Chceli by ste u vás doma filtrovať vodu? Nespoliehajte sa len na intuíciu, nechajte si najprv urobiť rozbor vody, aby ste zistili, aký filter zvoliť.

 

Úprava vody je dnes bežnou praxou nielen v priemysle, ale aj v domácnostiach. Je to účinný spôsob, ako napríklad zmäkčiť tvrdú vodu, ktorá spôsobuje vodný kameň. Ten sa postupne usádza na domácich spotrebičoch, znižuje ich účinnosť a skracuje dobu životnosti.

 

Tvrdá voda označuje zvýšené množstvo minerálov vo vode – horčíka a vápnika – o ktoré je voda obohacovaná pri prechode podzemnými ložiskami. Naše telo ich v zdravej miere potrebuje, no neprospievajú práčke, rýchlovarnej kanvici či potrubiu vo vašej domácnosti. Filtrácia vody má význam aj vtedy, ak vám prekáža chuť chlóru vo vode. Odstránite ho napríklad pomocou reverznej osmózy.

 

Pokiaľ odoberáte vodu zo studne a chcete ju používať na pitie, rozbor vody je nevyhnutný. Zistíte tak, či je táto voda zdravotne nezávadná. Problém studní býva najmä vo zvýšenom množstve dusičnanov, ktoré sa do podzemnej vody dostávajú hnojením. Rozbor takejto vody by sa však nemal zameriavať len na dusičnany. Aby ste si boli na 100 % istí, že pijete bezpečnú vodu, laboratórne testy by ju mali preveriť na minimálne 29 zložiek.

 

Kde si dať spraviť rozbor vody?

 

Rozbor vody vám spraví napríklad súkromná firma, ktorá sa zaoberá profesionálnym filtrovaním vody. Zmeria vám základné parametre, vy si navyše môžete vybrať, čo konkrétne by ste si chceli dať otestovať. Na základe výsledkov rozboru bude potom pre vás aj pre distribútora filtrov jednoduché vybrať pre vás najlepšie riešenie, vďaka ktorému bude voda u vás doma čistá a zdravá.

 

Nechať si otestovať vodu však môžete aj u vašej regionálnej vodárenskej spoločnosti, ktorej stačí zaslať pollitrovú vzorku vody. Poplatky za rozbor sa pohybujú okolo 5 eur za jednu testovanú látku, vo väčšine prípadov vás tak kompletný rozbor vyjde na približne 100 eur. Môžete však počkať na 23. marec, kedy sa už 24 rokov pripomína Svetový deň vody vyhlásený OSN. Niektoré vodárenské spoločnosti vtedy ponúkajú rozbor vody zadarmo, ten je však limitovaný len na testovanie dusitanov a dusičnanov.

 

Aké druhý filtrov na vodu existujú?

 

Pokiaľ rozbor vody preukáže, že vo vašej studni sú nežiadúce, zdravie ohrozujúce látky, jedinou možnosťou je pre vás vhodný filter na vodu. Podľa rozboru by vám mal distribútor odporučiť ten, ktorý vyrieši vašu situáciu s vodou. V praxi sa používajú:

  1. zmäkčovače vody - ióny vápnika a horčíka mení za neškodné ióny sodíka. Ich  výhodou je, že sú plne automatizované a od vás sa vyžaduje len pravidelné dopĺňanie tabletovej soli.

  2. reverzná osmóza funguje na princípe osmotického tlaku a polopriepustnej membrány, cez ktorú prechádza len dokonale čistá voda zbavená všetkých nežiadúcich látok. Takáto voda je tiež úplne demineralizovaná. Voda sa dá ale opäť mineralizovať pomocou mineralizátora, ktorý sa dá prikúpiť k filtru.

  3. UV dezinfekcia - prirodzená dezinfekcia vody pomocou UV žiarenia, ktoré odstráni najmä baktérie a mikroorganizmy vo vode.

  4. ionizátory vody - menia pH vody a podľa potreby je možné ňou “vyrobiť” buď zásaditú, alebo kyslú vodu (napríklad v priemysle).

  5. filtre na zachytávanie dusičnanov a dusitanov alebo železa a mangánu najčastejšie používané na filtráciu studničnej vody.

 

Foto: Bigstockphoto.com

 

Zobrazenia: 355

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby