Pokiaľ uvažujete nad tým, akým spôsobom ozvláštnite svoj interiér, zvoľte tapety. Dnes na trhu existuje neskutočné množstvo vzorov a typov, vyberie si teda skutočne každý. Moderné tapety sú ideálnym riešením pre vaše steny - dodajú im zaujímavý vzhľad a nemusíte ich každoročne maľovať.

Prečo si vybrať moderné tapety?

Predaj tapiet sa za posledné roky výrazne zvýšil. Veľa ľudí má v dome interiér vymaľovaný jednofarebne a keď ho chcú nejako ozvláštniť, siahnu po moderných tapetách. Je to oveľa praktickejšie ako stenu namaľovať nejakým vzorom.

Moderné tapety sú, na rozdiel od tých starých, farebnejšie a dodajú miestnosti potrebný vzhľad, vďaka čomu sa v nej cítime príjemnejšie. Najväčšou výhodou tapiet je, že sa dajú umývať, čo nemožno povedať o väčšine stien natretých farbami. Niektoré sú odolné voči oderu a taktiež majú dlhšiu životnosť ako farby na stenu. V neposlednom rade sú farebne stále a aj lacné.

Ako si vybrať tapety?

Výber tapiet je dôležitý a nie je jednoduchý. V dnešnej dobe nájdete viacej druhov tapiet. Okrem klasických papierových existuje aj mnoho iných, pričom každé sú určené na iný povrch. Latexové tapety sú vodeodolné a odolné voči oderu, ale vhodné sú iba na jemne až stredne zrnité omietky. Kvalitnejšie vinylové tapety sú odolnejšie voči vlhku, preto sú ideálne do kúpeľne a kuchyne. Taktiež sú určené na drsnejšie povrchy. Okrem týchto existuje aj mnoho ďalších.

Samolepiace tapety sú, napríklad, vhodné aj na nábytok. Veľmi častou voľbou sú vliesové tapety, ktoré sa vyrábajú lisovaním buničiny, polyesteru a viskózy. Sú určené na lepenie nasucho - lepidlo sa nanáša na stenu. Obľúbené sú najmä preto, že sú príjemné na dotyk, odolné a ľahko sa s nimi pracuje.

Dizajn tapiet sa v poslednom období zmenil a je možné si zvoliť z oveľa väčšieho výberu motívov. Okrem vzorových tapiet si môžete objednať napríklad aj fototapetu na mieru - výrobcovi odošlete fotografiu a on vám ju spracuje.

Ak neviete, akú tapetu zvoliť, poraďte sa s odborníkmi alebo sa riaďte základnými pravidlami. Svetlé farby priestor rozšíria, tmavé, naopak, zúžia. V prípade vzorkovania vo zvislom smere sa izba javí vyššia. Naopak, vo vodorovnom smere sa izba vníma ako širšia a nižšia. Takisto sa oplatí mať tapety iba na jednej stene.

Ako na tapetovanie stien?

Tapetovanie stien nie je práve najjednoduchšie. Môžete si zavolať odborníka, ale ak ste ten typ, ktorý si rád robí všetko sám, s potrebným vybavením to zvládnete

.

Pred tapetovaním sa odporúča vymaľovať stenu rovnakou farbou, aká je na tapete. Ak by vznikli diery medzi jednotlivými pásmi, bude to vyzerať prirodzenejšie. Najprv odstráňte ochranné kryty zásuviek a vypínačov, a vypnite elektrický prúd. Na stenu naneste penetračný náter. Lepidlo na tapety rozrieďte vo vlažnej vode. V prípade, že ste si objednali tapety, ktoré treba strihať, nechajte si pri strihaní rezervu 5-10 cm, ktoré na konci tapetovania odrežete.

Lepidlo nanášajte po vrstvách, aby nezaschlo. Tapety lepte odhora a vždy od okna. Po nalepení každého pásu pritlačte povrch tapety a vyrovnajte ju pomocou mäkkej tapetárskej kefy alebo širšieho gumového valčeka. Pri strope aj podlahe tapetu odrežte pomocou orezávacieho noža a pravítka, aby okraj tapety nebol zubatý.

Ak vás nebavia nevýrazné steny, kúpa tapiet vám skrášli priestor izieb. Výber tapiet je široký a je iba na vás, ktorú si zvolíte.

Foto: Bigstockphoto

Zobrazenia: 961

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby