Podľa niektorých odborníkov trávia ľudia v priemere až 90 % svojich životov v interiéri. Z toho dôvodu je nesmierne dôležité dbať na kvalitu vnútorného prostredia. K zdravému bývaniu možno prispieť aj vhodným výberom a správnym používaním okien. Otvorové výplne totiž tvoria významnú časť obálky rodinného domu.

Prinášame niekoľko tipov, ako možno zvýšiť komfort bývania a podporiť zdravé vnútorné prostredie rodinného domu.

Pustite do domu viac svetla

Nedostatok svetla v interiéri môže mať na zdravie človeka i jeho pracovný výkon nepriaznivý vplyv. Objaviť sa môžu depresie či únava, problémy so sústredením i koncentráciou. Okrem toho dochádza k znižovaniu pracovnej produktivity a menej denného svetla sa odzrkadľuje aj na psychickej pohode a nálade človeka. Svetlo je pre ľudský organizmus skutočne veľmi dôležité. Pozitívny vplyv má však nielen na zdravie, ale aj na poplatky za osvetlenie a celkovú hodnotu nehnuteľnosti. „Svetlosť vnútorného priestoru môžete zvýšiť dostatočným množstvom okien v dome  a voľbou väčších presklených plôch. Vďaka tomu sa do interiéru dostane prirodzené denné svetlo a umelé osvetlenie nebude počas dňa vôbec potrebné,“ vysvetľuje Ing. Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON. Ak si zvolíte veľkoformátové okná, nemusíte sa obávať väčšieho úniku tepelných strát, pretože súčasné moderné okná s optimálne zvoleným izolačným sklom majú dobrú energetickú bilanciu. Pre väčšie presklené plochy sú ideálne hliníkové okná, ktoré sú rozmerovo stabilné a majú úzke rámy. Vďaka menšej stavebnej hĺbke dokážu vpustiť do domu viac svetla. Na trhu však existujú aj plastové okná so štíhlym vzhľadom, ktoré predstavujú alternatívu k hliníkovým oknám, „Okno INCON DESIGN má najmenšiu exteriérovú hranou na trhu a štíhlu pohľadovú výšku len 112 mm. Vyniká tvarovou stálosťou a odolnosťou proti krúteniu,“ dopĺňa Pavlovič.

Využite pasívne solárne zisky 

Správnym výberom a umiestnením okien, najmä tých veľkých, sa dá efektívne využívať slnečná energia nielen na prísun dostatočného množstva svetla do príbytku, ale aj na zníženie nárokov na vykurovanie prostredníctvom využívania pasívnych solárnych ziskov. Čo to znamená? Keď hovoríme o pasívnych solárnych ziskoch, máme na mysli slnečnú energiu získavanú prostredníctvom okien. Koeficient solárneho tepelného zisku okna (Ug) priamo vypovedá o tom, koľko pasívnej solárnej energie dokáže okno do interiéru prepustiť. V zásade platí, že čím je jeho hodnota väčšia, tým väčší je pasívny solárny zisk, a teda do interiéru preniká oknom viac tepla.  Hodnoty Ug však prirodzene klesajú s počtom vrstiev zasklenia okna. Aby sa z okien vyťažili čo najväčšie solárne zisky, odporúča sa okná s vyššou hodnotou Ug orientovať na juh a juhozápad.

Obmedzte prienik hluku do svojho domu

Na zdravie človeka môže mať negatívny vplyv aj dlhodobé vystavovanie nadmernému hluku. To sa zvykne prejavovať najmä depresiami a zvyšuje sa aj riziko infarktu. Vhodne zvolené okná však dokážu účinne tlmiť zvuk šíriaci sa zvonka. Zvuková izolácia okien sa vyjadruje indexom nepriezvučnosti (Rw), ktorého hodnoty sú vyjadrované v decibeloch. V zásade platí, že čím vyššie hodnoty, tým lepšiu schopnosť tlmiť zvuky šíriace sa z vonkajšieho prostredia má dané okno. Akustickú izoláciu dosiahnete použitím skiel rôznej hrúbky a dostatočne veľkými dištančnými medzerami. „Čím sú sklá hrubšie a dištančné komory medzi nimi širšie, tým menej zvuku prejde dnu. Veľké dištančné medzery medzi tabuľami skla a rôzna hrúbka skiel však vyžadujú výber okenného rámu, ktorý umožňuje veľkú šírku zasklenia. Akustickej izolácii sa treba venovať už pri výbere okien a zohľadniť, kde sa dom nachádza,“ zdôrazňuje L. Pavlovič. V súčasnosti sú štandardom okná s indexom nepriezvučnosti na úrovni 35 dB, resp. mierne nad ňou. Keď sa hodnoty Rw pohybujú okolo 40 dB, ide o výborné zvukovo-izolačné okno. Zvuková izolácia okna sa však dá ešte vylepšiť, použitím skla laminovaného akustickou fóliou, ktorá lepšie tlmí vyššie frekvencie. Takéto akustické sklo je zložené z dvoch alebo viacerých vrstiev skla spojených jednou alebo viacerými fóliami z akustického Polyvinyl Butyralu. Tým okno získava optimálne akustické vlastnosti a okrem toho aj mechanickú odolnosť s bezpečnostnými  charakteristikami.

Udržujte v interiéri primeranú vlhkosť

Vlhkosť v interiéri môže takisto negatívne ovplyvniť kvalitu nášho zdravia. Dlhodobo vyššia vlhkosť je  totiž pozvánkou pre škodlivé plesne, baktérie či roztoče a môže dokonca vyvolať zdravotné komplikácie – infekcie dýchacích ciest, zápal spojiviek a pod.  V príbytku by sa mala udržiavať relatívna vlhkosť v rozmedzí 45-55 % a stála izbová teplotu okolo 21-23 °C, v spálňach ideálne 18 °C. Veľké množstvo vlhkosti sa do obývaných miestností uvoľňuje napríklad počas varenia, kúpania, sprchovania či prania a sušenia bielizne. Preto je nevyhnutné v kuchyni používať digestor, bielizeň sušiť iba vonku alebo v sušičke a pri sprchovaní mať na kúpeľni zavreté dvere a následne miestnosť dobre vyvetrať.

Často si ľudia myslia, že za vznikom kondenzácie stoja nekvalitné okná. „Niekedy, samozrejme, môže byť chyba v samotnom okne, ale väčšinou okná vinníkom nie sú. Práve naopak, často to znamená, že ak sa okná rosia, sú kvalitné a dobre tesnia. Proti vzniku kondenzácie môžu pomôcť okná s kvalitným rámom a zasklením a s čo najnižšou hodnotou súčiniteľa prechodu tepla cez sklo (Uw),“ dopĺňa Pavlovič. Ideálne sú okná s trojsklom, vysokou izoláciou a tzv. „teplým rámikom“ z kompozitného plastu, ktorý pomáha eliminovať rosenie okna na okraji zasklenia. Odporúča sa zapustenie zasklenia aspoň 20 mm do rámovej konštrukcie okna. Ak je to možné, uprednostnite osadenie okien viac smerom do miestnosti, nie na vonkajší okraj konštrukcie. Aj vhodne zvolená montáž (montáž na pásky) môže rosenie okien eliminovať.

Správne vetranie prispeje k optimálnej klíme

Vo vzduchu, najmä v interiéri, sa bežne vyskytuje mnoho škodlivých látok. Ak je koncentrácia oxidu uhličitého CO2 v miestnosti dlhodobo vyššia, ako je maximálne odporúčaná hodnota, môže to spôsobovať únavu a bolesti. Zle vetrané miestnosti môžu stáť aj za vznikom  závažnejších zdravotných stavov – alergiami či astmou. Preto je dôležité pravidelne vetrať. Najúčinnejším spôsobom je vytvorenie prievanu alebo nárazové vetranie, keď sa na krátky čas otvoria dokorán všetky okná. Treba však rozlišovať vetranie v zime a v lete, dĺžka vetrania závisí od vonkajšej teploty. Správne vetranie v zime je nárazové po dobu 5 – 7 minút, najlepšie 3-5x denne. Počas tohto časového intervalu nestihnú vychladnúť steny, ale vzduch v miestnosti sa vymení. Zabudnite na štrbinové vetranie, tzv. cez ventilačku. Dochádza pri ňom k zbytočným stratám tepla a k výraznému ochladeniu okenného ostenia. Riziko vzniku kondenzácie a vzniku plesní v tomto prípade narastá. V lete sa odporúča vetrať 30 minút v čase, keď vzduch vonku ešte nie je vyhriaty od slnka – ideálne skoro ráno a v noci. Opäť sa odporúča aspoň 2-3x denne.  V prechodnom období, čiže na jar a jeseň, je ideálny čas vetrania 15-20 minút. 

 

Produktový tip

 

INCON DESIGN

Plastové okno, ktoré predstavuje alternatívu k hliníkovým oknám pri zachovaní vlastností PVC. Vyhovuje súčasným nárokom na energeticky úsporné domy, pretože má najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti na trhu – súčiniteľ prechodu tepla celým oknom Uw = od 0,69 W/m2K. Tepelnoizolačné vlastnosti okna ešte vylepšuje možnosť zasklenia do hrúbky až 70 mm. Vyniká inovatívnym štíhlym minimalistickým vzhľadom. Okná sa ponúkajú s predsadeným alebo rovným krídlom v širokej škále farieb. Prvotriedne nemecké kovanie s tromi bezpečnostnými bodmi zaisťuje až 4x väčšiu odolnosť proti vypáčeniu v porovnaní s bežnými oknami. Okná vynikajú tiež tvarovou stálosťou a odolnosťou voči krúteniu. Spolu s izolačným trojsklom poskytujú základ úsporného bývania.

 

 

Foto: INCON

Zobrazenia: 100

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby