Zrak je jedným z najdôležitejších zmyslov a farby, ktoré prostredníctvom neho vnímame, ovplyvňujú našu náladu, správanie a myšlienky. Nielen vonku, ale aj doma sa preto obklopujeme farbami, ktoré nám navodzujú dobrý pocit. Niektorí ľudia môžu mať problém s výberom správnej farby pre konkrétnu miestnosť v domácnosti, preto vám prinášame niekoľko tipov, ako postupovať pri výbere.

Obrázok: Každá moderná spálňa je farebne zladená a má veľkú pohodlnú posteľ. Zdroj: Ferreti.eu

Vplyv farieb na našu psychiku

Možno si to neuvedomujete, ale farby majú na naše správanie a náladu výrazný vplyv. Jedna farba na nás môže pôsobiť upokojujúco, iná nám môže dodať energiu a ďalšia nás môže rozčúliť. Spomeňme aspoň niekoľko základných farieb, ktoré najviac ovplyvňujú našu psychiku.

Žltá farba

Žltá je farbou jari, optimizmu, pozitivity a radosti. Použitie tejto farby v detskej izbe alebo v obývačke pomôže vám aj ostatným doma prekonať únavu či zlú náladu. Žltá je tiež farbou kreativity a inovácií. Pomáha zvyšovať energiu a zlepšuje myslenie, čo je užitočné nielen pri učení a v práci, ale napríklad aj pri zábave s priateľmi či rodinou.

 

Oranžová farba

Oranžová, rovnako ako žltá, je farbou radosti a optimizmu a prináša nám pocit tepla a nádeje. Táto farba pomáha prekonávať pocity osamelosti a izolácie. Oranžová sa hodí do každej miestnosti, treba si však dávať pozor, aby sa nedostala do konfliktu s ostatnými farbami.

Červená farba

Červená farba v nás vzbudzuje vášeň, energiu a silu, preto sa často používa v marketingu. Ovplyvňuje náš srdcový tep a zvyšuje krvný tlak. Táto farba v nás však môže vzbudzovať aj hnev, preto sa v domácnosti neodporúča používať. Najmä nie v spálni, kde potrebujeme pokoj a ideálne podmienky pre odpočinok a spánok.

Zelená farba

Zelená je farbou prírody. Príroda nás upokojuje a vytvára v nás harmonické a pozitívne pocity. Tak je to aj so zelenou farbou. Pomáha nám znižovať pocit úzkosti a stresu, podporuje našu produktivitu a koncentráciu. Zelená farba je ideálna napríklad do detskej izby, spálne či obývacej izby.

Modrá farba

Táto farba v nás vyvoláva pocit pokoja a uvoľnenia. Pomáha znižovať krvný tlak a navodzovať pohodu. Modrá sa preto často dáva do spálne, detskej izby alebo do kúpeľne. Symbolizuje pocit dôvery a spoľahlivosti, preto sa využíva aj ako firemná farba.

Vyberáme farbu do spálne

V spálni trávime až osem hodín denne, preto by mala byť našou oázou oddychu, miestom, kde sa cítime bezpečne a kde máme chuť relaxovať a odpočívať.

Práve farby, ktoré máme v spálni, ovplyvňujú našu náladu a psychiku. Ak si chcete túto miestnosť skutočne užiť, zvoľte farby, ktoré vám navodia atmosféru oddychu a dodajú potrebnú energiu na ďalší deň. Spálňu zariaďte tak, aby ste v nej nemali zbytočné lapače prachu, ale len nábytok a doplnky, ktoré pravidelne používate.

Výber farieb závisí od vašich osobných preferencií a je len na vás, pre ktorú sa rozhodnete. Najviac sa však odporúča modrá, ktorá je vďaka svojim účinkom na našu psychiku najideálnejšou farbou pre spánok a relaxáciu. Ak ale uprednostňujete skôr iné farby, napríklad farby slnka alebo prírody, určite to na vás nebude mať negatívny vplyv.

Vyhnite sa výrazným a sýtym farbám na stenách, pretože na vás môžu pôsobiť rušivo či dokonca agresívne. Rozhodne si do spálne nedávajte tmavočervenú, sýtozelenú či výraznú modrú farbu. Na stenách v spálni by mali byť použité iba jemné odtiene farieb.

Všetko spolu hrá

Keď už máte spálňu vymaľovanú, zlaďte s farbou stien všetko, čo sa v miestnosti nachádza. V prípade moderných spální dizajnéri odporúčajú kombináciu maximálne troch navzájom ladiacich farieb. Najsvetlejšie odtiene sa dávajú na najväčšie plochy, ako sú steny alebo podlaha. Odvážnejšie farebné odtiene sa odporúčajú na nábytok a väčšie doplnky. Najvýraznejšie farby použite na drobné doplnky, lampičky, vankúše a pod.

Aby bol váš spánok čo najzdravší a najpohodlnejší, kúpte si kvalitnú posteľ s matracom. Vyberajte prírodné materiály, ktoré sú antibakteriálne a ľahko sa čistia.

V spálni udržiavajte čistotu a často vetrajte. Určite nechcete počas spánku vdychovať prach, roztoče a iné nečistoty, ktoré sa môžu podpísať na vašom zdraví.

Zobrazenia: 30

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby