Kvalitný spánok je pre naše telo mimoriadne dôležitý. Prečítajte si, čo si o optimálnej teplote a vlhkosti v spálni myslí Aleš Pytlík, odborník na zdravý spánok zo spoločnosti Materasso, a ako si podľa neho vybrať ideálny matrac.

Materasso sa zameriava na výrobu kvalitných matracov a postelí

Pod značkou Materasso sa skrýva tím odborníkov, ktorí majú dlhoročné skúsenosti v oblasti výroby ortopedických matracov a postelí. Väčšina ich matracov je navyše Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv SR klasifikovaná ako "zdravotnícka pomôcka". 

Vypočujte si podcast o zdravom spánku s Alešom Pytlíkom zo spoločnosti Materasso.

Zdravý spánok je pre náš život dôležitý

Zdravý spánok pozitívne ovplyvňuje náš život. Je vhodné dodržiavať pravidelný biorytmus, ktorý zabezpečí, že si zbytočne nerozhodíte svoj organizmus. Odporúča sa, aby ste približne 4 hodiny pred spánkom nekonzumovali žiadny kofeín. 

Rovnako je vhodné vyhnúť sa alkoholu. Aj keď po jeho konzumácii ľahšie zaspíte, nebude to ten správny regeneračný spánok.


V spálni je vhodné zabezpečiť tienenie

Aká je ideálna teplota na spanie

Odborné zdroje uvádzajú, že ideálna teplota v spálni je 17 až 21 °C. Samozrejme, treba poznamenať, že výber teploty je skôr individuálnou záležitosťou a mali by ste sa riadiť aj vlastným pocitom.

V lete sa odporúča vetrať až večer alebo v noci a cez deň mať zatvorené okná, aby sa dosiahla ideálna klíma. Ak je teplota v interiéri príliš vysoká, ovplyvňuje to kvalitu nášho spánku. Máme tendenciu odhrnúť prikrývku a podvedome ochladzovať svoje telo. 

Odporúča sa tiež používať inú prikrývku na leto a inú na zimu, prípadne zmeniť prevedenie posteľnej bielizne.

Myslite aj na optimálnu vlhkosť vzduchu v spálni

Je tiež dôležité pamätať na to, aby bola v spálni vhodná vlhkosť. Ak je vlhkosť neprimeraná, môže to ovplyvniť naše potenie počas spánku. Vlhkosť v miestnosti by sa mala v ideálnom prípade pohybovať medzi 40 a 60 %. 

Okrem toho zdravému spánku neprospieva modré svetlo, ktorému by sme sa mali pred zaspávaním vyhýbať. Medzi zdroje tohto modrého svetla patria mobilné telefóny, počítače a televízia. Počas spánku sa odporúča zatemniť miestnosť, aby sa do spálne nedostalo pouličné osvetlenie.

 

Aké polohy pri spánku uprednostniť

Najbežnejšie a najprirodzenejšie polohy pre spánok sú na chrbte a na boku. Naopak, poloha na bruchu je pre naše telo úplne nevhodná z dôvodu neprirodzeného zakrivenia chrbtice a vysokého tlaku na naše orgány. Ak napriek tomu uprednostňujete túto polohu, je dôležité vybrať si vhodný matrac do postele.

Môžete namietať, že pri ležaní na chrbte môže dochádzať k chrápaniu. Je to celkom bežné. Súčasťou riešenia tohto problému je používanie anatomicky tvarovaného vankúša.

 

Je pravda, že výber vankúša by mal byť vždy v súlade s naším matracom. Ak si napríklad vyberieme mäkší matrac, bude nám vyhovovať nižší vankúš. Naopak, tvrdší matrac si bude vyžadovať vyšší vankúš.

A ako jednoducho zistíte, či je váš matrac s vankúšom správne zvolený? Možno podľa vášho osobného pocitu po prebudení. Ak sa ráno cítite sviežo a nebolí vás chrbát ani krčná chrbtica, je to znak správneho vybavenia.

Nezabúdajte na pravidelné vetranie

Ako si vybrať správny matrac do postele

Poloha počas spánku je veľmi individuálna. Vždy majte na pamäti, že kvalitný matrac by sa mal prispôsobiť telu a podoprieť ho. V žiadnom prípade by sme si nemali matrac upravovať sami.

Ak uprednostňujete spánok na chrbte, vhodnejší je tvrdší matrac. Práve na tomto matraci sa hmotnosť tela rozloží na celú jeho plochu. Ak naopak uprednostňujete spánok na boku, vyberte si mäkší, poddajný matrac, ktorý môže ustúpiť ramenám a bokom.

Zohľadnite aj prípadné zdravotné problémy. Ak napríklad trpíte reumou, tvrdé matrace môžu vyvíjať nežiaduci tlak na vaše kĺby. Ďalej platí, že ľudia, ktorí trpia nadmerným potením, by nemali siahať po matracoch z pamäťovej peny. Prípadne takýto variant vybavte vzdušným poťahom alebo chráničom matraca, ktorý zabráni prenikaniu vlhkosti dovnútra.

Rozhodujte sa aj podľa toho, na akom podklade bude matrac ležať. Dôležitým faktorom môže byť aj to, či chcete matrac polohovať. Alergici si budú vyberať z materiálov, ktoré im nespôsobujú žiadne ťažkosti. V neposlednom rade nezabudnite na správny výber s ohľadom na vašu výšku a telesnú hmotnosť.

A ako je to s detskými matracmi?

Pri výbere matraca pre deti platí prakticky to isté ako pri matracoch pre dospelých. Nezabudnite však, že takýto matrac by nemal mať zóny tvrdosti. Pre deti nie je táto technológia žiaduca, pretože zóny sú určené pre proporcie dospelého človeka, nie menšieho dieťaťa.

Matrac vždy otestujte

Predtým, ako sa rozhodnete matrac kúpiť, je vždy najlepšie si ho nezáväzne vyskúšať. Dajte teda na naše rady a nebojte sa vyskúšať aj niekoľko matracov a vybrať si ten správny pre vás. Veď spánkom trávime veľkú časť svojho života.


Ak je matrac na oboch stranách rovnaký, nezabudnite ho pravidelne otáčať. Taktiež ho udržiavajte v suchu, aby mal optimálnu životnosť. Všeobecne sa odporúča vymeniť matrac každých 7 až 10 rokov.

Zobrazenia: 26

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby