Zorientujte sa v kompresoroch: Takto využijete piestový či skrutkový kompresor

Výrobcovia zvyknú mať v ponuke niekoľko druhov kompresorov, medzi nimi nájdete tzv. hobby kompresory ale aj drahé kompresory s vysokou účinnosťou i životnosťou. Vybrať ten najvhodnejší pre danú prevádzku preto nemusí byť jednoduché. Kompresor má v technike naozaj pestré využitie, s čím sa spája aj množstvo druhov. Viete, ktorý použiť na nafúkanie hračiek alebo na čo slúži skrutkový kompresor?


Zložité priemyselné systémy i nafúkanie hračky


Stlačený vzduch sa využíva vo všetkých druhoch priemyslu a často sa považuje za štvrtú energiu. Vo viacerých prípadoch ide o tak závažný systém, že prevádzka bez neho nie je možná.
Ak ste už niekedy museli nafúknuť pneumatiky na bicykli či aute, tak vtedy ste sa určite stretli so vzduchovým kompresorom. Tie najčastejšie nájdete v priemyslových závodoch a benzínových pumpách. Nemali by však chýbať ani v domácich dielňach či garážach, kde vždy nájdu uplatnenie. Menšie modely sa môžu používať napríklad aj na nafúknutie hračky.

Rozdelenie kompresorov


Kompresory sa používajú na výrobu stlačeného vzduchu a dajú sa rozdeliť podľa premeny mechanickej energie na tlakovú. Rozlišujeme tak dynamické kompresory, ktoré pracujú na základe stlačenia zmenou rýchlosti prúdenia. Druhú skupinu tvoria objemové kompresory – tie stláčajú médium pomocou zmeny pracovného priestoru a delia sa podľa pohybu na rotačné (lamelový, špirálový či skrutkový kompresor) a kompresory s vratným pohybom.

Piestový alebo skrutkový kompresor?


Najstarším a najrozšírenejším spôsobom výroby stlačeného vzduchu sú piestové kompresory. Majú najširšie využitie a používajú sa v takmer všetkých druhoch prevádzok. Skrutkový kompresor je zase typický vysokou účinnosťou a dlho životnosťou, oproti piestovým kompresorom vynikajú nízkou hlučnosťou. Skrutkový kompresor nájdete najčastejšie v priemyslových prevádzkach.

Zdroj foto: bigstockphoto.com

Zobrazenia: 488

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby