Ekokoža sa v posledných rokoch stala veľmi obľúbeným materiálom a to hneď z niekoľkých dôvodov. Na pohľad je veľmi podobná pravej koži, ale na jej výrobu nie je potrebné zabíjanie zvierat. Mnohí si ju mýlia s koženkou, avšak v porovnaní s ňou je ekokoža oveľa priedušnejšia a zároveň vám pri správnej starostlivosti vydrží dlhšie. Z týchto dôvodov sa začala používať na rôzne účely – od módnych doplnkov cez obuv až po sedačky.

Sedačky z ekokože

Pri výbere sedačky sa väčšinou objavujú tri hlavné možnosti. Látkové poťahy sú obľúbené vďaka nízkej cene a možnosti prania. Pravá koža je pomerne drahá, pôsobí luxusne a svoje vlastnosti si udrží najdlhšie. Tretia možnosť je sedačka z ekokože, ktorá je pre mnohých zlatou strednou cestou. Nie je taká drahá ako pravá koža, jednoducho sa čistí, pri sedení pod vami „dýcha,“ takže je príjemná aj na dotyk a k tomu všetkému si zachováva luxusný štýl pravej kože. Rodiny s deťmi a domácimi zvieratami určite ocenia aj fakt, že je veľmi odolná voči oderu a nezachytávajú sa na nej chlpy zvierat.

Ekokoža v móde

Šetrnosť k prírodnému prostrediu a ku zvieratám sa v posledných rokoch stala témou mnohých diskusií o módnom priemysle. Aj v tejto oblasti sa pravá koža považuje za luxusne pôsobiaci a veľmi kvalitný materiál. Aby ale kožené módne doplnky neboli dôvodom na zabíjanie zvierat, prešli mnohí výrobcovia k ekokoži. Na prvý pohľad len ťažko rozoznáte či sú tie luxusné kožené kabelky, vyrobené z kože, alebo ekokože. Taktiež je veľkou výhodou, že ekokoža sa dá urobiť v rôznych farbách, čo je v móde určite vnímané pozitívne.

Starostlivosť o ekokožu

Pokiaľ máte skúsenosti so starostlivosťou o pravú kožu, nemali by ste mať problém keď si kúpite niečo vyrobené z ekokože. Princíp je v podstate rovnaký – napríklad na sedačku môžete použiť vlhkú handričku, ktorou očistíte povrch. V prípade, že sa vám na ňu niečo vylialo, utrite to čo najskôr. Ekokoža vďaka svojej priedušnosti dokáže rýchlo nasať aj tekutiny, následkom čoho môže vzniknúť škvrna, ktorú už neodstránite. Chemikálie sa na čistenie nepoužívajú, ale raz za čas je dobré ekokožu naimpregnovať a ošetriť špeciálnym prípravkom. Ak chcete mať istotu, použite vybraný prípravok najprv na zadnej strane sedačky, aby ste si prípadné zmeny vo farbe alebo štruktúre všimli včas.

Všeobecne je ekokoža príjemný a odolný materiál, ktorý má veľký potenciál v rôznych oblastiach výroby. So správnou starostlivosťou si svoje vlastnosti udrží niekoľko rokov a bude vám robiť radosť vo forme poťahu na sedačke, alebo pekného módneho doplnku.

Zobrazenia: 217

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby