Záhradu už máte vyšperkovanú a premýšľate nad posedením, z ktorého sa budete kochať nad prírodnými krásami okolia. Lenže aké záhradné posedenie je ideálne? Keďže máme štyri ročné obdobia a často nás aj počas leta prekvapí nepriazeň počasia, určite by bolo fajn, ak aby ste si posedenie na čerstvom vzduchu mohli užiť vždy, keď vás to napadne.

Pokiaľ chcete mať na vašej záhrade terasu, určite premýšľajte nad jej zastrešením. Jednak vám nečakaný dážď nepokazí záhradnú oslavu, a zároveň ním ochráníte nielen seba, ale aj váš záhradný nábytok. Zastrešenie zahrňte už do plánu stavby.

Typy zastrešenia terasy

Na zastrešenie môžete využiť rôzne typy a materiály. Záleží len na vás, ktoré zastrešenie vám bude najviac vyhovovať. Keďže je ponuka veľká, popíšeme vám aspoň tie najpoužívanejšie varianty, aby ste sa mohli trochu viac orientovať pri výbere vášho prístreška.

Spôsoby zastrešenia

Pokiaľ chcete posedenie na záhrade len zatieniť pred slnkom, môžete si vybrať markízu. Myslite však na to, že vás neochráni pred dažďom a tomu musíte prispôsobiť hlavne záhradný nábytok. Ten musí byť určený na vonkajšie používanie, aby dokázal odolať nepriazni počasia. Pri markíze myslite aj na jeho uskladnenie počas zimy. Ak by ste ho nechali počas vlhkých zimných mesiacov vonku, museli by ste ho minimálne nasledujúcu jar ošetriť.

Ak vám nestačí vychutnávať si voľné chvíle na vašej záhrade len počas pekného počasia, určite zvoľte pergolu. Tá vas chráni nielen pred slnkom, ale aj pred dažďom, v prípade dobrého riešenia aj pred vetrom či dokonca pred snehom.

Materiál zastrešenia

Pre zastrešenie vyberajte materiál, ktorý je pevný a odolný. Musí tiež čo najdlhšie vydržať vo vonkajšom prostredí. Ak sa rozhodnete pre drevo, do exteriéru je vhodný napríklad dub, buk alebo céder.

Pokiaľ si vyberiete kovovú konštrukciu, myslite na kvalitnú povrchovú úpravu, aby kov nekorodoval. Najmenšiu údržbu si vyžaduje napríklad hliník. Spoločnosti, ktoré sa zameriavajú na výrobu konštrukcií, dokážu prispôsobiť povrchovú úpravu hliníka tak, že pripomína iný materiál, napríklad obľúbené drevo. Na rozdiel od dreva sa však nemusíte trápiť jeho pravidelnou údržbou.

Na zastrešenie sa používajú najčastejšie krytiny z polykarbonátu, sklolaminátu, tvrdeného skla, plachty, lamely alebo prírodná krytina. Pri výbere myslite na to, či chcete, aby bola pergola či terasa čo najviac presvetlená. Vtedy je vhodné zvoliť priesvitný materiál svetlej farby. Pokiaľ chcete, aby cez strechu prúdil vzduch, najvhodnejšie je vybrať lamely alebo plachtu. 

Moderné zastrešenie pergoly

Medzi najmodernejšie a najpohodlnejšie zastrešenie patrí systém naklápacích lamiel. Ich výhoda tkvie v tom, že okrem ochrany pred slnkom a dažďom, lamely odolajú aj ťarche snehu. Vďaka naklápaniu lamiel, môžete zabezpečiť prúdenie zvduchu, čo určite oceníte najmä pri horúcich letných dňoch. Naklápaním regulujete aj priepustnosť svetla a v prípade dažďa ich úplne uzavriete, aby lamely vytvorili vodeodolnú strechu.

Lamely sa používajú predovšetkým na pergolách a tieto pergoly sa nazývajú bioklimatické pergoly. Moderné bioklimatické pergoly sa vyrábajú prevažne z hliníka, aby potrebovali čo najmenšiu údržbu a tým vám zabezpečili ešte väčší komfort pri ich využívaní.

Naklápacie lamely ovládate pomocou diaľkového ovládača. Ak chcete mať nábytok pod pergolou čo najviac chránený, môžete si nainštalovať senzor, ktorý v prípade pekného počasia lamely pootvorí a v prípade prvých dažďových kvapiek lamely úplne uzavrie. V prípade, že budete mimo domova, nemusíte sa obávať, že vám náhla zmena počasia zničí nábytok pod pergolou.


Radek Pelz

https://www.alaris.sk/

Zobrazenia: 291

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby