Velka uloha je si urcit ake kurenie a ako chcem zabezpecit vetranie v dome. Podme k otazke ktora sa kladie v nasich koncinach skor pomenej ale zacina byt sklonovana coraz castesie. Ako vetrat..
Jednoducha odpoved by bola oknami.. Mozno ste si ale vsimli v panelakoch co robi vymena okien za plastove a zateplenie panelaku s bytovou vlhkostou. Jednoducho povedane vlhkost v byte narasta a narasta aj potreba ju odvetrat. Bez odvetravania sa rada vyzraza na oknach a tiez po case zacinaju plesniviet a nie len to. Postupne vlhnu mury, co nie je ani esteticke ani zdraviu prospesne. Mala zaujimavost – vlhky vzduch spotrebuje 2x viac energie na ohriatie ako suchy vzduch – teda aj zatazuje to nasu vykurovaciu techniku a nasu penazenku. Ekonomicke riesenie by teda bolo vetrat.
Podme v uvahe dalej, ak vetram tak mi unika teplo. Teda ine zatazovanie mojej penazenky. Vetrat teda alebo nie? Co tak to spojit?
Odpovedou na tuto otazku je nutene vetranie s rekuperaciou tepla. Vela cudzich slov? :) Podme to teda rozmenit na drobne.
Nutene vetranie je nieco co urcite poznate s kancelarii – system potrubi v ktorom prudi cerstvy vzduch a vydychany sa odvadza mimo budovu – simple.
Rekuperacia je ziskavanie tepla so znecisteneho vzduchu a predavanie tohto tepla privadzanemu vzduchu. Teda v spojeni sa to aplikuje nasledovne. Vo vedlajsich miestnostiach ako WC, nad sporakom a chodbach sa znecisteny vzduch (zapachy s wc a varenia, alebo vydychany vzduch s obsahom CO2 nad normou) odvadza prec do rekuperatora (vymennika tepla) a cerstvy vzduch vstupuje do rekuperatora taktiez na opacnej strane tam si cez system rebier alebo platniciek vymenia teplo a takto predohriaty vzduch sa vracia do obytnych miestnosti – napr. obyvacka, spalne a pod.
Samozrejme tento pristroj nie je perpetum mobile a uricte teplo prejde von mimo budovu. Co je taktiez aj ziaduci efenkt, kedze na privode je maly ventilator ktoremu hrozi pri treskuje zime umrznutie. Pri rekuperaciach rozlisujeme este dve varianty – aktivny a pasivny. Pasivny je opisany hore – system ploch kde prudi vzduch. Aktivny je ako chladnicka – kompresor ktory odobera teplo a skladuje ho v mediu (moze to byt aj voda) a ak je potrebne tak to mediu znovu ohrieva privadzany vzduch.
Sme pri vode? Ano! :) Takato aktivne rekuperacia moze skladovat ziskane teplo vo vode, to znamena ulahcuje nam pripravu teplej uzitkovej vody – dokonca vie ohriat tuto vodu na 45C a to uz na beznu prevadzku staci.
Podme sa pozriet co este vie. Skusme si zapnut takuto rekuperaciu na reverzny chod – tj. budeme odoberat teplo privadzanemu vzduchu (je vam to zname? ano chladnicka) Takze si v lete vieme malym tepelnym cerpadlom pripravovat teplu vodu a tento ochladeny vzduch nam bude dalej ochladzovat interier. Heureka a objavili sme teplu vodu :D

Nic nie je zadarmo, a to ani v tomto pripade. Vystavba a prevadzka nieco stoji, je dolezite teda si uvedomit kolko chcem chladit. Chladenie vzduchu taktiez spotrebuje cca 3x tolko energie ako jeho ohriate, teda nie uplne idealny sposob ako ohrievat vodu, ale ked uz niekto pusti toto ochladzovanie, tak nech sa to teplo aj niekde vyuzije. Zlaty princip – usetrene teplo je stale to najlacnejsie ;)
Ok este spat k nasej uvahe – a to musim stale vhanat vonkajsi vzduch do domu? Vyhodene peniaze za neustale predhrievanie / alebo ochladzovanie vzduchu? Suhlasim! Co tak vyuzit nieco co sa pouziva v autach od nepamäti… Vnutorny obeh.
Princip – aby sa motor auta zahrial co najskor na prevadzkovu teplotu ma tzv. vnutorny obeh, kde voda prudi iba v motorovom bloku a ked sa ohreje na potrebnu teplotu tak sa otvori klapka a voda sa zacne chladit v chladici. A sme u senzorovej techniky. Pokial nam to hygienicke normy povolia tak je vyhodne mat prepnutu rekuperaciu na vnutorny obeh. Priklad : v noci ked spime, je obyvacia cast nevyuzita, nevznikaju zapachy a CO2 vznika v spalnach. Nutene vetranie dokaze vyuzit tento “teply” / “chladny” vzduch s neobyvanych casti presunut tam kam treba a akonahle CO2 vystupi nad normu, vzduch sa odvetra mimo budovu. Uspora? Jednoznacne – uz neohrievam vzduch s vonku ktory ma 5 stupnov ale prijemnych 20 ;) a opacne pri chladeni – ak uz chladim, tak chladim predchladeny vzduch s miestnosti domu – podobne ako u klimi v aute – tiez si prepnete na vnutory obeh ;)

Ok. Pekne, ale? Ano nie je to perpetum mobile a teplo je potrebne aj tak dodat aj ked nie tak vela ako ked ohrievam 5 stupnovy vzduch na 25, ale idem napr s 18 na 25.
Ekonomickost riesenia asi spochybnovat nebudeme a ci sa to oplati je pohlad investora. Ak sa mne nieco vrati do 10 rokov, tak sa mi to oplati, u niekoho to musi byt za 5 ;)
Rozvody vzduchotechniky je mozne postavit aj svojpomocne a s pvc potrubi. Popripade ho doplnit o zemny register kvoli vyssej ucinnosti. Sami si ale musite uvedomit, ci mate cas na svojpomocnu stavbu, alebo nie. Zopar odkazov k tomuto bodu pripajam na konci clanku.

A co stym dohrevom?

Mame sustavu vzduchovych potrubi v dome. Preco ich teda nevyuzit? Takto teda idem kurit teplym vzduchom, alebo aj teplym slovom :D cim viac kecam tym viac tepleho vzduchu vyprodukujem ;) A uz len zalezi na tepelnych stratach budovy ci mi to staci ;) Teda cim viac ludi tym viac tepleho slova ;))) Podme do realnej prace, co som chcel anekdotou ukazat je ze v podstate nezalezi co bude teplo dodavat, staci ak to pokryje tepelnu stratu budovy. Typy dodavania tepla je viacero, v pasivnych domoch stacia aj cajove sviecky. Otvoreny ohen je v dome vseobecne blby napad. Preto by som ho radsej uzavrel napr. do kachli. Kedze ale horenie spotrebuvava kyslik tak o to budeme viac zatazovat vzduchotechniku. Riesenie – dvojity komin s privodom vzduchu do ohniska cez komin. Na to musim mat ale aj kachle (su drahsie ako tie obycajne) Cim budem v kachliach kurit je samo o sebe vec ekonomickosti a vyhrevnosti. Drevene Pelety su urcite vyhrevnejsie ako stiepane palivove drevo, ale su zasa aj drahsie, na druhej strane komfortnejsie na obsluhu kedze existuju kachle s casovacom ktore same dokladaju ked klesne teplota (pohodlne ako plynovy kotol) Taketo salave teplo je vyzarovane priamo do priestoru a vzduchotechnikou rozvadzane po budove. Tymto odpada nutnost vykurovacich telies v budove a taktiez prieduchov v komine, kedze vzduchotechnika plni tuto ulohu. Nevyhoda peliet? Potrebujete el. energiu aby kachle fungovali. No je to cele o preferenciach. Ja som zvolil drevo, je lacnejsie, nepotrebuje elektrinu a hlavne u mna to bude sluzit ako zalozny zdroj tepla, popripade a sprijemnenie atmosfery.

Tak si to trocha skomplikujem. Mam Vzduchotechniku a kachle na drevo ako zalozny zdroj tepla. A co hlavny? Sme predsa len pohodlny ludia, vsak ;) Pridem domov a chcem mat teplo. Chcem aby to kurilo aj v noci, bez toho aby som vstaval ku kachliam.. Neporebujem ohrievacie telesa kedze mam vzduch a musim dohriat iba vzduch. Co tak strcit fen do potrubia ;) Aj to by bolo riesenie :) Uz som trochu opisal zariadenie aktivnej rekuperacie. Podobne zariadenie existuje aj ako samostojace zariadenie s nazvom Tepelne cerpadlo. Princip je ten isty. Odoberam teplo s okoliteho vzduchu a ohriaty vzduch predavam do okoliteho prostredia. Zapojenie je v tomto pripade jednoduche. Rekuperacia mi predohreje vzduch o cca 80-90% a zvysnych 10-20% dohrieva Tepelne cerpadlo.

Mozno si niekto vsimne ale stale hovorim o tom istom zdroji pohonu – elektrine. Pohana vzduchotechniku, rekuperaciu a aj tepelne cerpadlo. Ktora nie je zadarmo, alebo…? (Blizsie v clanku o elektrickych rozvodoch)

Este par odkazov :
Prehlad rekuperacnych jednotiek : http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=18&t=14
Kachle na pelety : http://www.krbyshop.sk/krbove-kachle-pelety-c-51_116.html?page=all&...
Zemny register : http://www.qpro.cz/?id=54_1_1_1#OdkazNaZacatekVypoctu
Vzduchotechnika svojpomocne : http://pasivnydom.blog.cz/0906/rozvody-vzduchotechniky

Rekuperacne jednotky a tepelne cerpadla s chladenim v jednom (3 in 1)

http://www.nilan.cz/index.php?option=com_content&view=article&a...

http://www.najklima.sk/sk/ehr-275-ekonovent-hp5-f-8kw-vykurovanie-a...

Martin

stavba.hainburg@gmail.com

Moj Blog : http://mysite.sk/wordpress/housie

https://www.facebook.com/domvrakusku/

Zobrazenia: 1087

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby