Veľmi užitočná web služba, ktorá využíva prakticky "neobmedzeného" výpočtového výkonu "mračná serverov" (cloud) na internete, je Autodesk Project Neon.

Pomocou tejto bezplatnej web aplikácie z Autodesk Labs môžete ľahko vytvoriť fotorealistický rendering pohľadov i veľmi komplikovaných 3D DWG modelov vašich projektov. Výpočtovo náročnú úlohu renderingu tak môžete odsunúť z vašich počítačov na škálovateľnú sieť strojov Autodesku. Nemusíte tak zaťažovať vaše CAD stanice alebo povyšovať ich výkonnostné parametre.

DWG výkres uploadujete priamo ako DWG súbor AutoCADu alebo ako eTransmit ZIP balík obsahujúce potrebné xrefy alebo materiálové textúry. 3D DWG výkres musí obsahovať model scény, definície svetiel a predovšetkým preddefinované pomenované pohľady, ktoré potom volíte ako parameter pre rendering.

Službu Project Neon nájdete na adrese neon.labs.autodesk.com. Po prihlásení na váš Autodesk účet (zo Subscription alebo z diskusných fór Autodesku) uploadujete DWG vášho projektu a zvolíte požadovaný pohľad pre rendering a požadovanú kvalitu renderingu. Potom už len počkáte až severoamerické servery pilne spracujú váš projekt. Podľa zložitosti scény a zvoleného rozlíšenia očakávajte výsledok za rádovo minúty až desiatky minút. Môžete ale nechať rendrovat aj hneď niekoľko scén naraz. Na výsledok pritom nemusíte čakať pred obrazovkou - služba vám po dokončení úlohy odošle notifikačný e-mail a vy si pod svojim účtom len vyzdvihnete (stiahnete) hotový rendering obrázok (PNG alebo JPG).

Napríklad ukážková scéna (7MB súbor DWG) sa vo vysokej kvalite a výslednom rozlíšení 1920x1080 pixelov rendruje cca 12 minút.

 (zdroj CAD Studio blog)

Zobrazenia: 703

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Marec 13, 2011 na 22:01
no tak to určite áno, v jednote je sila :) - blender napríklad spustil sociálny rendering cez facebook kde zdieľajú užívatelia výkon svojích počítačov: http://www.renderweb.org/

ŠTUDENT
Komentár osoby Lukáš Filip o Marec 13, 2011 na 20:43
uzitocna vec, mohlo by sa to rozmohnut, stovky usetrenych hodin, prip. nervov po zatuhnuti rendra tesne pred koncom :)

PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Február 24, 2011 na 17:29

hm skoda, ze nieco podobne nie je aj pre 3Ds max a Vray :-(

aj ked mozno pre maxko nieco podobne autodesk spravy ale len pre zakladny render

Ale aj tak super, ze tuto moznost mame :-)

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby