Prázdninovú sezónu v Prahe osviežil originálny svetový projekt vzduchových stavieb, ktorý bol otvorený širokej verejnosti na letisku Praha Letňany. Architektúra luminárií, ktorá je výhradným autorským dielom anglickej spoločnosti Architects of Air, sa do Českej republiky vracia po celých desiatich rokoch. Vtedy malo v Prahe svoju svetovú premiéru jedno z predchádzajúcich typov luminárií Arcazaar a behom štyroch dní ho navštívilo 18 000 ľudí! Organizátorom tohtoročného projektu je česká reklamná a komunikačná spoločnosť Quix sro, ktorá z Anglicka priviezlo najnovšie luminárium - Mirazozo.


 

ČO JE TO LUMINÁRIUM?
Luminárium je netradičná stavba s veľmi nápadným exteriérom, ktorý pripomína pestrofarebný nafukovací hrad alebo členité cirkusové šapitó. To hlavné sa však skrýva vnútri, vo spletitom labyrinte, kde ožíva očarujúci svet farieb a tieňov. Podstata luminária spočíva v jeho efektívnej atmosfére a jedinečnom vizuálnom zážitku, ktorý prebúdza emócie a navodzuje pocit uvoľnenia. Podľa reakcií návštevníkov má Luminárium blahodarný účinok a je zdrojom pozitívnej energie. Práve preto bývajú jeho priestory často využívané ku skupinovým alebo individuálnym meditáciám.

 

 

 

"Táto architektúra je navrhnutá s cieľom umocniť pocit zázraku,"hovorí otec luminárií Alan Parkinson


Prečítajte si aj : Sky Ear - farebný mrak


Alan Parkinson sa výstavbou a vývojom luminárií zaoberá od roku 1985 v rámci svojej príznačne pomenovanej spoločnosti Architects of Air. Inšpiráciu hľadal v architektúre katedrál a mešít, čerpal z prírodných tvarov a geometrických telies. Pätnásťročný vývoj vzduchových stavieb priniesol postupné zdokonaľovanie ich technických prvkov a viedol k vytvoreniu osobitného architektonického slovníka luminárií. Tie pozostávajú z tunelov, zámotkov, špirál a rohových kupol. Od roku 1992 očarili luminária takmer 2 milióny návštevníkov z 34 krajín po celom svete.


 

 

CESTA LUMINÁRIOM. . .
Pri vstupe si návštevníci odložia obuv, dostávajú krátke inštrukcie od sprievodcov, ako sa v priestoroch správať, a dostanú plánik Luminária, ktorý môžu a nemusia pri svojej prehliadke použiť. Samostatne potom prechádzajú útrobami bludiska, vnímajú premenlivosť žiarivých farieb a ich odtieňov a nechávajú sa unášať neopísateľnou atmosférou tohto podareného rozprávkového prostredia. Luminárium nemá žiadne vonkajšie osvetlenie. Svetlo sa do neho dostáva cez tenké farebné steny. Hra farieb, svetiel a tieňov je teda závislá na intenzite slnečného žiarenia a mení sa aj súvisiacim dopadom tieňov z okolitých stavieb a stromov. Každá návšteva Luminária sa tak stáva originálnym zážitkom.

 

Zdroj : Architects of Air

           Luminarium.cz

Zobrazenia: 746

Komentár


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Júl 22, 2011 na 10:40
No Tina, môžeš taký skúšobne natiahnuť od brány domu až po vstup aby investori vedeli do čoho idú, Len potom by si neužili ten divý vinič na fasáde :-( hm, tak treba spraviť kompromis polcesty vinič a zvyšok pekne tunelom.

ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Júl 22, 2011 na 10:33
... to musí byť super, chcela by som taký tunelík doma a poslala by som doňho všetkých tých kockatých investorov, ktorí sa boja farieb, dekoru a radosti zo života ...

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Júl 22, 2011 na 8:35

Milan, priznám sa že tieto nafuknuté uletené balóniky som bral skôr ako performance a nie ako architektúru. Môj názor sa menil v pondelok. S rodinkou sme boli v Budapešti v Ramade, kde celá obrovská 72m kupola pola zakrytá s tými "balónikmi". Nepôsobil vôbec lacno, vyzeral hodne dobre a zaujímavo.


ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Júl 19, 2011 na 21:52

oo..nádhera, oplatilo by sa vidieť..oo.Ďaľšia dizajnérka krotiaca vzduch do sietí : 

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby