Väčšina z nás pri kúpe postele hľadí na kvalitu a vzhľad rámu. Matracom a roštom už takú pozornosť nevenujeme. V posteli však strávime až tretinu svojho života, preto je dôležité, aby bol náš spánok pohodlný a hlavne prospešný nášmu zdraviu. K tomu potrebujeme najmä kvalitný matrac, o ktorý je potrebné sa pravidelne starať.

Obrázok: Pohodlná a čistá posteľ je dôležitá pre naše psychické a fyzické zdravie.

Životnosť matraca

Hoc budete mať najdrahší matrac, ale nebudete sa o neho pravidelne starať, jeho životnosť sa skráti. Rýchlo ho zničí napríklad vysoká vlhkosť v miestnosti, znečistený povrch, preležanie jednej strany, roztoče či pleseň v jadre matraca.

Často sa stáva, že majitelia menia matrac kvôli tomu, že je príliš tvrdý alebo naopak mäkký. Pokiaľ pri výbere matraca budete dbať na vlastnosti a materiály, z ktorých je vyrobený, predídete neskorším nepríjemnostiam.

Ak sa o matrac budete adekvátne starať a zabezpečíte, aby sa pod vonkajší obal nedostala tekutina, pleseň či roztoče, určite tým výrazne predĺžite jeho životnosť.

Dávajte si však pozor na výrobcom odporúčanú životnosť, ktorá je pri kvalitných matracoch približne 8 rokov. Počas tejto doby je garantované zachovanie pozitívnych vlastností, ktoré sa rokmi dennodenného používania strácajú. Keby ste sa o matrac dostatočne nestarali, životnosť by sa skrátila a ešte by vám to mohlo uškodiť na zdraví.

Alergici vedia, že si musia dávať pozor, aby sa do matraca a perín nedostali rôzne alergény, ktoré by im znepríjemňovali spánok. Lenže, na to isté by si mali dávať pozor aj ľudia, ktorí alergiami netrpia. Predstavte si, že každý deň približne osem hodín vdychujete nejakú pleseň alebo roztoče. To môže časom ublížiť každému.

Zdravotné problémy môže spôsobiť aj nesprávny výber matraca. Ak si kúpite príliš mäkký alebo príliš tvrdý matrac, môžete mať časom chronické bolesti pohybového aparátu. Samozrejme, počas noci budete zle spať, čo časom spôsobí neustálu únavu a rýchle vyčerpanie počas dňa.

Obrázok: Kvalitné matrace Materasso. Zdroj: Materasso-hotels.com

Ako sa o matrac správne starať

Ako sme už spomínali, dôležitý je hlavne výber správneho matraca. Matrac vberajte podľa vášho zdravotného stavu, váhy, výšky a obľúbenej spánkovej polohy. Predajcovia v kamenných predajniach vám pri výbere ochotne poradia a v e-shopoch si môžete pozrieť konkrétne vlastnosti jednotlivých matracov.

Pri kúpe matraca sa zamerajte aj na jeho povrch. Je poťah snímateľný a dá sa prať v práčke? Neprepúšťa tekutiny, plesne a roztoče?

Ak si kupujete jeden veľký matrac na manželskú posteľ, môže nastať problém s poťahom. Ten sa nemusí vojsť do pračky a jeho čistenie je tak náročné.

Znečisteniu matraca zabránite matracovým chráničom, napríklad topperom. Na manželskú posteľ si zaobstarajte dva. Jednak nimi prispôsobíte tvrdosť postele podľa seba, a zároveň sa určite vojdú do práčky.

Poťah perte pravidelne, ideálne raz za mesiac. Matrac pravidelne otáčajte, obracaním sa prevetráva a nepreležíte ho tak rýchlo.

V spálni často vetrajte. Už naše babičky každé ráno dávali periny a vankúše na okenice a skutočne to má zmysel. Zabránite tak vlhkosti a množeniu roztočov na povrchu matraca. 

Čistenie matraca od škvŕn a moču

Máte doma malé dieťa? Určite sa vám stáva, že sa mu počas spánku občas stane nehoda. Nielen moč, ale aj krv či červené víno môžu spôsobiť, že budete mať problémy matrac poriadne vyčistiť. Čo v takomto prípade pomáha?

Na čistenie škvŕn nepotrebujete drahé prípravky, stačí vám použiť pár ingrediencií, ktoré nájdete doma. Myslite hlavne na to, že škvrny je potrebné vyčistiť čo najskôr.

Čistenie škvŕn od moču

Na čistenie škvŕn a zápachu po moči budete potrebovať 3 lyžice sódy bikarbóny, 240 ml peroxidu vodíka a 2 kvapky prípravku na riad. Všetko spolu zmiešajte a naneste na povrch. Nechajte ho vyschnúť a potom povysávajte. Ak vám zostali okraje škvŕn, vykefujte ich dočista pomocou prášku na pranie a vody. 

Čistenie škvŕn od krvi

Do jednej tretiny hrnčeka nalejte peroxid vodíka, pridajte lyžicu soli a lyžicu prípravku na riad. Zmesou potrite škvrnu a nechajte zaschnúť. Následne zaschnutú zmes odstráňte. Ak zostane zvyšok škvrny, priložte na ňu kuchynský obrúsok namočený v peroxide vodíka. Obrúsok zvyšok škvrny nasaje.

Aj keď si to neuvedomujeme, matrac má veľký vplyv na našu náladu a energiu počas dňa aj na naše fyzické zdravie a pohodlie počas spánku. Nepodceňujme jeho význam a starajme sa oň rovnako, ako sa staráme o seba.

Zobrazenia: 32

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby