Už vás nebaví premiestňovať sa na záhrade kvôli pálivému slnku? Chcete si užiť posedenie vonku s priateľmi aj keď prší? Pokazil vám narodeninovú oslavu na vašej terase silný vietor? Zaobstarajte si bioklimatickú pergolu a nestarajte sa o počasie. Vďaka modernému prevedeniu tejto pergoly vás už neprekvapí žiadna nepriazeň počasia a posedenie vonku si jednoducho užijete kedykoľvek.

Chráňte seba a nábytok správnym prístreškom. Zdroj: Sunsystem.sk

Čo je bioklimatická pergola?

Je to prístrešok, ktorého zastrešenie tvoria lamely slúžiace nielen ako tienenie, ale aj ako ventilácia alebo dokonca kvalitné zastrešenie, ktoré neprepustí ani prudký dážď.

Vďaka strešným nastaviteľným lamelám si v pergole dokážete vytvoriť perfektnú bioklímu. Lamely dokážete priebežne nastavovať podľa aktuálneho počasia, a to vďaka nastaveniu uhla naklonenia lamiel pergoly. Naklápacie lamely vás ochránia pred silnými slnečnými lúčmi, prepúšťajú príjemný vánok a pri úplnom uzatvorení vás ochránia aj pri silnom lejaku.

Jednoduché konvenčné pergoly sa už stávajú minulosťou. Momentálna nepriaznivá situácia okolo pandémie nám nedovoľuje toľko cestovať, preto čoraz viac hľadáme možnosti ako si užiť voľné chvíle so svojimi blízkymi, napríklad doma na vlastnej záhrade. Ľudia ich zveľaďujú viac ako pred pandémiu a namiesto dovolenky investujú do bazénov, ihrísk či posedení. Aby ste si vonkajší vzduch mohli užívať častejšie a dlhšie, je namieste popremýšľať nad výstavbou bioklimatickej pergoly.

Vychutnajte si pohodlie vonku aj v daždivom počasí. Zdroj: Sunsystem.sk

Ako si vybrať správnu pergolu?

Samozrejme, najdôležitejšie je vyberať bioklimatickú pergolu podľa materiálu. Mal by byť odolný voči nepriazni počasia a čo najmenej náročný na údržbu. V dnešnej dobe veľa ľudí uprednostňuje prírodné materiály. Obľúbené je predovšetkým drevo. Myslite však na to, aké drevo si na stavbu pergoly vyberiete. Do exteriéru je potrebné vyberať tvrdé drevo, napríklad buk či dub, severský smrek alebo céder. Najodolnejšie drevá sú zo subtrópov a trópov, a to hlavne kvôli vlhkému prostrediu, kde vyrastajú. Preto sa čoraz častejšie na našom trhu stretávame s exotickými drevinami pre exteriér.

Drevo je však potrebné pravidelne ošetrovať. Starne a pod vplyvom vonkajších poveternostných podmienok pracuje a deformuje sa. Pokiaľ hľadáte ideálny materiál na stavbu bioklimatickej pergoly, určite zvoľte hliník. Dnes vám hliník dokážu spracovať tak, aby vyzeral esteticky a moderne. Naviac má najdlhšiu životnosť a pri správnej povrchovej úprave nepotrebuje žiadnu údržbu.

Obrázok: Bioklimatická pergola vám vonku vytvorí ten pravý relax. Zdroj: Sunsystem.sk

Výhody lamelových pergol

Okrem toho, že lamelové pergoly sú veľmi elegantným a moderným riešením tienenia v exteriéri, ochránia vás a váš nábytok pred dažďom či dokonca snehom. Pergoly od spoločnosti Alaris dosahujú dĺžku až 7 metrov a môžu byť široké až 4,5 metra, takže sa nemusíte obávať stiesneného priestoru pod pergolou. Pokiaľ vám táto dĺžka nestačí, nevadí, pretože môžete spojiť viac pergol dohromady, čo ocenia nielen jednotlivci, ale napríklad aj hotely či reštaurácie. Ak nemáte možnosť v zime odložiť nábytok z terasy na suché miesto, aby ste ho chránili pred zimným počasím, stačí, keď si zaobstaráte k pergole bočné screenové rolety alebo slnolamy.

Ak máte radi pohodlie, zaobstarajte si pergolu s automatickým ovládaním prostredníctvom senzorov. Ovládať ich môžete pomocou ovládača, alebo si nastavíte otváranie a zatváranie podľa počasia. Vôbec sa tak nemusíte obávať, že budete v prípade nepriazne počasia mimo domova. O váš nábytok sa postará senzor, ktorý pri dotyku prvých kvapiek s pergolou ihneď úplne uzavrie lamely. Keď potom vyjde slnko, pootvorí ich tak, aby nepálilo priamo na nábytok, a zároveň aby sa priestor v pergole presvetlil a prevetrával.

Pergoly Placeo Double. Zdroj: Sunsystem.cz

Moderné pergoly od Alaris

Spoločnosť Alaris vznikla v roku 1998 a už od svojho vzniku sa zaoberá tieniacou technikou. Najskôr spracovávala a inštalovala tieniacu techniku od svetových výrobcov a neskôr si slnolamy a celkovo tieniacu techniku začala vyrábať sama. Pri výrobe využili svoje skúsenosti a odstránili chyby, ktoré boli v typových riešeniach slnolamov od svetových výrobcov. Ich kvalitné výrobky sa preslávili aj v zahraničí, kde získali veľké zákazky. Konkrétne sa jednalo napríklad o inštaláciu slnolamov na nemocniciach v Gabone a v Laose.

V roku 2014 rozšírili svoju výrobu o moderné bioklimatické pergoly, ktoré sa stávajú nedieľnou súčasťou záhrad či reštauračných terás.

Hliníkové pergoly sú bezúdržbové. Zdroj: Sunsystem.sk

Pergola PLACEO

Táto elegantná pergola minimalistického dizajnu sa hodí do každej záhrady. Je vyrobená z odolného hliníka a jej lamely vydržia aj snehovú záťaž. Počas zimného obdobia môžete pergolu úplne uzavrieť, čím ochránite svoj záhradný nábytok. Motor na ovládanie lamiel je skrytý tak, aby zbytočne nevytŕčal z pergoly. Odkvap je z dôvodu estetickosti tiež zabudovaný tak, aby nebol vidieť, a zároveň aby dokonale odvádzal daždovú vodu.

Pergola je pripravená na inštaláciu doplnkov, ako sú napríklad bočné rolety či posuvné hliníkové systémy. Pre ešte väčšie pohodlie je ovládanie lamiel či bočných roliet automatizované. Ovládate ich pomocou diaľkového ovládača.

Pokiaľ uprednostňujete drevo, spoločnosť Alaris vám vie vyrobiť hliníkovú pergolu v drevodekore, ktorý je na nepoznanie od pravého masívu. Skĺbenie odolného hliníka a vizuálu dreva vás ušetrí od každoročnej údržby pravého dreva, pretože hliník je úplne bezúdržbový. Drevodekor hliníka sa hodí predovšetkým do exteriéru, kde už sú využité drevené prvky a skvele sa zladí s okolím.  

Ak sa rohodnete pre pergolu PLACEO od Alarisu, spoločnosť sa postará aj o jej profesionálnu montáž. Odborníci partnerskej spoločnosti SunSystem vám poradia ako pri výbere miesta, tak aj so samotnou montážou.

Zobrazenia: 485

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby