Dilema laminátová verzus drevená podlaha trápi pri novostavbách či prerábaní bytov mnohých. Obe riešenia majú svoje výhody aj nevýhody, niekedy je konečný výber preto len otázkou vkusu. Nechcete však tento výber nechať na náhodu? Tak čítajte ďalej.

Drevená podlaha pôsobí prirodzene

Drevená podlaha pôsobí prirodzene nielen na pohľad, ale aj na dotyk. Hodí sa do každého interiéru, je dobrým tepelným izolantom a potešia sa jej aj alergici. Drevené podlahy navodzujú pocit spojenia s prírodou, pôsobia teplo, elegantne a hodia sa ako do domu, tak aj do bytu.

 

Drevo je však mäkké a ľahko sa poškodí, preto takýto typ nie je príliš vhodný do veľmi namáhaných miestností. Taktiež ho určite neklaďte do vlhkých bytov. V prípade kúpeľní vyberte podlahu z dreva s vysokou hustotou. Jedine také odolá vyššej vlhkosti. Zároveň musí byť takáto podlaha impregnovaná alebo natretá lakom odolným voči vode.

 

Lamináty napodobnia čokoľvek

Laminátové podlahy dokážu imitovať nielen drevo, ale aj dlažbu či kamenné podlahy. V ponuke nájdete širokú škálu farieb aj vzorov. Ich výhodou je, že nevyžadujú zložitú údržbu a zároveň vám môžu ušetriť rodinný rozpočet. Ich cena je niekedy aj o polovicu nižšia ako cena materiálu, ktorý imitujú. Kvalitná laminátová podlaha však v niektorých prípadoch môže stáť viac ako bežné drevené parkety. Všetko závisí od jej kvality. Pri výbere si všímajte aj nosnú dosku laminátovej podlahy či jej tvrdosť. Tie totiž určujú jej kvalitu.

 

Lamináty sa hodia do suchých priestorov. Miestnosti náročné na vlhkosť im nedoprajú dlhú životnosť. V kuchyniach či kúpeľniach sa pod vplyvom vlhkosti mení ich tvar, lamely sa vlnia a postupne ničia. Keďže po zbrúsení veľmi tenkej vrchnej vrstvy sa nachádza len drevotrieskové jadro, nie je možné ich ani opraviť.

 

Foto: Bigstockphoto

Zobrazenia: 421

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby