Ak sa ráno zobúdzate dolámaní a unavení, nemusí to hneď signalizovať zdravotný problém, možno len máte nevhodný matrac. Práve matrac má najväčší vplyv na kvalitu vášho spánku a pohodlie. Kvalita spánku je veľmi dôležitá, pretože ovplyvňuje celý váš nasledujúci deň. V posteli strávite skoro tretinu svojho života, preto dbajte na kvalitný spánok a to na matraci, ktorý je pre vás najvhodnejší.

Užite si svoju posteľ naplno.

Podľa čoho vyberať matrac?

Ak chcete kvalitný matrac, pri výbere myslite na svoju váhu. Pokiaľ patríte do vyššej hmotnostnej kategórie, mali by ste uprednostniť mäkší matrac, pretože tlak tvrdého matraca pôsobí na vaše telo a počas nočného spánku môže spôsobiť bolesti kĺbov a krížovej časti tela. Pri nízkej váhe je zase vhodnejší matrac, ktorý je tvrdší.

Na výber matracov má, samozrejme, veľký vplyv aj vek. Napríklad deti potrebujú pre správny vývoj a zdravý rast pevnejší matrac bez zón. Ľudia nižšieho a stredného veku uprednosťujú tvrdšie matrace, je však dôležité, aby netrpeli nejakým chronickým ochorením pohybového aparátu. Ak áno, mali by sa pri výbere zamerať na stredne tvrdé matrace z pamäťovej peny alebo tzv. zónové matrace. Starší ľudia by mali voliť mäkší a viac elastický matrac.

Zdravotný stav je jeden z najdôležitejších faktorov pri kúpe nového matraca. Ak trpíte bolesťami pohybového aparátu, zamerajte sa na zdravotné certifikované matrace. Najvhodnejšie zdravotné ortopedické matrace sú napríklad taštičkové, lamelové alebo z pamäťovej peny.

Pokiaľ trpíte nadmerným potením, voľte matrace, ktoré sú priedušné a s odvetrávaným jadrom. Pre alergikov je okrem matraca dôležitý aj výber poťahu, preto voľte antialergénny poťah, ktorý neprepúšťa roztoče, prach, zabraňuje tvorbe húb či plesní a dá sa ľahko vyprať.

Nešetrite na kvalite vášho spánku. Zdroj: Materasso.sk

Zónové matrace

Pri spánku každá časť vášho tela vytvára na matrac rôzny tlak. Ak hľadáte taký, ktorý sa tomu dokáže prispôsobiť, určite sa zamerajte na zónové matrace. Najväčší tlak vyvíja stred tela, preto sa často stáva, že starší nezónový matrac sa preleží práve v strede.

Práve zónové matrace reagujú na najzaťaženejšie miesta špeciálnou výstužou, prípadne sú tieto miesta vyrobené z mäkšieho materiálu ako ostatné časti matraca. Výsledkom sú matrace, ktoré sú ergonomické, uľavujú od bolesti a prispievajú k pohodlnému a kvalitnému spánku.

Vybrať si môžete z 3,5 alebo 7 zónových matracov.

7 zónový matrac. Zdroj: Materasso.sk

3 zónové matrace

Sú to najzákladnejšie zónové matrace. Vystuženú majú len strednú časť, ktorá je najviac namáhaná. Krajné časti, čiže oblasť ramien a nôh, sú mäkšie, takže sa vám už nestane, že sa ráno budete zobúdzať s bolesťou krku alebo panvy.

3 zónové matrace sú zo zónových matracov najlacnejšie. Ak netrpíte vážnejšími zdravotnými problémami, tento matrac vám bude nadmieru vyhovovať.

5 zónové matrace

Ak hľadáte matrac, ktorý sa vám prispôsobí lepšie ako 3 zónový, tak práve s 5 zónovým matracom budete spokojný. Skladá sa z 2 mäkkých zón pre kolená a ramená, z 2 stredne tvrdých zón určených pre hlavu a nohy a jednej tvrdšej zóny určenej pre stred tela.

Tieto matrace kopírujú krivky vášho tela omnoho lepšie ako 3 zónové matrace, zaručene sa zbavíte bolestí a každý večer sa budete tešiť na svoju posteľ.

7 zónové matrace

Disponujú až siedmymi zónami pre ešte vyšší komfort a majú medzi mäkkou a stredne tvrdou časťou lepšie odstupňované prechody.

Aj keď zónové matrace patria ku najkvalitnejším, nie sú vhodné pre každého. Predovšetkým deti alebo ľudia malého vzrastu nedosiahnu na dané zóny tak, aby podopierali správne časti tela. Zónové matrace sú určené predovšetkým pre ľudí, ktorí najčastejšie spávajú na boku, určite nie sú vhodné pre spánok na bruchu.

Zobrazenia: 119

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby