Asi všetci z nás máme radi doma svoj poriadok a čistotu. Okrem toho, že upratovanie je najmä záležitosťou hygieny, cítime sa tak doma omnoho pohodlnejšie a dokážeme lepšie relaxovať. Pokiaľ však bývate v paneláku, vežiaku či inom bytovom dome, netreba zabúdať ani na upratovanie spoločných priestorov. Spoločne sa dnes pozrieme na to, ako si toto upratovanie pomerne jednoducho uľahčiť.

Svojpomocné upratovanie bytových domov 

Najjednoduchšou možnosťou je prenechať upratovanie spoločných bytových priestorov firme, ktorá takéto služby poskytuje. Väčšina bytových domov má upratovanie vo vlastnej réžii.

Najbežnejšou praxou je, že upratovanie spoločných priestorov a vstupných priestorov bytového domu je rozdelené medzi jednotlivých nájomníkov, ktorí sa striedajú vo vopred určených intervaloch. V ojedinelých prípadoch sa o vstupné priestory bytového domu stará domovník či domovníčka a majitelia bytov sa následne starajú len o poriadok podlažia, na ktorom bývajú. Tento spôsob však môže priniesť medzi jednotlivých nájomcov či vlastníkov bytov nezhody, pretože nie každý z vašich susedov sa musí držať harmonogramu.

Upratovanie spoločných priestorov môžete nechať na iných. 

Ušetrite čas a nechajte to na profíkov

Nedohadujte sa s nájomníkmi na upratovaní spoločných priestorov v bytovom dome a zverte ho radšej do rúk profesionálov z upratovacej firmy.

Zabezpečiť špecializovanú firmu na upratovanie by malo bytové družstvo, majiteľ bytového domu alebo spoločenstvo vlastníkov. Štandardne sa na zhromaždení vlastníkov bytov nechá hlasovať o zavedení upratovania spoločných priestorov v dome externou upratovacou firmou. Pokiaľ stanovy daného spoločenstva nevyžadujú vyšší počet hlasov, stačí, ak za prenajatie upratovacej firmy bude hlasovať nadpolovičná väčšina prítomných vlastníkov na zasadnutí zhromaždenia. Následne je potrebné dohodnúť sa s vybranou firmou na frekvencii a rozsahu upratovania.

Minimalizujte znečistenie bytových priestorov

Ešte dôležitejšia, než samotné upratovanie a čistenie priestorov, je prevencia pred vznikom nečistôt. V takomto prípade je ideálnou voľbou čistiaca rohož, ktorú môžete umiestniť do vstupnej časti. Do vnútorných priestorov sa tak dostane len minimum nečistôt z vonku a vy tak budete mať menej práce s upratovaním.

Čistiace rohože dokážu zachytiť až 80% nečistôt. Vďaka vstupným rohožiam dokážete maximalizovať účinok vašich čistiacich zón, ktoré zachytia takmer všetku špinu, ktorá sa cez obuv dostane do vašich priestorov. Okrem estetickej a funkčnej stránky, ktorú musia rohože spĺňať, je dôležité dbať aj na bezpečnosť. Vďaka gumenej spodnej strane rohoží predídete nebezpečným pádom alebo iným úrazom.

Aj takto môže vyzerať vaša čistiaca rohož.

V neposlednom rade sa jedná o zaujímavý dizajnový doplnok do vstupného priestoru domu. Navyše si môžete objednať aj personalizovanú rohož, napríklad s adresou vášho vchodu, ktorá je nielen estetická, ale aj funkčná, nakoľko znižuje riziko jej ukradnutia.

Nekupujte, požičajte si

Ak ste sa rozhodli pre čistiacu rohož, nemusíte siahnuť hlboko do vrecka. Dnes si ju totiž môžete prenajať vrátane pravidelnej údržby, ktorá je súčasťou ceny. O čistiacu rohož sa v takomto prípade nemusíte vôbec starať, pretože vám ju firma, napríklad raz do mesiaca, vymení za čistú. Samozrejme, počas jesenných a zimných mesiacov, kedy do bytových priestorov nosíme podstatne viac znečistenia, je frekvencia výmeny vyššia.

Cena za prenájom závisí predovšetkým na veľkosti a type rohože a frekvencii jej výmeny. Pokiaľ sa však štandardne rozpočíta medzi jednotlivé bytové jednotky, pohybuje sa rádovo v desiatkach centov za byt a mesiac, čo skutočne nezruinuje nikoho rozpočet. Šetríte aj na samotnej starostlivosti o rohož. Keďže vám ju firma ekologicky vyperie, klesnú vaše náklady na spotrebu vody a energie.

Zobrazenia: 352

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby