Záhradné posedenie máte zazimované a v záhrade už trávite len minimum času. Vďaka zimným dekoráciám a šetrnému vianočnému osvetleniu si môžete užiť jej krásu aj počas chladných zimných dní. Skrášlite si svoju záhradu vianočnými dekoráciami a vychutnajte si každý pohľad vonku.

Dekorácie môže ponúknuť aj samotná záhrada

Vianočná výzdoba vašej záhrady nemusí byť finančne náročná. Najviac v nej vyniknú prírodné a záhradné dekorácie, ktoré sa tam nachádzajú počas celého roka.

Máte na záhrade napríklad krušpán? Výborne, jeho celoročne smaragdovo zelené vetvičky môžete využiť na výrobu vencov na dvere či ako peknú dekoráciu do vázy. Rezanie konárikov mu nevadí, len buďte opatrní, aby ste nezničili jeho tvar.

Ďalšími vďačnými dekoráciami do záhrady sú šišky zo stromov. Ak vám na záhrade rastie ihličnan s peknými šiškami, určite to využite. Šišky môžete nafarbiť a použiť ako dekoráciu na vence či vianočný stromček.

Rôzne plody kríkov alebo lieskové oriešky či škrupiny z vlašských orechov sa krásne budú vynímať nielen vonku, ale aj na vašom vianočnom stole.

V neposlednom rade môžete ako zimnú dekoráciu použiť mach. Vyzdobte ho na skalke pred dverami a osvetlite malými LED žiarovkami. Bude sa vynímať nielen počas dňa, ale aj v noci. 

Záhradné rastliny, ktoré vám budú robiť radosť počas celého roka

K najznámejším a najviac používaným patria ihličnany, či už v podobe stromov, alebo kríkov. Existujú však aj iné, menej známe rastliny, ktoré môžete v záhrade pestovať a rozžiaria ju aj počas zimy.

Veľmi odolnou okrasnou kvetinou je napríklad čemerica, celým menom čemerica čierna. Táto nenáročná kvetina biele kvety a kvitne aj pod snehom. Ak sa chcete kochať jej pekným kvetom, môžete si ju zasadiť vedľa chodníka na záhrade.

Ďalšou vďačnou rastlinou, a to nielen okrasnou, je rakytník. Rakytník sa často nazýva plodinou 3. tisícročia, pretože v našich končinách sa dostal do popredia až posledných rokoch. Jeho jasne oranžové plody obsahujú veľké množstvo vitamínu C a z bobúľ sa vyrába marmeláda alebo čaj. Plodom nevadí mráz, preto môžete mať krásny farebný krík rakytníka aj počas vianočných sviatkov.

Na záhrade si môžete vysadiť aj ďalšie mrazuvzdorné dreviny s pestrými plodmi, ako napríklad hlohyňu šarlátovú, hloh jednosemenný či rôzne druhy drieňov.

Nepodceňujte výber kvetináčov pre dekoratívne zimné rastliny

Kvetináče by mali odolať každému počasiu, a to aj tomu zimnému, kedy sú naviac zaťažované mrazom. Umelohmotné kvetináče už našťastie vyšli z módy a nahrádzajú sa materiálmi, ktoré sú omnoho odolnejšie a vyzerajú rovnako aj po rokoch užívania.

Čoraz častejšie sa začína v exteriéri využívať betón. Určite si nepredstavujte neestetický stavebný materiál. Ide o dizajnové kúsky, ktoré sú nezničiteľné a zároveň lahodia oku.

 

Betónové kvetináče veľmi odolné a ťažké, a tak si do nich môžete zasadiť aj vyššiu rastlinu, ktorá by inak mohla kvetináč svojou ťarchou prevaliť. Ich dizajn je nenápadný a hodia sa do akéhokoľvek exteriéru

Vytvorte vianočnú atmosféru vo svojej záhrade aj po zotmení

Napriek tomu, že ceny energií stále kolíšu, dom či vonkajší vianočný stromček sa dá osvetliť aj šetrne. Stačí, keď si zaobstaráte LED reťaz alebo LED osvetlenie, ktoré šetrí vašu peňaženku. Aby ste ušetrili ešte viac, vyberajte vianočné osvetlenie, ktoré má časový spínač.

Zobrazenia: 24

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby