Prečo sa zaujímať o triedu profilu PVC okna? Má vplyv na jeho pevnosť aj životnosť!

Pokiaľ plánujete inštaláciu plastových okien, nezabudnite pri výbere na dôležité kritérium – triedu okenného profilu, z ktorého je plastové okno vyrobené. Okenné profily sa totiž delia do troch tried – A, B a C –, pričom trieda profilu má priamy vplyv na pevnosť, stabilitu aj životnosť okna. Hlavným dôvodom je fakt, že profily triedy A sa vyrábajú až z 10 % viac materiálu ako profily triedy B a ich steny sú hrubšie ako profily iných tried.

 

Od moderných plastových okien dnes užívateľ očakáva dlhú životnosť a dokonalú funkčnosť. Samozrejmosťou je vysokú schopnosť izolovať teplo a hluk, odolnosť voči vetru a dažďu, vrátane násilného vniknutia a okrem toho aj malé nároky na ošetrovanie. Trendom sa tiež stáva zväčšovanie rozmerov elementov, čoraz častejšie sa presadzuje zasklenie s vyššou hmotnosťou (izolačné trojsklá, špeciálne zvukovo-izolačné alebo bezpečnostné zasklenia). Ovládanie okien musí byť pritom jednoduché. Narastá tiež dopyt po farebných plastových oknách a dveriach. „Všetky tieto trendy kladú stále vyššie nároky na pevnosť a stabilitu rámových konštrukcií,“  hovorí Milan Klepsa, v ČR a SR zástupca spoločnosti VEKA.

 

Vďaka vývoju vyspelých konštrukcií, kvalitných materiálov a výrobných metód v posledných desaťročiach sa tieto požiadavky doteraz darilo plniť. Ak sa zameriame na možnosti úspor pri rámových plastových konštrukciách – rámových a krídlových profiloch – stretávame sa stále častejšie s otázkou: Je naozaj nutné používať pri pohľadových stenách profily s doteraz obvyklou hrúbkou 3 mm?

 

Čo hovorí norma?

 

Pôvodná hrúbka stien 3,5–4 mm pri prvých plastových okenných systémoch sa neskôr vďaka pokroku extrúznej techniky ustálila na cca 3 mm. Na konci 80. rokov minulého storočia sa potom po veľkej diskusii v Nemecku zjednotila odborná verejnosť v rámci štandardu kvality RAL na minimálnej hrúbke pohľadových stien hlavných profilov 3 mm s toleranciou +/– 0,2 mm (a zodpovedajúcich hodnotách pre ostatné steny profilov), aby bola zaistená kvalita a funkčnosť konečných výrobkov. Tento štandard sa stal určujúcim aj pre náš trh, kde tradične pracujeme prevažne s materiálmi a technológiami z nemecky hovoriacich krajín. A kde aj požiadavky na vlastnosti a prevedenie okien sú veľmi podobné.

 

Norma STN EN 12608-1 zaviedla klasifikáciu hrúbky stien hlavných profilov do tried A, B a C, pričom trieda A s hrúbkou stien pre pohľadové plochy > 2,8 mm sa prakticky zhoduje s nemeckou požiadavkou RAL A. Trieda B potom prislúcha hodnote > 2, 5 mm a trieda C zahŕňa profily s hrúbkou stien menšou ako 2,5 mm. Uvedená norma prakticky umožnila používať v celej Európe okenné profily s rôznou hrúbkou stien.

 

Hoci norma uvádza, že táto klasifikácia hrúbky stien profilov nie je určená na naznačenie rozdielov v kvalite profilov alebo vo funkčnosti okien, neznamená to, že hrúbka stien rámových profilov nemá vplyv na funkčné vlastnosti okien.

 

 

Porovnanie vlastností profilových tried

Vo firme VEKA bolo okrem marketingového a ekonomického zhodnotenia aj technické posúdenie. Technici spoločnosti  vo svojej skúšobni porovnávali niektoré, pre kvalitu konečného výrobku, dôležité vlastnosti profilov s hrúbkou stien > 2,8 mm  (trieda A) a > 2,5 mm (trieda B) a dospeli k nasledujúcim poznatkom:

 

 

  • Pevnosť rohových zvarov

Merania pri profiloch triedy B ukázali pokles pevnosti rohov až o 20 % v porovnaní s profilmi triedy A. Pevnosť rohového spoja pri zvarených rámoch a krídlach je jednou z veľmi dôležitých vlastností pre stabilitu a životnosť plastových okien.

 

 

 

 

 

 

 

  • Prehýbanie a deformácie

Až o 12 % nižší priehyb ako pri triede B. Pokiaľ je v tejto časti profil nedostatočne dimenzovaný, môže v dôsledku nadmerných deformácií (priehyb, krútenie)dochádzať k problémom s netesnosťou alebo ovládaním okien.

 

  • Pevnosť skrutkových spojov

Pri skrutkových spojoch, kedy sú skrutky upevnené iba v PVC profile (vďaka kovaniu, rámové ložiská), klesá sila na vytrhnutie spoja až o 20 % v porovnaní s profilmi triedy A. Pevnosť skrutkových spojov je pritom veľmi dôležitým faktorom pre bezpečnosť a spoľahlivosť okien. Ich nesprávne zhotovenie môže spôsobiť nežiadúce deformácie tvarov alebo plastových profilov.

 

Dopady na kvalitu aj vlastnosti okien

 

Pri výrobe profilov s menšou hrúbkou stien sa používa až o 10 % menej materiálu. To pri záťažových testoch spôsobuje významné rozdiely vo vlastnostiach profilov a zároveň riziká. Dôsledkom toho sú reklamácie spojené s ďalšími nákladmi a v konečnom dôsledku často aj stratou dôvery vo výrobok a jeho dodávateľa.

 

Každý záujemca o nové plastové okná a dvere by preto mal pri výbere vziať do úvahy všetky tieto informácie. Zodpovedný výber nemožno podriadiť priaznivej cene. „Musí sa prihliadnuť aj k iným faktorom, vrátane vylúčenia všetkých možných rizík. Pretože okná nemožno po pár rokoch jednoducho vymeniť ako pokazené auto alebo nefunkčný domáci spotrebič,“ uvádza Milan Klepsa.

 

Viac informácií o benefitoch okenných profilov triedy A nájdete na www.veka-okna.cz .

Zobrazenia: 7

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby