Kontrolný zoznam: Tento nábytok by v detskej izbe nemal chýbať. Máte všetko?

Pri zariaďovaní detskej izby sú rodičia postavení pred neľahkú úlohu. Musia vybrať nábytok, ktorý bude spĺňať viacero funkcií - praktickosť, bezpečnosť, nadčasovosť a všestrannosť, pretože deti rastú a ich vkus sa mení z dňa na deň. Pozrite si zoznam vecí, ktoré nesmú v izbe vášho dieťaťa chýbať a k tomu pár užitočných tipov.

Detská posteľ 

Posteľ je považovaná za kľúčový prvok každej spálne. Keď nastane čas, kedy bude potrebné vymeniť detskú postieľku za naozajstnú “dospelácku” posteľ, mali by ste myslieť do budúcna a investovať do praktického kúska

Rozkladacia posteľ - v súčasnosti veľmi obľúbený variant, ktorý šetrí miesto. Táto posteľ v sebe skrýva výsuvnú prístelku, teda ponúka 2 plochy na spanie. 

Poschodová posteľ - svoje opodstatnenie nachádza v rozlohovo menších izbách. Určené sú nielen pre súrodencov, ale aj jedno dieťa. Priestor pod touto vyvýšenou posteľou môže vyplniť písací stôl, pohovka alebo skrinky. 

Jednolôžko s úložným priestorom - odkladacieho priestoru nikdy nie je dosť, preto určite oceníte praktické postele so zabudovanými zásuvkami alebo výklopným matracom.

Nočný stolík 

Zakomponovaním nočného stolíka do detskej izby poskytnete vášmu dieťaťu plochu, kde si bude môcť odložiť pohár vody, knižku, ktorú mu čítate pred spaním alebo detské svietidlo - lampu, ktorá ho ochráni pred nočnými príšerami. Vyhnite sa však ostrým rohom. 

Komoda 

Popri skrini, je komoda druhým najpoužívanejším miestom na odkladanie vecí. Okrem oblečenia tu môžete skladovať aj hračky či školské potreby a vyhnúť sa tak zbytočnému neporiadku a povaľujúcim sa veciam v rôznych kútoch izby. Za tento dodatočný úložný priestor budete vďační. 

Koberec 

Nábytok v detskej izbe by mal byť doplnený o pohodlný koberec, ktorý splní praktickú, ale aj estetickú funkciu - pridá farby, textúru a osobitný štýl. Koberce z prírodných vlákien (vlna, hodváb, sisal) sú dobrou voľbou, pretože sa vyznačujú vysokou izolačnou schopnosťou a odolnosťou. 

Písací stôl a stolička 

Vyhradený priestor na robenie domácich úloh či kreatívnu tvorbu je nutnosťou. Na výber máte viacero dizajnov, či už sa rozhodnete pre klasický, rohový alebo počítačový stôl so špeciálnou jednotkou na PC a klávesnicu. 

Perfektným riešením je tzv. rastúci nábytok, teda výškovo nastaviteľné stoly a ergonomické kreslá. Vyberajte štýlové detské stoličky s kvalitným operadlom, opierkami na ruky a čalúnením, ktoré budú pohodlné aj pri dlhodobom využívaní

Knižnica a poličky 

Môže ísť o nadstavbu stola alebo samostatne stojaci kus nábytku, ktorý poskytne ďalší úložný priestor. V prípade knižnice môžete zvoliť variant, ktorý má okrem políc na knihy v spodnej časti aj zásuvky či skrinky, ktoré umožnia mať všetky veci pekne na poriadku. 

Osvetlenie 

Kým stropné svietidlá fungujú ako hlavné centrálne osvetlenie s vysokým výkonom, ktoré ožiaria celú miestnosť, nemali by ste zabúdať ani na prídavné osvetlenie, poskytujúce jemnejšie a upokojujúce svetlo - nočné a stolové lampičky či napríklad neónové svetelné nápisy ako dekoratívny prvok.

Zrkadlo 

Na prahu adolescencie si deti začínajú uvedomovať svoje osobné “ja”. Vďaka zrkadlu dokážu lepšie porozumieť vlastnému telu či zlepšiť svoje rétorické a pozorovacie schopnosti. Okrem toho, zrkadlá odrážajú svetlo, čo môže pomôcť opticky presvetliť a zväčšiť priestor. Uprednostnite zrkadlá pevne umiestnené na stene či skrini, pri ktorých hrozí menšie riziko rozbitia. 

Zdroj obrázku 1: Photographee.eu / Shutterstock.com 

Zdroj obrázku 2: Rido / Shutterstock.com

Zobrazenia: 133

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby