Posledné týždne pred Vianocami sú väčšinou pomerne hektické a plné povinností. Jednou z nich je okrem iného predvianočné upratovanie domácnosti, vrátane umývania okien. S touto „príjemnou“ činnosťou vám radi poradíme! A pretože aj starostlivosť o okná má svoje zákonitosti a užitočné „fígle“, ktoré sa určite budú hodiť, máme pre vás štyri tipy ako na údržbu plastových okien.

  1. TIP – Žiadne kefy ani abrazívne čistidlá

Na základnú údržbu okenných aj dverných profilov je ideálna kombinácia mäkkej handry a špeciálneho prípravku na čistenie PVC okien. Vyvarujte sa abrazívnym čistidlám a drsným hubkám, handrám či kefám, ktoré môžu okná nenávratne poškriabať alebo poškodiť. „Na základné čistenie je ideálny VEKAPRO DailyClean, čo je univerzálny čistiaci prostriedok na čistenie celého okna, teda okenných skiel, profilov aj tesnení,“ radí Milan Klepsa, zástupca spoločnosti VEKA pre ČR a SR. Táto nemecká rodinná firma patrí medzi popredných svetových výrobcov plastových okenných a dverných profilov najvyššej triedy A.

  1. TIP – Pozor na rozpúšťadlá a riedidlá

Pokiaľ narazíte na odolnejšie nečistoty ako olej, sadze alebo peľ, nepomôže „brutálna sila“ v podobe rozpúšťadla alebo riedidla. „Ich použitím je vysoké riziko nezvratného poškodenia okien. Na silne znečistené biele alebo farebne fóliované okenné profily radšej aplikujte VEKAPRO XtraCare white alebo XtraCare colour a po čistení akýmkoľvek prostriedkom nezabudnite okná umyť vlažnou vodou,“ hovorí Milan Klepsa.

Ak máte okná s bielymi rámami, môžete proces čistenia dokončiť nanesením prípravku VEKAPRO SuperFinish. Ten vytvorí na okenných profiloch ochranný film, ktorý zvyšuje odolnosť profilu voči priľnutiu ďalších nečistôt.

  1. TIP – Venujte pozornosť tesneniu

Plastové okná sú osadené tesnením s dlhou životnosťou. Okno chráni pred prievanom, vodou a ďalšími vplyvmi počasia. Napriek tomu, že tesnenie býva veľmi odolné, je vhodné ho pri čistení skontrolovať. Pri kontrole umyte tesnenie v drážkach vodou, ktorá obsahuje jemný čistiaci prostriedok. Aby ste sa vyhli škodám spôsobeným vlhkosťou, skontrolujte tiež pripojovacie škáry medzi rámom a murivom. „Po čistení odporúčam na tesnenie naniesť prípravok VEKAPRO SealProtect, ktorý udržuje tesnenie odolné voči vlhkosti a zvyšuje jeho životnosť,“ hovorí Milan Klepsa.

  1. TIP – Nezabúdajte na kovanie

Na nastavenie okien je vhodnejšia jar, ale nezaškodí, ak pri predvianočnej údržbe pritiahnete upevňovacie skrutky  a premažete kovanie, napríklad tukom alebo olejom bez kyseliny a živice. Alternatívou je aj multifunkčný olej v spreji VEKAPRO EasySpray, ktorý znižuje trenie, opotrebenie a zabraňuje korózii. „Keď sa budete dobre starať o svoje okná, vydržia vám veľmi dlho. Nie je výnimkou, že pri pravidelnej starostlivosti a servise majú okná či dvere z plastových profilov triedy A životnosť aj 50 rokov,“ prezrádza Milan Klepsa.

Viac o rade prostriedkov VEKAPRO (aj informácie o tom, kde ich môžete zohnať) nájdete tu: www.veka-okna.cz/vekapro/.

Zobrazenia: 29

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby