Vodovodné či VZT potrubia a elektrické káble sú častou a pritom nenápadnou cestou šírenia požiaru a dymu naprieč budovou, pretože prestupujú cez steny a stropy. Tieto požiarne prestupy si vyžadujú určité opatrenia na zaistenie požiarnej bezpečnosti budovy ako celku a pri realizácii plánu pasívnej požiarnej ochrany si zaslúžia osobitnú pozornosť.

Káble, káblové žlaby a ich ochrana

 

Káble sú klasifikované do 6 skupín podľa normy EN 1366-3. Môžu prestupovať stenou alebo stropom v podobe káblového žľabu, káblového zväzku, rebríku atď. Otvor v stene okolo káblov môže byť vyplnený minerálnou vlnou alebo protipožiarnymi tehlami. V každom prípade môže povrch prestupu aj samotné káble chrániť intumescentný náter a dodatočne môžu byť zabezpečené protipožiarnym tmelom.

Požiarna ochrana potrubí

Potrubia VZT či vodovodné potrubia môžu niekedy požiaru a dymu poslúžiť ako jednoduchá cesta šírenia naprieč budovou a môžu narušiť triedu požiarnej odolnosti požiarneho úseku, ak nie sú riadne utesnené. Či už je potrubie horľavé (napr. plastové) alebo nehorľavé (kovové), jeho ochranu môže zabezpečiť protipožiarna manžeta. Protipožiarna manžeta sa skladá z oceľovej objímky chránenej práškovou farbou a z intumescentnej vložky, ktorá pri vystavení ohňu rýchlo expanduje a vytvára tak nehorľavú penu, ktorá výrazne spomaľuje šírenie ohňa a neumožňuje dymu zaplniť ostatné miestnosti. Protipožiarne manžety sú dostupné v rôznych veľkostiach, aby pasovali na všetky druhy potrubí, ale pre väčšiu flexibilitu je k dispozícii aj protipožiarny návin. Ten sa dá jednoducho odrezať na potrebnú dĺžku a tým prispôsobiť akémukoľvek priemeru potrubia.

Záver

Požiarne prestupy sú rozhodujúce pre celkovú pasívnu požiarnu ochranu budovy. Ak sú potrubia a káble, ktoré často prechádzajú cez steny a stropy, zanedbané, môžu umožniť požiaru rýchle šírenie po celej budove napriek tomu, že samotné steny majú vysokú požiarnu odolnosť. Na zabezpečenie požiarnych prestupov sa bežne používajú intumescentné nátery a tmely spolu s ďalšími špeciálnymi prvkami, ako sú protipožiarne manžety, tehly alebo náviny.

Zobrazenia: 86

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby