V minulom článku  kolega  písal o ľahkom rustiku – o tom, ako sa v súčasnosti vzmáha a rastie jeho popularita. Ja by som chcel naopak písať o štýle, ktorý je u slovenských klientov dlhodobo najpopulárnejší – o modernom minimalizme.

Najprv si však musíme ujasniť o čom budeme hovoriť. Súčasný trend priamych línií a hladkých plôch je zrejmý už niekoľko desiatok rokov. Niekedy mám dokonca pocit akoby tento štýl naberal na exkluzivite – nečudo, stačí otvoriť hociktorý (slovenský) časopis o bývaní alebo pozrieť si akúkoľvek (slovenskú) reláciu v telke. Z reklám sa na nás valia hranaté laminované kuchyne a najdrahšie sedačky majú hranaté tvary a červenú farbu. Pravouhlé tvary a lesklé plochy sú skrátka IN – preto hovoríme o modernom minimalizme. Pritom si však treba uvedomiť, že sa nejedná o moderný a väčšinou ani nie minimalizmus.

Moderný nie preto, lebo trend priamych línií a pravouhlých tvarov začal vystrkovať rožky s príchodom funkcionalizmu v prvej polovici 20. storočia a vrchol mal v 70-tych rokoch v Taliansku, keď bol populárny ako protipól ťažkého rustiku.

A minimalizmus nie preto, lebo ak hovoríme o detskej izbe zapratanej nábytkom, prípade o veľkej skriňovej zostave s knižnicou, rozhodne sa nejedná o minimalizmus.

Každopádne, toto označenie sa osvedčilo a väčšina klientov, rovnako ako aj architektov a dizajnérov sa s ním vie stotožniť.

Ja osobne moderný minimalizmus väčšinou nemusím – je to hlavne z dôvodu, že sa podľa mňa málokedy jedná o dizajn, väčšinou ide o hru kompozície a farieb (na čom samozrejme nie je nič zlé). Druhým dôvodom je, že pustiť sa do tohto štýlu si dnes trúfa každý – je predsa jednoduchý a tým pádom sa nedá nič pokaziť. Zoberie sa hranatá skrinka, postaví sa pred bielu stenu a nad ňu sa namontuje polica. Pravda je však taká, že spraviť dobrý minimalistický interiér je veľká výzva pre každého tvorcu. Tam, kde sa totiž nekladie dôraz na tvar a dekor, kladie sa väčší dôraz na materiály, farebnosť a hlavne kvalitu prevedenia.

Prvým príkladom je pracovňa v dome. Obaja manželia pracujú doma a potrebujú dve plnohodnotné pracovné miesta. Ich práca nie je kreatívna a je náročná na sústredenie (čísla), preto výrazný dizajn neprichádzal do úvahy – zbytočne by rozptyľoval. Minimalistický dizajn je v tomto prípade ideálnym riešením.

 

Druhým príkladom je minimalistická spálňa. Manželia chceli čo najjednoduchší dizajn - spálňa je miestom oddychu a človek nemá byť rozrušovaný množstvom detailov a zariaďovacích prvkov. Áno, prečo nie..

 

Tretí príklad je extrémnejší. Mladý muž je povolaním kamionista a interiér svojho bytu chcel v kombinácii farieb biela, čierna, červená + čo najjednoduchšie tvary. Rodina s deťmi by sa v takomto interiéri zbláznila (hlavne matka, ktorá by to musela udržiavať) ale pre mladého slobodného muža, ktorý strávi doma len niekoľko dní do mesiaca je to prijateľný pomer funkčnosti a moderného vzhľadu.

 

Čo povedať na záver? Snáď len toľko, že minimalizmus je skutočne populárny a to sa nedá ignorovať – vox populi, vox dei. Verím tomu, že existuje veľa dobre vyriešených minimalistických priestorov a veľa tvorcov, ktorí v tomto štýle radi tvoria.

A dokonca verím aj tomu, že sú ľudia, ktorých dokáže minimalizmus skutočne chytiť za srdce.

 

Juraj Karlík

 

projekty:

pracovňa (Šamorín) - Ing. Juraj Karlík & Ing. Peter Nociar

spálňa (Viničné) - Ing. Juraj Ďurček Bc. & Ing. Miroslav Vaňo

obývačka (Banská Bystrica) - Ing. Juraj Ďurček Bc. & Ing. Miroslav Vaňo

www.neopolis.eu

Zobrazenia: 9814

Komentár


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Február 21, 2011 na 13:00
:D (MM sedí)

ARCHITEKT
Komentár osoby marketa anna medas o Február 21, 2011 na 10:24
MM marketa medasova :)

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Február 3, 2011 na 1:52

Poznáš ma trošku. Skutočnú pravdu má odvahu povedať len blázon. Skutočnú pravdu chápu len ľudia čistým a otvoreným srdcom.

Áno. Pani architektka získala moje srdce s tými predierkovanými schodmi. :)

... a teším sa aj na nasľúbený feng shui aj na nové obrázky. :)


ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Február 3, 2011 na 1:26
A povedal si to tej klientke, ako si sem napísal ? ;)

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Február 2, 2011 na 20:25
;D

ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Február 2, 2011 na 17:18

... pan Hruskó je môj obľúbenec - krátko, presne výsližne a ešte aj super nápady ... :D


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Február 2, 2011 na 15:03
čo sa týka cien. O tom jeden príklad. Všetci si naivne myslia že cena kúpelni určuje v podstatnej miere "drahota" obkladov. Omyl. Cena samotných obkladačiek je skoro až nepodstatná záležitosť, (sanita, batérie, stavebné práce, materiály) Pred pol hodinkou sme riešili s klientkou jednu malú kúpelňu. Drahá taianská ker (50Eur) česi (23Eur) vybrala čechov ušetrila 8% ceny celej kúpelne. A je to najviac preferovaná/viditeľná časť v kúpelni. Nábytkom je to úplne stejné.

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Február 2, 2011 na 14:45

bavíme sa o farbách o udržiavaní o dekorovaní...

ale podľa mňa podstata 90/180/90 je niekde inde.

purizmus

zen  interier

Uniformujeme interiéry. Môžeme hocijaké básničky natárať. Vymysleli sme kabát, ktorý pokúsime "obliecť" každému klientovi, lebo jemu je to ako "uliate". Ako keby architekti robili domy len kocky - lebo to pasuje každému. Milí tvorcovia interiérov musíme si uvedomiť že máme nesmiernu moc - formulovať vkus ľudí. Nemusíme byť extrémisti ako Hadid, ani puritáni Wright. Sme niekde medzi, hľadajúc cestu ktorá je v súlade vlastným estetickým cítením a vkusom klienta.

Možno že ma zato utratíte ale je jedno či treba dekorovať organickú obývačku alebo červeno/čiernu spálňu. (ako keby od teraz nikto nenosil červenú sukňu, lebo k tomu ťažko nájsť doplnky :)).

Architektúra ani interiér nie je sezónna záležitosť. Musíme si uvedomiť že keď niečo vytvoríme, vytvoríme to na roky. Ak niekomu niečo nevyhovuje, tak nech si kúpi 3 biele kocky (TV skrinka, konferenčný stolík, komóda) a môže natierať obývačku trebárs stále. Ak niekomu krása je v zmene (príp moja polovička) tak tam to treba rešpektovať a vytvoriť si neutrálny interiér, kde doplnky určujú farebnosť a štýl. Ale nato sa vyhovárať v každom prípade je alibizmus. Keď nechc


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Február 1, 2011 na 19:07
Tak čierno-červeno-biely interiér je fakt ťažko dekorovať, ale nesúvisí to s dizajnom, ale blbou farebnou kombináciou - určite aj na psychiku pri trvalom bývaní ... a rozdiel je, či hovoríme o "kvázi" minimalizme alebo minimalizme, ktorý je trocha inde. Určite by som túto formu volila u ľudí, ktorí zjavne majú problém dať dokopy interiér, aby bol už na pohľad príjemný - to je o tej návšteve u investora a rozhovoroch s ním ...

ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Február 1, 2011 na 16:33
Je možné že všeobecná popularita súvisí aj s cenou ( čo je pre mňa pri zariadovaní tiež jedna z naj požiadaviek ) ? prípadne sú tieto návrhy lacnejšie ako ala "light rustic" ?

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby