Inžinierska činnosť (IČ), plným menom inžinierska investorská činnosť, medzi nami, „stawebníkmi“ ľudovo nazývaná inžiniering, vznikla ako akýsi apendix tzv. projektovej činnosti, čiže kráľovskej disciplíny.

Ako som sa dozvedel z dôverných historických prameňov, v našom socialistickom Československu vznikla vraj v období búrlivého povojnového rozvoja národného hospodárstva (dnes by sme to nazvali developerským búmom), kedy sa začal intenzívne budovať vojnou zničený priemysel a infraštruktúra, s čím súvisela aj mohutná bytová výstavba, vrátane príslušnej občianskej. Investorom všetkého bol vtedy štát, prostredníctvom napríklad národných výborov, alebo štátnych podnikov. Keďže tieto pôvodne nemali vo svojich stavoch ľudí znalých mimoriadne zložitých a náročných povinností a funkcií stavebníka – investora, čo neprispievalo k ich autorite na stavbe, najjednoduchšie, ale priznajme že aj najlogickejšie riešenie bolo udeliť stranícku úlohu projektovým organizáciám, ktoré predsa len aké také poňatie o tom mali, aby vytvorili organizačnú zložku pre inžiniersku činnosť.Samozrejme, riaditelia projektových ústavov to prijali naoko s nevôľou, ale v duchu s jasotom, veď mohli ustanoviť funkciu ďalšieho námestníka, posunúť mu starú a sebe kúpiť novú šesťstotrojku (to bolo niečo ako dnes BMW, pozn. aut.) a zároveň upratať nezodpovedných pracovníkov, ktorí mali bližší vzťah k paragrafom, ako k pantografom (to bolo také špeciálne pravítko).

Toto sa ale okamžite stretlo s bledou závisťou predsedov ONV, MNV, KNV i generálnych riaditeľov závodov, preto vo vidine bielych šesťstotrinástok (Mercedes) tiež urýchlene zakladali investičiarske odbory a úseky a tak mal pomaly aj každý kravín svojho „špecialistu“ na prípravu a realizáciu výstavby všetkých druhov. Bujnenie týchto orgánov uťala až vyhláška č. 89/1976 Zb. o oprávnení na IČ vo výstavbe. Od oných čias sa však doteraz traduje nelichotivý pohľad architektov a projektantov na tento živočíšny druh a ich postavenie je nimi prirovnávané prinajlepšom k zubárom v medicíne.

Že preháňam?? Nuž, nie že by som to celkom popieral, ale spravte si malý sociologický prieskum medzi ľudom – čo je to projektová činnosť bezpečne vie možno aj päť ľudí z desiatich. Ale definovať pojem „inžiniering“ má problém asi aj ten, čo ho vykonáva. Alebo iný rukolapnejší príklad – rôzne webové registre a profesné adresáre – odvetvie projektovej činnosti nájdete všade, inžiniersku prakticky nikde, sem tam sa niekde objaví akurát tak profesia stavebný dozor, ako hlboko zasunutá podkolonka projektovej činnosti.

Seriál týchto malých okienok (plastových 5-komorových) by chcel prispieť k osvete, zlepšeniu postavenia a renomé IČ, ale sledujúc vývoj, nebojím sa otvorene vysloviť, že možno i k záchrane tejto náročnej a nevďačnej profesie, čo mienime zavŕšiť až zápisom do listiny ohrozených jedincov v rámci UNESCO. Tak nám v tom, milé Stawebníctvo, pomáhaj!

Copyright: Ladislav Mihálik, inžinierska činnosť
Bratislava, 12/2010

PROFING je súkromná inžinierska kancelária, ktorá poskytuje klientom úplný servis v oblasti stavebného inžinieringu a súvisiacich činností.

Ďalšie časti seriálu :

Zobrazenia: 1416

Komentár


STAVEBNÝ DOZOR
Komentár osoby Ladislav Mihálik o December 20, 2011 na 10:21

Vďaka za milé a povzbudivé slová, Peter.

A na spoluprácu sa teším :-) 


PROJEKTANT
Komentár osoby Peter Mišenčík o December 19, 2011 na 12:58

Super čítanie k poobedňajšej kávičke, článok ma zaujal a aj pobavil, už viem koho mám na IČ odporúčať  - musí byť radosť s Vami spolupracovať.


FIRMA
Komentár osoby Výrost Štefan o Január 21, 2011 na 19:21
Najhoršie je, že investor je málokedy ochotný zaplatiť adekvátne peniaze za inžinierskú činnosť. Nevedia čo to všetko obnáša ak chcete dosiahnuť cieľ v krátkom čase.

STAVEBNÝ DOZOR
Komentár osoby Ladislav Mihálik o Január 21, 2011 na 18:35

... a ešte by som rád upresnil, že aspoň podľa mojich skúseností 95% tých "šialených úradníkov" sú slušní, milí a erudovaní ľudia, s ochotou pomôcť. Žiaľ, tých zvyšných 5% im kazí renomé, ale myslím, že v iných oblastiach života je to podobne, ak nie horšie.     


STAVEBNÝ DOZOR
Komentár osoby Ladislav Mihálik o Január 21, 2011 na 18:25

LEA !!! MILAN !!! I LOVE YOU SO SO MUCH MUCH!!! :-)))

 


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Január 18, 2011 na 14:26

Lea : tiež to vidím podobne :-)

inžiniering je náročná činnosť


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Január 9, 2011 na 18:41
Super článok. Ešte veľa takých...

ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o December 6, 2010 na 17:20
ja som sa stretol už aj s tým, že celá sekcia stavebnictvo chýbala :-(

PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o December 6, 2010 na 16:52
Veľmi pekný a aj vtipný článok a konečne som sa aj dočítal ako to bolo s tou Inžinierskou činnosťou na Slovensku. Myslím, že by nebolo na škodu spraviť galériu v ktorej by boli "RETRO" pomôcky stavebného inžiniera a architekta ako napríklad spomenutý pantograf.

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby