Leto prináša so sebou nielen krásne horúce dni, ale aj obdobia sucha a potrebu pravidelne zavlažovať trávnik, kvetinové záhony či záhrady. Výborným pomocníkom  pri zavlažovaní sú ponorné čerpadlá. Ako sa vyznať v širokej ponuke? Poradím vám, na čo treba myslieť pri výbere.

Ponuka čerpadiel je dnes naozaj široká. Prvým krokom k správnemu výberu je účel jeho použitia. Ak hľadáte čerpadlo, ktoré bude slúžiť na zavlažovanie záhrady a zároveň pomôže aj s odčerpaním vody zo zatopenej pivnice, siahnite po ponorných čerpadlách.

Využitie ponorných čerpadiel

Primárnou úlohou ponorných čerpadiel je zabezpečiť efektívny a výkonný prívod vody na všestranné využívanie. S pomocou týchto čerpadiel môžete dažďovú vodu alebo vodu zo studne využívať nielen v záhrade, ale aj v domácnosti. Jednoduchou inštaláciou zabezpečíte stabilné a spoľahlivé zásobovanie.

Ponorné čerpadlá sa rozdeľujú na netlakové (prečerpávacie) a tlakové. Netlakové ponorné čerpadlá majú nižšiu dopravnú výšku, no sú schopné prečerpať aj veľké množstvo tekutiny, vrátane znečistenej či kalovej vody. Tlakové ponorné čerpadlá prečerpajú vodu aj z hlbokej kopanej studne a je možné ich skombinovať s tlakovou nádržou. Sú ale určené na čerpanie čistej alebo mierne znečistenej vody.

Účel použitia čerpadla

Ak potrebujete odčerpať vodu zo zatopenej pivnice, alebo odčerpať tekutiny s vyššou hustotou zvoľte kalové čerpadlá. „Kalové čerpadlá sa dajú použiť všade tam, kde potrebujete vyprázdniť nádrž, jazierko alebo pivnicu. Odčerpávajú nečistoty a fekálie až do 5 mm, a majú tlak 0,4 až 2 bary. Sú konštruované tak, aby vedeli odstrániť aj agresívnejšie tekutiny, alebo tekutiny s nánosmi. Nie sú však vhodné na zalievanie záhrady,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrad v marketových predajniach Hornbach.

Ak hľadáte pomocníka pri zavlažovaní záhrady siahnite po tlakových ponorných čerpadlách. „Na zavlažovanie záhrady či skleníku sú vhodné tlakové čerpadlá, pretože zabezpečia tlak potrebný na zavlažovanie väčších plôch. Vodu odčerpajú aj z hlbokej studne a jednoduchým napojením zavlažovacieho počítača viete vyriešiť starosti spojené s polievaním. Odporučiť môžem čerpadlá značky for_q, ktoré ponúkajú kompletný sortiment ako záhradné, ponorné, kalové čerpadlá či domáce vodárne. Produkty for_q tiež ponúkajú široké možnosti pre automatizáciu zavlažovania vašej záhrady,“ vysvetľuje David Benda.

Aké množstvo vody budeme čerpať

Dôležitým a často aj rozhodujúcim faktorom pri výbere ponorného čerpadla je požadovaný objem čerpanej vody. Ak vyberiete čerpadlo s nedostatočným výkonom, nebude schopné čerpať požadované množstvo vody. Naopak pri použití vysoko výkonných čerpadiel na malých plochách sa ich spotreba energie zbytočne zvýši a efektivita zníži. Taktiež sa skráti ich životnosť. V zásade teda platí, čim väčšia plocha zavlažovania, tým vyšší je potrebný výkon čerpadla.

Ak máte nízky tlak alebo chcete využívať vodu zo studne aj v domácnosti, môžete siahnuť po domácich vodárňach. Tie môžu obsahovať expanznú nádobu, ktorá je ideálnym zdrojom vody pre domov a chalupu na umývanie, sprchovanie, pranie a splachovanie. Domáce vodárne, ktoré majú čerpadlo s hydrokontrolou sú tiež ideálne na polievanie záhrad či napojenie do zavlažovacieho systému.

Ako na parametre?

Ako sme už spomenuli, pri výbere ponorného čerpadla je nevyhnutné pochopiť na aké účely bude slúžiť. Od účelu použitia sa budú odvíjať aj parametre zariadenia. „Výber správneho a užitočného čerpadla je často krát zložitý. Výpočet potrebných minimálnych parametrov závisí od množstva čerpanej vody, dopravnej výšky, požadovaných funkcií (automatické alebo manuálne ovládané) a tiež dostupného rozpočtu. Ak si neviete s výberom čerpadla poradiť, navštívte predajne Hornbachu, kde vám odborníci ochotne pomôžu vybrať správne čerpadlo, domácu vodáreň či závlahový systém,“ radí David Benda z Hornbachu.

 

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 181

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby