V požiarnej skúšobni PAVUS vo Veselí nad Lužnicí bola skúšaná konštrukčná stena z nosnej slamy bez akejkoľvek ďalšej podpornej konštrukcie. Stena zo slamených balíkov bola omietnutá zo strany interiéru ílovou a zo strany exteriéru vápennou omietkou. Skúška prebiehala pod stálim statickým zaťažením a bola ukončená až po neuveriteľných 139 minútach! Stena aj po takej dobe v skúšobnej peci stále neprohorela! Požiarny test ktorý prebehol 30.6.2011 preukázal, že nosné steny zo slamených balíkov vyhovejú platným požiarným normám v EÚ.

 

       Obdobná skúška prebehla zatial len v USA, kde bolo dosiahnutých 120 minút a na univerzite vo Viedni, kde stena s izoláciou zo slamených balíkov (teda nie z konštrukčnej slamy vydržala 90 minút. Výsledok skúšky vysoko prekračuje potrebné parametre odolnosti 45 minút pre rodinný dvojposchodový domček a test ukázal, že slamená konštrukcia je vhodná aj pre zložitejšie stavby.

Môže Vás tiež zaujímať : Oheň kontra slama

       Výhodou tejto konštrukčnej technológie je zjednodušenie a zlacnenie stavby (tzv. Low-tech a Low-cost), jej vhodnosť aj pre svojpomocnú výstavbu s využitím poľnohospodárskeho odpadu v mieste stavby, teda s minimom nárokov spotreby energie na dopravu. Vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti slamy sú výhodné predovšetkým pre pasívne domy. Balíky slamy preukázali, že sú ako jediný materiál schopné splniť okrem tepelno-technických vlastnosti aj tie najvyššie nároky na statiku v požiaru dosahujúcim teplôt blízko 1200 °C.

       Pretože skúška prebehla už podľa novej európskej legislatívy, môžu sa jej výsledky využívať vo všetkých krajinách EÚ.Prvý projekt, ktorý touto technológiou pravdepodobne bude realizovaný, vznikne v Ekoparku Odolena Voda o.p.s. Prosperita. Stavby Ekoparku by mali slúžiť k vývoju nových technológií pre pasívne domy a ponúknuť verejnosti možnosť pobytu v pasívnom dome na skúšku.


      Skúšky sú realizované v rámci projektu 122 142 0507: "Vybrané vlastnosti prírodných a ďalších stavebných materiálov, stavebných prvkov a budov" z programu Efekt, MPO ČR.

Prečítajte si tiež :

      Podrobné informácie o projekte a čiastkové výsledky s protokolmi sú k dispozícii na webových stránkach riešiteľa projektu: Katedry konštrukcií pozemných stavieb, ČVUT v Prahe

Koordinátorom projektu za ČVUT je  Ing.Jan Růžička, Ph.D.
Partneri časti projektu "Stena z nosnej slamy":
ABatelier - abrotanek@pasivnidomy.cz
Hlinené omietky Picasa

 

Zobrazenia: 3446

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o August 12, 2011 na 15:53
Pridávam jednu moderne slamenú strechu, ktorú som sfotil nad polyfunkčným  objektom: 

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Júl 27, 2011 na 17:33

rozprávaš mi zo srdca, tradičné slamené (maďarské korene)... :)

alebo moderné zelené

sakra ťažký výber. Aj pri jednom aj pri druhom sa mi búši srdce

Keby že odfotím skutkový stav nášho paneláku kde bývame (dávajú dole AL panely - zateplujú) tak to by to stálo zato... - hrúza

 


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Júl 27, 2011 na 16:54
... Chris sa rád vracia k našim maďarským koreňom ... :D

PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Júl 27, 2011 na 15:39
Zaujímavá jurta Chris, ale Tinka mala na mysli asi  niečo takéto :-)

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Júl 27, 2011 na 11:36

áno... ...slepo... :)

 


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Júl 26, 2011 na 19:22
... ešteže máš nás, Milan ... :D, dúfam, že si raz spravíme spoločný slamený ateliér a Krisztián bude ticho závidieť ...

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Júl 25, 2011 na 19:21

Vidím Milan že Teba tie slamené steny nenechajú spať. :). Je to dobré. Som zato aby sme my projektanti prevychovali nielen samotných zákazníkov, ale aj celú (často pristarú a zakrpatenú) všeobecnú mienku a stavbách a stavebných materiálov. (V mojom prípade o bývaní). Lobuj ďalej, robíš správnu vec.

V minulom článku som Ti vytkol, že všetko ok, akurát "háveď" sa môže do tých slamených stien nasťahovať. Si ma zmietol zo stola že slamené steny sú aj myšo/medveďoodolné. Som našiel aj obrázok ktorý to aj potvrdzuje že do slamy sa ťažko dostane nielen oheň ale aj zvieratá...

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby