranná a svetlá.

Drevo

Základom každého kvalitného nábytku je použitý materiál. Nábytok z tisu, buku, dubu, javora, orechu či iných tvrdých drevín má dlhú životnosť a peknú štruktúru. Priznané letokruhy a kazy dreva vytvárajú na jedálenskom stole z masívu krásny dekor. Spálňa či obývačka, vďaka dreveným skriniam, posteli či konferenčnému stolíku, získa nezameniteľnú vôňu a vytvorí teplo domova. 

Kov

Pre industriálny štýl sú typické kovové rámy na oknách, nohy na stole, stoličkách či posteli, kovový krb a dekorácie, ako sú tienidlá na svietidlách, rôzne misky či stojacie lampy.

Medzi kvalitné kovy patrí oceľ alebo hliník. V dnešnej dobe sa tieto kovy často vyrábajú s povrchovou úpravou, ktorá pripomína meď, železo či iný materiál. Výhoda hliníka je hlavne v tom, že aj keď sa jedná o veľmi pevný a odolný kov, je zároveň ľahký. To sa hodí hlavne pri nábytku či dekoráciách, ktoré potrebujete po miestnosti jednoducho premiestňovať. 

Mramor

Každý určite vie, že mramor je nesmierne tvrdý kameň. Aj preto sa využíva ako pracovná doska na kuchynskej linke. Mramor nepoškodí ani naozaj ostrý nôž. Niekto ho používa aj na podlahu okolo vchodových dverí alebo krbu. Kúpa mramoru síce nie je lacná záležitosť, ale vydrží veľmi dlho.

Existuje veľa odtieňov mramoru, a to so vzorovaním alebo bez neho. Dá sa prispôsobiť farbe miestnosti, čo je často dôvod, prečo si ho ľudia vyberajú.

Obrázok: Mramor je kvalitný kameň, ktorý sa nedá poškodiť ani ostrým nožom.

Teplo, priestor, svetlo

Pri zriaďovaní myslite na rovnováhu materiálov. Určite dobre nevyzerá, ak máte všetko z kovu, alebo sa zameriate len na drevo. Ideálne je, keď ich navzájom skombinujete tak, aby vytvorili príjemné a teplé prostredie.

Zabudnite pri tom na dokonalosť. Industriálny štýl je známy tým, že necháte vyniknúť zašlé detaily, ktoré vdýchnu interiéru osobitý ráz. Príkladom je skorodovaný vzhľad trubiek či hrubo opracované drevo.

Je všeobecne známe, že krikľavé a agresívne farby na stenách sú už dávnou minulosťou. Vyberajte radšej prírodné tóny, ako je zelená, hnedá, žltá, poprípade biela, čierna či šedá. Výraznejšie farby použite na nábytok či dekorácie.

Pri zariaďovaní dbajte nato, aby bola každá miestnosť priestranná, aby v nej nebolo zbytočne veľa nábytku či tzv. lapačov prachu.

Nech už je váš obľúbený štýl interiéru akýkoľvek, myslite na to, aby boli miestnosti priestranné, vzdušné a svetlé. Voľte prírodné farby, ktoré nie sú agresívne a v interiéri vytvárajú príjemnú atmosféru.

Zobrazenia: 67

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby