Máte nové bývanie? Už sa tešíte, ako si byt alebo dom zariadite podľa vlastných predstáv? Myslite hlavne na to, aby všetko spolu ladilo, aby vás nerušila agresívna farba stien či nábytku a hlavne, aby všetko bolo na správnom mieste. Práve umiestnenie postele môže mať veľký vplyv na to, ako sa vám bude spať. Dbajte preto na jej polohu, pretože práve posteľ je nábytkom, ktorý významne ovplyvňuje váš ďalší deň.

Obrázok: Nepodceňujte svoj spánok a myslite na vhodné zariadenie spálne.

Umiestnenie postele pre kvalitný spánok

Máte kvalitný matrac, veľkú priestrannú posteľ, ale aj tak sa zobúdzate unavení a dolámaní? Možno je na vine zle umiestnená posteľ. Môže sa to zdať ako úplná banalita, ale je to dôležité.

Pokiaľ posteľ umiestnite do temného kúta na severnú stranu, kde stena susedí už len so záhradou, nevyspíte sa dobre. V letných dňoch sa budete prebúdzať za tmy a v zime vás bude oziabať chlad od severnej steny.

Ak umiestnite posteľ pod okná na južnú stranu, kde celý deň svieti slnko, tak to pre váš spánok tiež nebude úplne ideálne.

Podľa feng shui by sa posteľ nemala nachádzať v okolí dverí, pretože od okien k dverám prúdi energia Čchi, ktorá by mohla narušiť váš pokojný spánok. Naše babičky zase hovorievali, že by posteľ nemala byť umiestnená tak, že v nej ležíme nohami smerom k dverám, pretože vás zo spálne odnesú už len v rakve. Je to možno morbídne, ale niečo na tom asi bude. Minimálne to ovplyvňuje náš pohodlný spánok.

Správna svetová strana

Začnite výberom miesta pre posteľ podľa svetovej strany. Ak disponujete miestnosťou s oknami na juhovýchod alebo východ, bude to výborné miesto pre manželskú spálňu. Ranné svetelné lúče budú pre vás prirodzeným budíkom, a to hlavne počas letných dní. V zime zase ušetríte za kúrenie, pretože vychádzajúce slnko na východnej strane vyhreje miestnosť.

Deťom vyberte juhozápadnú stranu. Dospelí v spálni trávia čas len v noci, ale deti sú vo svojich detských izbách od skončenia školy až do ďalšieho rána. Západná strana im poskytne prirodzene dlhý svit a spríjemní im tak čas strávený hrami či písaním úloh.

Pokiaľ pracujete na zmeny alebo potrebujete ráno dlhšie spávať, zvoľte si miestnosť na severe. Myslite však na to, že v nej môže byť väčšia zima. Na druhej strane, slnečné lúče sa do vašej spálne dostanú len okrajovo, čo je najväčšia výhoda denného spánku

Spálňu sa neodporúča umiestňovať na severovýchod alebo na juh. Sú to dva extrémy. Miestnosť a okná orientované na južnej strane vám môžu spánok znepríjemniť hlavne v lete. Slnko, ktoré sa bude opierať do vašich okien, vám môže zo spálne vytvoriť doslova skleník.

Severovýchod je zas nepriaznivý hlavne v zime. Celú noc budú na vaše pohodlie vplývať studené steny a v lete vás skoro ráno zobudí slnko.

Obrázok: Spálňa je jedna z miestností, ktorá je dôležitá pre vašu regeneráciu. Zdroj: Materasso.sk

Nemáte možnosť orientovať spálňu na správnu svetovú stranu?

Ak nie, máme pre vás alternatívu. Zútulnite si spálňu tak, aby vôbec nezáležalo na tom, kde sa nachádza.

Menej svetlá spálňa až tak nevadí, pretože v nej máme predovšetkým odpočívať a nie tráviť aktívnu časť dňa. Pokiaľ chcete v posteli čítať knižku, alebo v nej máte aj pracovňu, prispôsobte tomu intenzitu a umiestnenie svietidiel.

Ak je miestnosť temnejšia, vyhýbajte sa tmavým farbám stien a nábytok laďte do sviežejších prírodných farieb. 

Uprednostňujte hlavne teplé farby prírodných zemitých odtieňov. Zvoľte podlahu, ktorá imituje teplé tmavé drevo a pokiaľ môžete a chcete, umiestnite do miestnosti koberce alebo teplé rohožky, aspoň v okolí postele.

Keď máte spálňu v miestnosti s vysokou teplotou, pracujte so svetlými farbami a matracmi, ktoré ľahko odvádzajú pot a sú priedušné. Kúpte si žalúzie alebo slnolamy, ktoré odvádzajú teplo. V prípade, že potrebujete spať počas dňa, sú ideálne závesy a žalúzie, ktoré minimálne prepúšťajú slnečný svit.

Hlavne si však pamätajte na to, že aj keď máte pre spálňu ideálnu miestnosť, existujú aj na iné vplyvy, ktoré pôsobia na váš spánok.

Uvažujete, či do spálne umiestniť televízor? Pre niekoho to môže byť dobrý nápad, no pre iného to môže byť nepríjemné. Vo všeobecnosti sa televízorom v spálni vyhýbajte. Ak vám to s partnerom nevadí, nezabúdajte, že by to nemal byť ústredný bod, ktorý priťahuje pozornosť. Spálňa nie je kino a najdôležitejším prvkom je posteľ poskytujúca kvalitný spánok. Ak sa už chystáte do spálne televízor umiestniť, vyberte si menší, nenápadný.

V spálni by nemalo byť navyše nič, čo nepotrebujete. Nenechávajte na poličkách žiadne zbytočné lapače prachu a nevytvárajte si pod posteľou úložný priestor. Vyhýbajte sa nadbytočnému nábytku a v spálni majte minimum rastlín. Preštudujte si feng shui a ak máte tú možnosť, investujte do interiérového dizajnéra, ktorý vám poradí so zariadením spálne aj celého bytu.

Zobrazenia: 143

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby