Záhadné lešenia na budovách Digital Park II v Petržalke alebo "Kde spravili súdruhovia asi chybu ?"

Administratívne budovy biznis centra Digital Parku v Petržalke začínajú zakrývať lešením. Prečo sa toto deje na nedávno postavených budovách je záhadným tajomstvom.

Stavebné práce I. etapy Digital Parku sa začali v roku 2005 a budovy boli skolaudované v roku 2006. Medzi rokmi 2007 a 2009 boli postavené ďalšie štyri budovy pokračovania Digital Parku. K štyrom budovám pribudli do roku 2012 ďalšie dve a vznikol tak Digital Park II.

Vtedajším developerom bola firma Penta Real Estate.

Budovy Digital Parku postavené v druhej etape majú iba 11-14 rokov. Nie je celkom obvyklé, aby sa už po takomto krátkom čase začalo s opravou/rekonštrukciou fasády - investor to nazval honosným názvom "revitalizácia v rámci trvalej udržateľnosti". Verejnosť nie je v tomto smere podrobne informovaná o čo tu vlastne ide - "kde súdruhovia z Penta Real Estate vlastne urobili chybu ?"  :-)

Zástupca developera sa vyjadril, že „Celá budova prešla v roku 2022 technickým auditom realizovaným renomovanou medzinárodnou spoločnosťou, ktorá potvrdila nadpriemerný technický stav vzhľadom k veku budovy". A je neuveriteľné, že, napriek takémuto vynikajúcemu technickému stavu budov sú teraz pomerne nové budovy obkolesené lešením...

Terajší vlastník komplexu Digital Park - firma Alto Real Estate nevidí dôvod na podrobné informovanie verejnosti koľko bude rekonštrukcia fasád budov stáť, keďže sa jedná o "ich vnútornú súkromnú záležitosť".

Zaujímavosťou je, že opravu fasád budov projektovala firma OPLA spol. s r.o. zo zapadlej dedinky Slaská pri Žiari nad Hronom. Ako som zistil v Obchodnom registri SR, firma OPLA spol. s r.o. nemá oprávnenie projektovať stavby a tak jej projekt ako sa vyjadril "iba opečiatkoval" (autorizačne overil) miestny bratislavský architekt...

Firma OPLA spol. s r.o. (IČO 47 585 901) má dva predmety ich činnosti v OR SR uvedené : 1. činnosť podnikateľských, organizačných a ekonomických poradcov, 2. Dokončovacie stavebné práce pri realizácií exteriérov a interiérov

A prečo vlastne píšem tento článok, prečo pichám prst do osieho hniezda ? Aby som poukázal ako na Slovensku fungujú niektorí veľkí  developeri... ušetria financie na projektantoch, ušetria financie na stavebných prácach... a výsledkom je, že ďalšie financie vyhodia v krátkom čase na "revitalizácie", rekonštrukcie, obnovu trvalo udržateľného, atď. Napokon až čas ukáže aké obdobie vydržia obnovené budovy bez ďalšieho stavebného zásahu...

Nuž, kde sú peniaze, tam často chýba rozum - jav, žiaľ obvyklý v Slovenskej republike (a preto to tuná tak vyzerá).

Príkladom, správneho developerského myslenia sú továrne, ktoré dal postaviť výrobca obuvi Tomáš Baťa - vydržali bez ďalších rekonštrukcií viac než 50 rokov.

P. S. : Ak sa Vám článok páčil a súhlasíte s mojím názorom, nemusíte mi dávať "lajky", radšej prídite 30.9. k volebným urnám aby sme spoločne zvolili takých poslancov, ktorí budú štátne financie rozdeľovať rozumne.

Zdroj informácií : ABS digitálny časopis - https://www.asb.sk/architektura/digital-park-je-pod-lesenim-v-akom-...

Zobrazenia: 64

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby